Adana’da soğan erken hasat edilmeye başlandı; toplayacak işçi bulunamıyor

Güncelleme Tarihi:

Adana’da soğan erken hasat edilmeye başlandı; toplayacak işçi bulunamıyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 06, 2024 13:26

Adana’da soğan erken hasat edilmeye başlandı; toplayacak işçi bulunamıyor

Haberin Devamı

ADANA,(DHA)- ADANA’da kış mevsiminin ılıman geçmesi nedeniyle turfanda soğan hasadı bu yıl 15 gün erken hasat edildi. Raamzan ayı nedeniyle bölgeye yeterli sayıda mevsimlik tarım işçisi gelmemesi nedeniyle tarlalarda sınırlı hasat yapılıyor.

Türkiye’nin soğan ihtiyacının önemli bir bölümünü karşılayan kentte turfanda soğan hasadı kış mevsiminin ılıman geçmesi nedeniyle 15 gün erken başladı. Ramazan ayı olması sebebiyle Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nden Çukurova’ya yeterli miktarda mevsimlik tarım işçisi gelmemesi yüzünden hasat yapılan tarla sayısı sınırlandırıldı. Sabah erken saatte tarlaların yolunu tutan işçilerin bir kısmı soğanı topraktan çekip deste yaparken bir kısmı da arkadan soğan ile sap kısmını keserek ayırıyor. Daha sonra çuvallara doldurulan soğanlar Türkiye’nin farklı noktalarına ulaştırılıyor. Bayram sonrası işçilerin gelmesiyle hasadın ova genelinde yaygınlaşacağı belirtildi.

Haberin Devamı

Seyhan ilçesi Sarıhamzalı Mahallesinde soğan hasadına katılan İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Nuri Kökçüoğlu, ürün sahibi Osman Yeşilmeşe’den üretimleri hakkında bilgi aldı, işçilerle sohbet etti. İl Müdürü Kökçüoğlu burada yaptığı açıklamada, dünyada baklagillerden sonra en fazla üretimi yapılan ürünün soğan olduğunu belirterek, “Adana'nın bereketli toprağında bereketli ikliminde Türkiye'de ilk soğan hasadını yapmak üzere tarlamıza geldik. İşçilerimizle birlikte sabah 06.30'dan akşam 19.00-20.00'ye kadar süren bir süreçte soğan üretimi yapıyoruz. Soğan her evde, her sofrada, neredeyse her yemeğinin içerisinde olan, gerçekten ekonomik değeri bulunan bir ürün. İlimizde 25 bin dekarlık bir alanda 100 bin ton civarında bir üretimimiz var. Mayıs ortalarına doğru hasadın tamamlanmasını bekliyoruz” dedi.

DEKARA 4 TON VERİM

Soğan Üreticisi Osman Yeşilmeşe ise 500 dekar alanda üretim yaptığını belirterek kış mevsiminin iklim yönünden elverişli geçtiğini söyledi. Yeşilmeşe, “Hava şartlarından bu sene çok memnunuz. Hava kış döneminde soğuk olmadı. Bu durum da soğanda 15-20 gün erken hasat yapılmasını sağladı. Bu iklim şartları verime de yansıyacaktır. Şimdi dekara 4 ton alıyoruz. Bu dekara 6-7 tona kadar çıkacaktır” diye konuştu. (DHA)

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!