Adana'da karpuz hasadına hazırlıklar sürüyor

Güncelleme Tarihi:

Adanada karpuz hasadına hazırlıklar sürüyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 13, 2020 12:11

Adana'da karpuz hasadına hazırlıklar sürüyor

Haberin Devamı

ADANA,(DHA)- TÜRKİYE'de en erken karpuzun yetiştiği yerlerin başında gelen Karataş ilçesi'ne bağlı Tuzla Beldesi'nde hasat öncesi hazırlıklar devam ederken, üreticiler dolu yağışı nedeniyle zarar gören ürünleri için çözüm beklediklerini söyledi. 
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekilleri Ayhan Barut ve Dr. Müzeyyen Şevkin, hasadı başlayan karpuz üreticileri ile tarlada bir araya geldi. Üreticilerle buluşan CHP Adana Milletvekilleri Ayhan Barut ve Dr. Müzeyyen Şevkin, özellikle dolu afeti nedeniyle büyük zarar gören karpuz tarlalarında inceleme yaptı.  Geçtiğimiz hafta dolu yağışı nedeniyle büyük zarar gören karpuz tarlalarında üreticilerle birlikte durumu değerlendiren CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, şunları kaydetti: "Karpuzun kilogramı geçen hafta halde 5 lira ve üstünde fiyatlara satılıyordu. Şu an halde 2.5-3 liraya, tarlada ise 1.5 liradan satılıyor. Üreticiler bu fiyatın daha da aşağıya gitmesinden endişeleniyor. Bu nedenle umutla destek bekliyorlar. Kendi bölgemizde hasat başladığı zaman ithalatın durmasını istiyorlar. Ay sonunda hasat başlayınca yetkililer karpuz ithalatının duracağını söylemişlerdi ama hala İran üzerinden TIR'lar dolusu, tonlarca karpuz ithal ediliyor. Bu üreticimize yapılan haksızlıktır. Son derece kaliteli ürün yetiştiren karpuz üreticilerimize destek verilmeli. Burada dolu afeti oldu. Bu nedenle de üreticiler mağdur oldu."
'DOLU ZARARI KARŞILANMALI'
Karpuz üreticilerinin desteklenmesi gerektiğini vurgulayan CHP Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin ise şöyle konuştu: "Şu anda İran'dan karpuz ithalatıyla yerli üreticinin beli bükülüyor. Yıllık ortalama 50 bin ton ihracat var ama 65 bin ton civarında ithalat var. Tarım Yasası'na göre Gayrisafi Milli Hasıla'nın yüzde 1'ini üreticilere destekleme olarak vermeleri gerekiyor. Üreticilere yasal haklarını verin. Üreticinin mutlak suretle desteklenmesi gerekiyor. Doludan zarar gören çiftçinin zararı karşılanmalı, mağduriyet giderilmeli, ithalata son verilmelidir."
'FİYATLAR YARI YARIYA DÜŞTÜ'
Geçen hafta yaşanan dolu afetinden dolayı karpuz tarlalarında büyük zarar oluşan üreticiler ise, "Karpuz üreticilere olarak zorluk yaşıyoruz. İran'dan TIR'larla karpuz getirildi. Bir anda karpuz fiyatları yarı yarıya düştü. İthalat olmasaydı fiyatlar dengeli olacaktı ve yerli üretici zarar etmeyecekti. Zaten malımız satılmıyor, üstüne dolu yağdı ve zararımız arttı. Biz çözüm istiyoruz" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!