Yedigöze Sulama Sistemiyle Yeni Bir Çukurova Doğacak

Güncelleme Tarihi:

Yedigöze Sulama Sistemiyle Yeni Bir Çukurova Doğacak
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 19, 2015 10:07

TBMM SAĞLIK, AİLE, ÇALIŞMA VE SOSYAL İŞLER KOMİSYONU BAŞKANI, AK PARTİ ADANA MİLLETVEKİLİ PROF. DR. NECDET ÜNÜVAR, YEDİGÖZE BARAJI SULAMA SİSTEMİ’NİN DEVREYE GİRMESİYLE YENİ BİR ÇUKUROVA’NIN DOĞACAĞINI SÖYLEDİ.

TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı, AK Parti Adana Milletvekili Prof. Dr. Necdet Ünüvar, Yedigöze Barajı Sulama Sistemi’nin devreye girmesiyle yeni bir Çukurova’nın doğacağını söyledi.
Ünüvar, ziraat odaları, ticaret borsaları, çiftçi birliklerinin başkanları ve çiftçilerle kahvaltıda bir araya gelerek, Adana tarımının geleceğini konuştu. Çiftçilere "Öncü Şehir Adana" başlıklı bir sunum yapan Ünüvar, 13 yıllık AK Parti iktidarında yapılan yatırımları ve yeni projeleri anlattı.
Tarım sektörünün Adana için can simidi olduğunun altını çizen Ünüvar, yüzbinlerce insanın bu sektörden geçimini sağladığını ifade etti. Bölgede tarımsal üretimin artırılması amacıyla sürekli yeni yatırımlar yapıldığını, bunlardan birinin de Yedigöze Barajı Sulama Sistemi olduğunu kaydeden Ünüvar, 5 Mayıs’ta ihalesi yapılan sistem hayata geçtiğinde İmamoğlu, Kozan ve Ceyhan havzasında 18 bin hektarlık alanın kapalı drenaj sistemiyle sulanacağını belirtti. Ünüvar, modern sulama sistemiyle adeta yeni bir Çukurova’nın doğacağını kaydetti.
Tarım sektörünün, son dönemde Türkiye’de ihracatın da en fazla arttığı sektörlerden birisi olduğunu vurgulayan Ünüvar, "Adana, Türkiye’de en fazla tarımsal üretim yapan şehirler arasında 7. sırada Yedigöze Barajı’nın tarımsal sulama potansiyelinin hayata geçmesiyle ilk 3 şehir arasına çok rahatlıkla girecektir" dedi.
Tarımla ilgili toplulaştırma çalışmasının da devam ettiğini belirten Ünüvar, "Hem Adana hem Türkiye’nin üretimle, kaliteyle ilgili sorunu yok. En az batı ülkeleri kadar uygun üretim yapıyoruz. Ama bizim mülkiyetle, alt yapıyla ilgili sorunumuz var. Toplulaştırmayla bu sorunları çözmüş oluyoruz" diye konuştu.
Artık batı ülkelerinin daha az çalışarak, daha çok üretmeyi ve daha iyi pazarlamayı ön planda tuttuğuna dikkat çeken Ünüvar, şunları söyledi:
"Toplulaştırma bizim enerjimizi çok fazla sarfetmeden daha çok kazanmamızı sağlayacak bir alan. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanımız Mehdi Eker ’Yüzyılın hayali toplulaştırmadır’ diye ifade etmiş. Toplulaştırma, belki de cumhuriyet tarihindeki en önemli devrimlerden birisidir."
Yumurtalık, Ceyhan ve Tufanbeyli’deki termik santrallerin soğutma suyunun alternatif tarımda kullanılması amacıyla bir proje yürütüldüğünü de ifade eden Ünüvar, "Bu proje gerçekleştiğinde inanıyorum ki Adana, seracılıkta da adını duyuracaktır" şeklinde konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!