Ülke tarımı için 'Havza Modeli' çok faydalı olacak

Güncelleme Tarihi:

Ülke tarımı için Havza Modeli çok faydalı olacak
Oluşturulma Tarihi: Ekim 08, 2016 11:31

Ülke tarımı için 'Havza Modeli' çok faydalı olacak

Haberin Devamı

Yusuf BAŞTUĞ/ADANA, (DHA)- ADANA Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Şahin Bilgiç, Başbakan Binali Yıldırım'ın açıkladığı havza bazlı teşvik sistemin ülke tarımı için çok faydalı olacağını belirterek hükümete teşekkür etti.
Başbakan Yıldırım tarafından duyurulan ve Türkiye'nin hangi bölgesinde ne tür ürünün ekilebileceğini belirleyen 'Tarımda Havza Modeli'nin çok önemli olduğunu aktaran Şahin Bilgiç, bu projenin yaşama geçmesiyle ülke ekonomisine büyük katkı sağlayacağını anlattı. Türkiye'nin 500 milyar dolarlık ihracat hedefini gerçekleştirebilmesi için tarımsal ürünlerden daha fazla kazanç elde etmesi gerektiğini vurgulayan Bilgiç, bu konuda belirlenen tarımsal üretim planının herkesi sevindirdiğini belirtti.
CARİ AÇIK VURGUSU
Çukurova Bölgesi'ndeki pamuk üretiminin ülke ihtiyacın yüzde 35'i kadar olduğunu kaydeden Bilgiç, şunları kaydetti:
"Şimdi 2 milyon ton üzerinde soya ve türevi tüketimimiz var. Üretim ise 150- 200 bin ton kadar. Soya ihtiyacımızın yüzde 95'ini ithal ediyoruz. Sadece pamuk ve soyada dışarıya verdiğimiz para ortalama 2.5 milyar dolar. Çukurova Bölgesi mısır, soya, hem de pamuğun üretim merkezi. Burada pamuk ve soya üretimini en üst noktaya çıkarabiliriz. Konya'da, Sivas'ta mısır üreticisi, Çukurova'da pamuk yetiştiricisi desteklenirse tarım ürünlerinden kaynaklı cari açık azalır. Yeni duyurulan tarımda havza bazlı teşvik sistemi ile önemli bir adım atılıyor. Bu proje için emeği geçenlere teşekkür ediyoruz. "

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!