Turunçgil üreticilerine üretim teknikleri semineri

Güncelleme Tarihi:

Turunçgil üreticilerine üretim teknikleri semineri
Oluşturulma Tarihi: Kasım 30, 2017 12:28

Turunçgil üreticilerine üretim teknikleri semineri

Haberin Devamı


ADANA,(DHA)- ADANA Turunçgil Üreticileri Birliği (ADATÜB), üyelerine yönelik, 'Bilezik Alma Uygulamaları' semineri verdi.
Adana Çiftçiler Birliği İzzettin Özgiray toplantı salonunda gerçekleştirilen eğitimin konusu turunçgiller için önem arz eden 'Bilezik alma' uygulaması oldu. Seminerin açılışında konuşan ADATÜB Başkanı Rifat Karabucak, geçtiğimiz günlerde İsrail'e giderek incelemelerde bulunan heyetin çalışmalarını sürdürdüğünü söyledi. Başkan Karabucak, birlik olarak düzenledikleri yurt dışı gezileri ve eğitim çalışmaları ile üyelerinin bilgi, birikimlerini arttırmayı hedeflediklerini dile getirdi.
Turunçgil Ziraat İşletmeleri A.Ş.Yönetim Kurulu Başkanı Berna Tekinalp, İsrail'den örnek alınan uygulamanın meyvede verim ve kalite artışı sağlanmasının yanı sıra meyve iriliği, olgunlaşma süresini de etkilediğini söyledi. Bilezik alma yöntemi uygulanan ağaçların sağlıklı ve dört yaşını geçmiş olması gerektiğine dikkat çeken Tekinalp, "Uygulama sağlıksız ağaca yapıldığı takdirde birtakım şeker ve mineraller bünyede tutulamadığı için bitkinin ölüme neden olabiliyor. Ayrıca uygulama yapılan bölgede kesitler arasında kalıntı kalmaması gerekiyor. Küçük bile olsa kesitlerin kalması yüzde 5 ve 10 arasında performans kaybına neden oluyor. Uygulamayı sadece ana dallara yapıyoruz. Ancak üç ana dal varsa sadece ikisinde uyguluyoruz. Su ve şeker taşıyan iletimlerin ağaca rahatlıkla verilebilmesini için dalın birine dokunmuyoruz. Uygulama çiçeklenme dönemlerinde ve  tomurcuğu fazla olan ağaçlarda yapılmalı. Tomurcuk bulunmayan ağaçlarda yöntemin uygulanması yaprak dökülmelerine neden olabilir" diye konuştu.
 
FOTOĞRAFLI

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!