Adana Ortadoğu'nun, 'Metropolü' olma yolunda

Güncelleme Tarihi:

Adana Ortadoğunun, Metropolü olma yolunda
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 12, 2017 08:57

Adana Ortadoğu'nun, 'Metropolü' olma yolunda

Haberin Devamı

ÇUKUROVA Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Lutfi Altunsu, Adana-Mersin Bölgesi'nin özellikle uluslararası büyüme merkezlerinin doğuya kaydığı bu süreçte, Ortadoğu'dan da hissedilecek bir Metropol bölge yolunda ilerlediğini söyledi.
Bölgesel Gelişme Yüksek Kurulu'nca onaylanarak resmiyet kazanan 2014-2023 Çukurova Bölge Planı çerçevesinde bölgenin kalkınması için 2014-2018 Onuncu Kalkınma Planı (OKP) ve 2014-2023 Bölgesel Gelişme Ulusal Strateji (BGUS) belgesinin hazırlandığını belirten Altunsu, amacın bölgesel kalkınma olduğunu belirtti.
775 PAYDAŞIMIZIN KATKISI İLE ÇALIŞIYORUZ
Altunsu, "Bölgenin özellikle doğusunda bulunan önemli merkezler ile sosyo - ekonomik olarak bütünleşmesi ve bu sayede Doğu Akdeniz havzasında yeni bir çekim alanı oluşturulması suretiyle ülke genelinde daha dengeli bir yerleşim sistemi oluşturulması hedeflenmektedir. Ulusal plan ve stratejiler ile yerel öncelikleri birleştiren Çukurova Kalkınma Ajansı,
OKP ve BGUS gibi üst ölçekli planlarla uyumlu bir şekilde ve yerelde kamu, özel sektör ve sivil toplum örgütlerinden 775 paydaşın sürece katkısıyla bölgesel stratejilerin belirlendiği, '2014 -2023 Çukurova Bölge Planı'nı hazırlamış ve bu çerçevede çalışmalarını hızla yürütmektedir."
6 TEMEL STARETİJİK AMAÇ, 71 TEDBİR ÖNERİSİ HAZIRLADIK
Çukurova Bölgesi için 6 temel stratejik amacın ortaya konduğunu belirten Altunsu şöyle konuştu:
"2023 yolunda 6 temel stratejik amaç ortaya konulmuştur. Bu stratejik amaçlar doğrultusunda 20 öncelik alanı tanımlanmış, tanımlanan bu 20 öncelik alanında atılması gereken adımlar ise 71 adet tedbir önerisiyle sıralanmıştır. Adana Mersin Bölgesi'nin önümüzdeki 10 yıl için stratejik amaçları; uluslararası çekim merkezi ve üretim üssü olma, bölge içi gelişmişlik farklarını azaltma, sosyal uyumu sağlama, beşeri sermayeyi geliştirme, yeşil büyüme ve çevresel sürdürülebilirliği sağlama, kentsel yaşam kalitesi yüksek cazip bir Metropol haline gelme olarak belirlenmiştir. Çukurova Bölgesi'nin önümüzdeki 10 yıl için vizyonu 'stratejik konumunu ve zengin kaynaklarını değere dönüştüren, Doğu Akdeniz'in lider bölgesi olarak belirlenmiştir. Bu vizyon kapsamında birinci hedefi uluslararası çekim merkezi ve üretim üssü olmaktır."
AR-GE VE TEKNOLOJİ YATIRIMI ŞART
Bölgenin konulan hedefleri yakalayabilmesi için ARGE ve teknoloji yatırımlarının yapılması gerektiğini belirten Altunsu şöyle devam etti:
"Adana-Mersin Bölgesi'nin konulan hedefi yakalayabilmesi için mevcutta teknoloji düzeyi düşük olan ihracat yapısının AR-GE ve teknoloji yatırımlarıyla yükseltilmesi gerekmektedir. Yine aynı hedef doğrultusunda; merkezi düzeyde gerçekleştirilen lojistik ve enerji yatırımları öne çıkarılarak Çukurova Bölgesi'nin Ortadoğu coğrafyasında önemli bir cazibe merkezi ve lider bölge olma vizyonuna katkı sağlanmalıdır.
İŞSİZLİĞİN YÜZDE 5'E DÜŞMESİ HEDEFLENİYOR
Hazırlanan planlarla konulan rakamsal hedefler hakkında da bilgi veren Altunsu sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu bağlamda, bölgenin 3,2 milyar dolar olan toplam ihracat miktarını 10 milyar dolara çıkarmak, ihracatçı firma sayısını 1.848'den 3500'e yükseltmek, ileri teknolojili sektörlerinin  ihracat içindeki oranını yüzde 0,72'den yüzde 5'e ulaştırmak, bölgede yüzde 28,5 olan kadınların işgücü  katılım oranını yüzde 40 seviyesine getirmek, 6.2 yıl olan ortalama eğitim süresini 7.5 yıl olarak geliştirmek ve yüzde 10,6 olan işsizlik oranını yüzde 5'e düşürmek gibi somut ekonomik ve sosyal göstergeler ile planın ölçülebilirliği artırılmaya çalışılmıştır. Plan hazırlanma sürecinde temel yaklaşım olarak katılımcılık, hedef odaklılık, özgünlük, sürdürülebilirlik ve eşitlikçilik kapsayıcılık gibi prensiplerin benimsendiği Çukurova Bölge Planı'nda, en az iktisadi kalkınma kadar sosyal ve sürdürülebilir kalkınmanın önemi de vurgulanmıştır."

Murat KİBRİTOĞLU/ADANA, (DHA)

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!