Kurban etinin 24 saat sonra tüketilmesi önerildi

Güncelleme Tarihi:

Kurban etinin 24 saat sonra tüketilmesi önerildi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 01, 2017 11:19

Kurban etinin 24 saat sonra tüketilmesi önerildi

Haberin Devamı

ADANA, (DHA) - ADANA'da diyetisyen Çiğdem Koçak, Kurban Bayramı'nda kesilen kırmızı etin, buzdolabında 24 saat dinlendirildikten sonra tüketilmesini önerdi.
Özel Seyhan Tıp Merkezi'nde görev yapan diyetisyen Çiğdem Koçak, kırmızı etin protein, vitamin ve minerallerce zengin bir besin olduğunu ancak aynı zamanda kolesterol ve doymuş yağ oranının da yüksekliği nedeniyle sindirim problemleri olanların, kalp ve damar hastaları, hipertansiyon hastaları, böbrek ve karaciğer hastalarının Kurban Bayramı'nda et tüketimini sınırlandırmasını tavsiye etti.
Bayramda kesilen kurban etinin aynı gün tüketilmesi sindirimde hazımsızlık, şişkinlik gibi ciddi zorluklara neden olabileceğini belirten Koçak şu önerilerde bulundu:
"Özellikle mide rahatsızlıkları yaşayanlar, kesildikten sonra buzdolabında en az 24 saat bekletilmiş eti tüketmelidir. Kavurma ya da kızartma gibi yöntemler yerine, haşlama, fırınlama, ızgara ya da tencerede -sebze ve kurubaklagillerle birlikte- pişirme gibi yöntemler en sağlıklısıdır. Kavurma yapılacaksa bile, ilave olarak tereyağ ya da kuyruk yağı gibi katı yağlar eklenmeden, etin kendi yağında pişmesi daha uygundur. Aynı şekilde etle yapılan sebze ya da kurubaklagil yemeklerine de yağ eklenmemelidir. Mangal yaparken etin ateşe yakın pişirilmesi kanserojen maddelerin oluşumuna ve besin değeri kaybına sebep olacağından; eti kömürleştirmeden, yavaş yavaş ve ateşle mesafeyi koruyarak pişirmek gerekir. Bunun yanı sıra; özellikle mangalda pişen kuyruk yağından uzak durulmalı ve sakatat tüketimi de sınırlandırılmalıdır."
'SALATA VE YEŞİL SEBZE MUTLAKA OLMALI'
Özellikle bayram boyunca sofralarda etin yanında, şekerli hazır meyve suları ya da gazlı içecekler yerine, şalgam, ayran, yoğurt gibi seçeneklerin tercih edilmesi gerektiğini anlatan Koçak sözlerini şöyle devam etti:
"Et tüketimi oldukça fazla olacağından, vücudun PH dengesini sağlamak adına sofrada salata ve yeşil sebzeler mutlaka olmalıdır. Dikkat edilmesi gereken önemli bir konu da et tüketiminin artmasının yanında tatlı tüketiminin de artmasıdır. Şerbetli tatlılar yerine daha hafif olan meyveli ya da sütlü tatlılar tercih edilebilir. Kendinize tatlıyı tamamen yasaklamaktansa, tatlının miktarını ve çeşidini sağlıklı yönde belirlemek en doğrusudur. Hem sindirim problemlerinin önüne geçmek hem de et tüketimiyle vücudumuzda artan toksinleri kolay atabilmek için bol su tüketmek çok önemlidir. Aynı sebeple, vitaminlerce zengin meyvelere -miktarında aşırıya kaçılmadığı sürece- beslenmede yer verilmelidir."
FOTOĞRAFLI
 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!