Tuzla-adana Açıklarındaki Akdeniz Depremi

Güncelleme Tarihi:

Tuzla-adana Açıklarındaki Akdeniz Depremi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 05, 2015 14:44

Jeofizik Mühendisleri Odası (JFMO) Adana Şube Başkanı Melih Baki, Adana-Tuzla açıklarındaki 5.2 büyüklüğündeki depremin ardından beklenen artçıların gelmemesinin bölgedeki deprem aktivitesinin arttığının göstergesi olduğunu bildirdi. Baki, Akdeniz Bölgesinin sismik olarak aktif bir dönem içinde olduğunu belirterek, halkın paniğe kapılmadan normal hayatlarını sürdürmeleri gerektiğini ifade etti.
Baki, 30 Temmuz Perşembe günü saat 01.00’de büyüklüğü 5,2 olan şiddetli bir deprem meydana geldiğini, derinliği 21 kilometre olan sığ odaklı depremin Adana, Mersin ve İskenderun bölgesinde kuvvetli, Hatay, Gaziantep, Ulukışla, Niğde, Aksaray’da ise hafif hissedildiğini belirtti.
Ana depremden hemen sonra bölgede artçı deprem meydana gelmediğini vurgulayan Baki, "Bu ise bölgenin tektonik özelliklerinden ve deprem üreten kaynağın deprem oluş düzeninin farklılığından kaynaklanmaktadır. Güney Kıbrıs açıklarında meydana gelen 4,7 büyüklüğündeki deprem sıkışma sonucu olmuş. Karataş açıklarında olan 5,2.depremin artçısı değildir. Oluşan 5,2 depremi Karataş-Yumurtalık fayının deniz uzantısında meydana gelmiştir" dedi.
Depremin deniz içinde olması nedeniyle araştırmalarının deniz içindeki kısmının eksik kaldığını kaydeden Baki, şöyle devam etti:
"Depremin fazla hissedilmesinin nedeni odak merkezinin derin olması. Adana, Mersin, Osmaniye, Hatay, Niğde, Aksaray da fazla hissedilmesinin nedeni budur. Adana’da çok fazla hissedilmesinin ana nedeni gevşek zemin üzerine kurulu olmasındandır. Kabuktaki bu gevşek zeminde yayılan depremin P dalgası süratli yayılmıştır. Enerji boşalım yönü kuzey - doğu yönünde olmuştur. Kırık ilerleme hareketi de bu yönde gelişmiştir. Beklenen artçıların gelmemesi bölgemizdeki deprem aktivitesinin arttığının göstergesi olmuştur. Akdeniz ve yaşadığımız bölge sismik olarak aktif bir dönem içindedir. Halkımız ve vatandaşlarımız paniğe kapılmadan normal hayatlarını sürdürmeleri gerekir. Deniz kenarında tatilde olanlar normal tatillerini sürdürmeli fakat denizde fazla açılmamalıdır."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!