Atatürk'ün naaşına saygı durduğu anı, 61 yıl sonra izledi

Güncelleme Tarihi:

Atatürkün naaşına saygı durduğu anı, 61 yıl sonra izledi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 09, 2014 12:01

- Atatürk'ün naaşının Anıtkabir'e nakli törenine 7 yaşındayken katılan emekli öğretmen Makbule Ergün Ertem, 61 yıl sonra televizyonda izlediği belgeselde kendini görerek, o anı adeta yeniden yaşadı - Ertem: "Atamızın naaşı yavaş yavaş getirilirken eğilip, iki mehmetçiğin arasına girdim ve bacaklarına sarıldım. Top arabası yavaş yavaş geldi, önümüzden geçti. Bu sırada hazırolda durdum" - "Televizyonda, 'Atamızın Hayatı' belgeselini izliyordum. Kamera, benim orada iki askerin arasında durduğum anı da çekmiş. Televizyon kanalını arayıp, CD'sini aldım. Görüntüden o anın fotoğrafını da çıkarttırdım. Fotoğrafı çantamda taşıyorum ve herkese gösteriyorum"

Haberin Devamı

ADANA (AA) - ÖMER FANSA - Emekli öğretmen 68 yaşındaki Makbule Ergün Ertem, Mustafa Kemal Atatürk'ün naaşının 1953'te Anıtkabir'e nakledişi törenine ait belgeseli izlerken, 61 yıl önce katıldığı törende Ata'nın manevi huzurunda saygı duruşunda bulunduğu anın görüntüsüyle karşılaşınca, büyük mutluluk yaşadı.

İstiklal Savaşı gazisi torunu da olan Ertem, AA muhabirine, 1953'te, annesi Ülviye Ergün'ün tedavisi için Adana'dan Ankara'ya gittiklerini, tedavi sonrası 9 Kasım'da Adana'ya dönmeye karar verdiklerini anlattı.

Evlerinde kaldıkları subay olan akrabalarının, annesine, "Ülviye, bugün gitmeyin. Yarın, Atamızın naaşı Anıtkabir'e nakledilecek. Sizin de bu merasimi görmenizi isterim. Çocuklarınıza anlatacağınız bir anınız olur" dediğini aktaran Ertem, söylenenleri duyunca heyecanlandığını belirtti.

Haberin Devamı

Kendisi ve askeri lojmanda bulunan evdeki 2 çocuğun törene götürülmeyeceğini öğrenince hayal kırıklığı yaşadığını ifade eden Ethem, şöyle konuştu:

"Evin benden 6 yaş büyük kızı, 'Biz Atamızın Anıtkabir'e nakledilmesini seyretmeyecek miyiz? Biz Türk çocuğu değil miyiz? Atamıza sevgimizi, saygımızı, bağlılığımızı nasıl belli edeceğiz? Biz de gideceğiz' dedi. Büyüklerimiz, biz uyurken gece yarısı yola çıkmayı planlamıştı. Akşam yemeğinden sonra herkes odasına çekildi. Biz uyuyormuş numarası yaptık. Bir ara kalktık ve paltolarımızı giyip, yatağa girdik. Gece yarısı oldu, annemler, 'Çocuklar uyumuş' dedi ve giyindiler. Tam kapıdan çıkarken yataktan kalktık, 'Biz de geliyoruz' dedik. Çok şaşırmışlardı."

Evden çıkıp, Mebus Evleri'nde bir süre beklediklerini anlatan Ertem, "Beklerken hiç sesimizi çıkarmadık. Yaramazlık yaparsak törene götürmezler diye korkuyorduk. Geceyi uykusuz geçirmemize rağmen heyecandan dimdik duruyorduk" dedi.

Gün ışıyınca Anıtkabir'e gidip, Aslanlı Yol'un solunda Atatürk'ün naaşını beklemeye başladıklarını belirten Ertem, şunları kaydetti:

"Askerlerin arkasında duruyorduk. Bir süre sonra hareketlilik yaşandı ve 'Kapıdan çıktı, geliyor Atamız' denildi. Ortalığı kasımpatı kokusu kapladı. Öyle bir koku sardı ki etrafı, anlatırken şu an tüylerim diken diken oldu. Atamızın naaşı yavaş yavaş getirilirken eğilip, iki mehmetçiğin arasına girdim ve bacaklarına sarıldım. Top arabası yavaş yavaş geldi, önümüzden geçti. Bu sırada hazırolda durdum. Önümüzden geçti, gitti. Büyüklerimiz, atamıza son vazifelerini yerine getirdi. Biz de eve döndük."

- 61 yıl sonra o anı izledi

Haberin Devamı

Ertem, kendisi için büyük önem taşıyan yaşadıklarını, okulda arkadaşlarına, büyüdükten sonra oda eşine, oğluna ve tanıştığı herkese anlattığını söyledi.

Törendeki anısını hiç unutmadığını vurgulayan Ertem, bir süre önce evinde televizyon izlerken, Atatürk'ün naaşının Anıtkabir'e nakliyle ilgili belgeselde kendini görünce şaşırdığını belirtti.

Ertem, "Televizyonda, 'Atamızın Hayatı' belgeselini izliyordum. Atamızın naaşı 1953'de Anıtkabir'e getiriliyor. Kamera, benim orada iki askerin arasında durduğum anı da çekmiş. Böyle bakıyorum, aynı ayak, hazırola geçiş. Eşimi çağırdım. Belgeseli yayınlayan televizyon kanalını arayıp, CD'sini aldım. Görüntüden o anın fotoğrafını da çıkarttırdım. Fotoğrafı çantamda taşıyorum ve herkese gösteriyorum" diye konuştu.

Haberin Devamı

Fotoğraf karesinde annesinin de olduğunu ifade eden Ertem, "Bazı ortamlarda Atamız hakkında ileri geri konuşanlar olduğunda fotoğrafı çıkartıyorum, 'Bakın, 7 yaşında bir çocuk böyle hazırola geçmiş. Bu, benim, bu da annem' diyorum iftiharla. En büyük anım. Fotoğrafı büyültüp, evimin en güzel köşesine asacağım" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!