Balcalı'da AIDS'e dikkat çekildi

Güncelleme Tarihi:

Balcalıda AIDSe dikkat çekildi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 02, 2016 11:52

Balcalı'da AIDS'e dikkat çekildi

Haberin Devamı

ADANA'da Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi'nde 1 Aralık Dünya AIDS Günü nedeniyle etkinlik düzenlendi.
Enfeksiyon Hastalıkları Kliniği hastane içerisinde bir stant açarak personel VE hasta yakınlarına kırmızı kurdele takıp, hastalıkla ilgili bilgilendirici broşür dağıttı.
Balcalı Hastanesi Başhekimi ve Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yeşim Taşova, yaptığı açıklamada tıbbi adı 'Kazanılmış Bağışıklık Yetmezlik Sendromu' olan AIDS'in ilk kez 1981 yılında tanımlandığını söyledi. Hastalığa etken virüsün HIV adını aldığını belirten Taşova, AIDS veya HIV enfeksiyonu konusunda farkındalığı artırmak amacıyla 1988 yılından bu yana 1 Aralık'ın Dünya AIDS Günü olarak kabul edildiğini kaydetti.
Dünya genelinde yaklaşık 37 milyon kişinin HIV ile enfekte olduğuna, bugüne kadar yaklaşık 36.7 milyon kişinin de AIDS nedeni ile hayatını kaybettiğine vurgu yapan Taşova, şu bilgileri verdi: "Sadece 2015 yılında dünya genelinde 2.1 milyon yeni hasta tespit edilmiş, 1.1 milyon kişi de hayatını kaybetmiştir. Ülkemizde Sağlık Bakanlığı verilerine göre 2015 yılı sonu itibarı ile toplam HIV ile enfekte kişi sayısı 11 bin 843 dür. 2016 yılı içerisinde vaka sayısının daha da arttığı tahmin edilmektedir."
KAN VE CİNSEL SALGIDA BULUNUYOR
Balcalı Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Behice Kurtaran ise virüsün kan ve cinsel salgılarda bulunduğunu ve her türlü korunmasız cinsel ilişkinin, bulaşma açısından risk oluşturduğunu dile getirdi. Kurtaran, uyuşturucu ve damar içi madde bağımlılarının ortak enjektör kullanmaları ile kan ve kan ürünlerinin de bulaşma yolları arasında sayıldığını, ayrıca virüsün HIV ile enfekte anneden bebeğe, gebelik süresince, doğum sırasında ve emzirme ile geçtiği söyledi.
ARTIK ÖLÜMCÜL DEĞİL
HIV enfeksiyonunun halen uygulanmakta olan ilaç tedavisi ile ölümcül bir hastalık olmaktan çıktığını vurgulayan Behice Kurtaran, sorunun yaşam boyu ilaç kullanımını gerektiren kronik bir hastalığa dönüştüğünü kaydetti. Kurtaran HIV'in öpüşmekle, tokalaşmakla, dokunmakla, ortak duş ya da banyo kullanımıyla ve tuvaletleri kullanmakla bulaşmayacağını sözlerine ekledi.

ADANA,(DHA)
FOTOĞRAFLI

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!