ÇÜ'de kaybolan diller anlatıldı

Güncelleme Tarihi:

ÇÜde kaybolan diller anlatıldı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 08, 2016 11:40

ÇÜ'de kaybolan diller anlatıldı

Haberin Devamı

ÇUKUROVA Üniversitesi (ÇÜ) Türkoloji Araştırmaları Merkezi Kültür Evi'nde düzenlenen konferansta 'kaybolan diller' anlatıldı.
Her hafta farklı konu ve konularda uzman isimleri konuk eden Türkoloji Araştırmaları Merkezi Kültür Evi'nde, bu hafta ÇÜ Eğitim Fakültesi İngiliz Dili Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hatice Sofu konferans verdi. Prof. Dr. Sofu 'Kaybolan Diller' konulu sunumunda dünyada yaklaşık 6-7 bin dil olduğunu söyledi. Sofu, dünya nüfusunun yüzde 90'ının 100 dili konuştuğunu, geri kalan yüzde 10'luk dilimin ise 6 bin dil ile iletişim kurdğunu anlattı.
Prof. Dr. Sofu konuşmacı sayısı 100 binin üzerinde olan dillerin güvende sayıldığını ve bunların 600 civarında olduğunu söyledi. Sofu, Afrika'da 2 bin 92, Amerika'da bin 2, Asya'da 2 bin 269, Avrupa da 239, Pasifikler'de bin 310 dil konuşulduğunu anlatarak şöyle devam etti:
"Dünya nüfusunun çoğu çok dilli. Ancak batılı toplumlarda daha çok tek dillilik görülüyor. Bu toplumlar diğer dillerle okul döneminde karşılaşıyor. Çoğu toplumlar neden çok dilli? Tarihsel ve siyasi hareketler, emperyalizm ve sömürgecilik. Ekonomik bedellerle göçler. Dünyanın çeşitli bölgeleri arasında artan iletişim. Sosyal ve kültürel kimlik, azınlık dillerinin korunması ve yeniden canlandırılmasına yönelik ilgi. Eğitim ve dini nedenlerle göçler buna gerekçe gösterilebilir."
ÇÜ Türkoloji Araştırmaları Merkezi Müdürü Prof. Dr. Deniz Abik, sunumunun ardından Prof. Dr. Sofu'ya teşekkür plaketi verdi.

ADANA,(DHA)

FOTOĞRAFLI

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!