Menevşe: Adana ekonomisi işletmelerimizin büyümesiyle gelişebilecektir

Güncelleme Tarihi:

Menevşe: Adana ekonomisi işletmelerimizin büyümesiyle gelişebilecektir
Oluşturulma Tarihi: Ekim 24, 2017 12:39

Menevşe: Adana ekonomisi işletmelerimizin büyümesiyle gelişebilecektir

Haberin Devamı


ADANA, (DHA)- ADANA Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Atila Menevşe, firmaların büyümesi ve gelişmesine dönük olarak KOSGEB ve TÜBİTAK'ın AR-GE, inovasyon ve tasarıma dönük çok sayıda destek programının yanında, Ekonomi Bakanlığı'nın da sektörel kümelenme faaliyetlerine önemli teşvik ve destekler sunduğunu söyledi.
Adana Ticaret Odası tarafından, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ve KOSGEB işbirliğiyle; hazır giyim ve deri ürünleri sektörlerine yönelik olarak, AR-GE, Tasarım Destekleri ve Proje Teklifi Verme Semineri düzenlendi. Seminerin açılış konuşmasını yapan ATO Yönetim Kurulu Başkanı Atila Menevşe, bilgi çağında AR-GE ve inovasyonun rekabette büyük üstünlük sağladığını vurguladı. Menevşe, Ülke olarak sanayi ve üretimde bir üst lige çıkma mücadelesi içerisindeyiz. Bu mücadelede şüphesiz en önemli avantajı AR-GE ve inovasyonla sağlayabileceğiz. Gerek üretim hacmimizin ve kalitemizin yükseltilmesinde gerekse yaratılan katma değerinin yükseltilmesinde ARGE ve inovasyon anahtar rol oynamaktadır" dedi.
Türkiye'nin sırasıyla istihdam sorununu çözmek, ithalata bağımlılığı düşürmek ve emek-yoğun üretimden bilgi-yoğun üretim ve teknolojiye geçişi sağlanmak şeklinde üç büyük hedefi bulunduğunu kaydeden Menevşe, bunları başarmak için de öncelikle AR-GE, inovasyon ve tasarımda başarı sağlanması gerektiğini anlattı. Adana'nın tekstil sektörü bakımından çok güçlü bir kent olduğunu kaydeden
Menevşe şöyle konuştu:
"Türkiye'de tekstilin anavatanı demek yanlış olmaz. Çukurova'da pamuğun yoğun olarak üretilmesi, Adana'da tekstili ve tekstile bağlı birçok sektörü hızla büyütmüş ve geliştirmiştir. Adana, bugün de Türkiye'de tekstil konusunda lider kentlerdendir. Ülkemiz için de tekstil 60 milyar dolar ciro, 27 milyar dolar ihracat ve 1 milyon istihdam ile çok önemli sektörlerden biridir. Hükümetimiz bilgi, teknoloji ve ihracat odaklı bir büyüme için bugün çok çeşitli teşvik ve destekler sağlamaktadır. Yatırım teşvikleri kapsamında firmalar gümrük vergisi muafiyeti,  KDV istisnası, vergi indirimi,  sigorta primi işveren desteği,  yatırım yeri tahsisi, faiz desteği,  gelir vergisi stopajı desteği, sigorta primi desteği, KDV iadesi alabilmektedir. Dahilde işleme rejimi kapsamında ithalat vergisi muafiyetleri ile ara mal temin edilebilmektedir. İhracatın finansmanı için Eximbank kredileri ve tutarları oldukça yükseltilmiştir. KOSGEB ve TÜBİTAK'ın AR-GE inovasyon ve tasarıma dönük çok sayıda destek programının yanında Ekonomi Bakanlığımız da sektörel kümelenme faaliyetlerine önemli teşvik ve destekler sunmaktadır. Oda olarak biz de Adana ekonomisinin işletmelerin yani sizlerin büyümesi ile gelişeceğine inandığımızdan dolayı Türkiye'de örnek bir programla, üyelerimize yurtdışı fuarları ziyaret ve stand açma teşviki sunuyoruz."
ATO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Şahbaz ve konuyla ilgili firma yetkililerinin katıldığı seminerde daha sonra, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Uzman Yardımcısı Muhammed Fatih Taşkın, KOSGEB Adana Müdür Vekili Aysun Dördü ile Çukurova Kalkınma Ajansı Proje Uygulama Birimi Uzmanı Murat Kaplan sunumlarını gerçekleştirdiler ve katılımcıların konuyla ilgili sorularını yanıtladılar.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!