Kuzu: Aladağ yangını, kaza değil cinayet

Güncelleme Tarihi:

Kuzu: Aladağ yangını, kaza değil cinayet
Oluşturulma Tarihi: Aralık 02, 2016 11:52

Kuzu: Aladağ yangını, kaza değil cinayet

Haberin Devamı

TÜRK Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Adana İl Koordinasyon Kurulu (İKK) Sekreteri Ali Kuzu, Aladağ İlçesi'nde meydana gelen kız öğrenci yurdu yangınının kaza değil, sorumluları belli olan bir cinayet olduğunu savundu.
'Aladağ Tahsil Çağındaki Talebelere Yardım Derneği Ortaöğretim Kız Öğrenci Yurdu'nda önceki gece çıkan yangında 11 çocuk ve bir bakıcının hayatını kaybetmesi nedeniyle TMMOB'ye bağlı odaların Adana şube başkanları ve İKK Yürütme Kurulu üyeleriyle toplantı düzenledi. İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Adana Şubesi'nde düzenlenen toplantıda konuşan Kuzu "Öncelikle çocuklarını kaybeden ailelere başsağlığı, yaralı çocuklarımıza da acil şifa diliyoruz. Bu facia bir kaza ya da kader değildir. Bu, denetimsizliğin yol açtığı, sorumlusu belli olan bir cinayettir" dedi.
Toplantıda yangının elektrik panosundan kaynaklandığını anlatan ve detaylara yer veren Kuzu, şunları kaydetti:
"Basına yansıyan bilirkişi ön inceleme raporuna göre, bina yapısı itibariyle yapı işleri yönetmeliklerine uygun yapılmamış ve binanın içyapısı itibariyle yangının hızlı bir şekilde yayılmasına müsait olduğu anlaşılmıştır. Yurtta çıkan yangının elektrik panosundan kaynaklandığı anlaşılmıştır. Binanın elektrik sisteminde herhangi bir elektrik kaçağı olması durumunda binanın elektriğini kesecek 'Kaçak Akım Röle'sinin olmadığı belirlenmiştir. Binanın birinci katındaki yangın merdiveni kapısının plastik yapıya sahip PVC şeklinde olduğu, bu yangın merdiveninin kapı kollarının bulunmadığı, yangın kapısının dışa doğru açılır şekilde yapıldığı ancak kapı kolları olmadığından ve açılamadığından buradan çıkıp kurtulan kimsenin olmadığı belirlenmiştir. Can kayıplarının da yangın merdivenleri önünde yaşandığı açıklanmıştır."
Ali Kuzu, konunun bir diğer boyutunun da eğitim sistemi ile ilgili olduğunu vurgulayarak şöyle devam etti: "Öğrencilerin eğitimi ve barınmaları için yapılması gerekeni yapmayan, sorumluluğunu yerine getirmeyen devlet, küçücük çocukları barınma yeri bulamadıkları için dini vakıf ve cemaatlerin inisiyatifine bırakmıştır. Eğitimde bu denli zafiyet taşıyan uygulamasıyla bu yaşanan olayın temel sorumlusu bu durumu yaratanlardır. Bu ülkenin çocuklarını dini vakıf ve cemaat yurtlarına, cemaat evlerine mahkum edenler sadece bu yangının değil çocukların yaşadığı tüm sorunların, tüm kayıpların, tüm acıların suçlusudur."

ADANA,(DHA)

FOTOĞRAFLI

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!