Vahap Munyar

Sivas, dört gözle Demirağ Özel Endüstri Bölgesi’ni bekliyor

22 Temmuz 2019
SİVAS Ticaret ve Sanayi Odası (STSO) Başkanı Mustafa Eken, 14 ay önce göreve seçildiğinde şu hedefi ilk sıraya koydu:

- Sivas’ı teşvikler açısından 6’ıncı bölgeye aldırmak için seferberlik ilan edeceğiz.

Eken’e Başkanvekili Cengiz Akpolat, Başkan Yardımcısı Yüksel Aksoy, yönetim kurulu üyeleri Burak Yaray, Ümit Yerlikaya, Şener İpek, Babür Şardaş, İdris Ocak, Güngör Güler, Basri Çoban ve İsmet Ülker de destek verdi.

STSO Başkan ve yönetiminin bu hedefi, vali, belediye başkanı ve milletvekillerinden de destek gördü. Eken, kentin desteğinin arkasında olduğu bilinciyle Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) düzenlediği “Ekonomik Şura”da konuyla ilgili raporunu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sundu.

“Ekonomik Şura”da Sivas’a sürpriz bir destek de Kayseri Sanayi Odası’ndan geldi:

- Sivas’taki Nuri Demirağ Organize Sanayi Bölgesi, özel teşvik kapsamına alınsın.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şubat ayında Sivas’ta halka hitap ederken mesajını verdi:

- 40 bin kişinin istihdam edileceği Demirağ OSB’yi özel teşvik bölgesi ilan etmeyi planlıyoruz.

31 Mart yerel seçimlerinden kısa süre önce kente giden Sanayi ve Teknoloji Bakanı

Yazının Devamını Oku

Beykoz, tersine beyin göçünün cazibe merkezi oluyor

21 Temmuz 2019
Serdar Uysal’ın eğitim yolculuğu Marmara Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Chicago Üniversitesi, Massachusetts Institute of Technology (MIT-Boston) derken en son yine Boston’da Harvard Üniversitesi’ndeki ihtisasla sürerken Türkiye’nin ekonomideki parlak dönemi dikkatini çekti.

Dönemin Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün’ün tersine beyin göçü konusunda mesajlar verdiği günlerdi. Serdar Uysal, Harvard Üniversitesi’ndeki küçük bir grup arkadaşıyla sohbet ederken kararını verdi:

- Türkiye’ye dönüp araştırmalarımızı ülkemizde yapma zamanı geldi.

Döndüğünde hangi üniversitede hedeflediği çalışmaları yapabileceğini düşünürken, yine Harvard’daki arkadaşlarıyla buluşup plan yaptı:

- Tersine beyin göçü ile ilgili bir proje hazırlayalım.

 Hazırlanan proje Nihat Ergün’e sunuldu. Ergün, Uysal’a projeyi dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’a da anlatma fırsatı yarattı. Erdoğan, rotayı çizdi:

- Hayal ettiğiniz araştırma kampüsü Bezmialem Vakıf Üniversitesi’nde kurulabilir.

Erdoğan, Bezmialem Vakıf Üniversitesi (BVU) Mütevelli Heyeti Başkanı Ahmet Akça’ya hedefi verdi:

- Yurtdışındaki akademisyenlerimizin dönüp araştırmalarını yürütebilecekleri bir merkez kurmanızda fayda var.

Yazının Devamını Oku

Etrafındaki insanları, çevreni ve iş yapma biçimini acil değiştir

20 Temmuz 2019
İzmir Ticaret Odası (İZTO) Başkanı Mahmut Özgener, iki hafta önce aradı:

- 16 Temmuz’da “İzmir Girişimcilik Zirvesi 2019”u düzenliyoruz. Merkezi ABD’de olan Samumed’in İzmirli kurucusu Osman Kibar’ın da sunum yapacağı zirve, girişimciliğe odaklanmayı tetikleyecek.

Sivas seyahatimle çakıştı, “İzmir Girişimcilik Zirvesi”ne katılamadım. Özgener, zirveden bir gün sonra tekrar aradı:

- Zirvenin gerçekleştiği 1000 kişilik salon doldu, katılmak isteyenlerin bir bölümüne yer açamadık. Yani, çok büyük ilgi oldu.

Bunun üzerine Hürriyet Ege Bölge Temsilcisi Deniz Sipahi’den köşesine aldığı, habere yansıttıkları notlarının kalan bölümünü istedim. Özgener’in İzmir’i girişimciliğin başkenti yapma hedefiyle ilgili mesajının altını çizdim:

- İzmir, girişimcilik ve inovasyon açısından büyük bir potansiyele sahip. Bu amaçla İzmir Girişimcilik Merkezi’ni kurduk. İzmir’deki 8 üniversite, 13 organize sanayi bölgesi, 2 serbest bölge, 4 teknoloji geliştirme bölgesi ve STK’lar arasında koşturan tüm girişimcileri doğru yere tek seferde yönlendirecek bir eko sistem yaratmak istiyoruz.

Ardından Intel’de Türkiye ve daha sonra globalde üst düzey yöneticilik günlerinden tanıdığım, halen Eczacıbaşı Holding ve Zorlu Holding’de Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yapan Ayşegül İldeniz’in sunumuna baktım:

- Uzaktan bir göktaşı bizim şirketlerimize doğru geliyor. 1950’lerde 60 yıl olan ortalama şirket ömrü giderek kısalıyor. Sadece değişebilen şirketler, kurumlar var olabilecek.

İldeniz

Yazının Devamını Oku

Selçuklu’nun kalbi Osmanlı’nın vicdanı Cumhuriyet’in aklı

19 Temmuz 2019
Milli Eğitim Bakanlığı Destek Hizmetleri Genel Müdürü iken geçen yıl kasım ayı başında Sivas Valiliği’ne atanan Salih Ayhan’ın ilk işi bir çalıştay toplamak oldu:

- 4 Eylül 2019’da, Cumhuriyet’e giden yolun sarsılmaz duruşunun tüm dünyaya haykırıldığı ve milli mücadelenin ateşinin yakıldığı Sivas Kongresi’nin 100. yılına tanıklık edeceğiz.

Büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’ün kentte o dönemde 108 gün konakladığını anımsattı:

- Çalıştaydan çıkacak ortak akılla, 2019 başından itibaren Sivas’ta neler yapacağımıza, hangi adımları atacağımıza karar verelim.

26 Aralık 2018’de “Ortak Akılla Yarınlara” sloganıyla çalıştay gerçekleşti. Ekonomiden eğitime, tarımdan kültür ve turizme kadar birçok alanda Sivas’ın çıtasını yukarı çıkarmaya dönük öneriler sonuç raporuyla ortaya konuldu. Vali Ayhan, bir de kitapçık hazırlattı:

- Sivas Kongresi’nin 100. Yılı Etkinlik Kitapçığı.

Kitapçığın ilk sayfasında Sivas Kongresi’nin gerçekleştiği bina ve Atatürk’ün şu sözü yer aldı:

- Burada bir milletin kurtuluşunu hazırlayan kararlar verildi.

Vali

Yazının Devamını Oku

Enflasyon tek haneye inecek, faiz ciddi düşecek

15 Temmuz 2019
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dün ekonomiye ilişkin mesajı beklentileri perçinledi. Erdoğan, “Faizi ciddi manada düşüreceğiz. Faiz düştüğü anda enflasyonun da ciddi manada düştüğünü göreceksiniz” dedi.

CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan, dün İstanbul’daki Vahdettin Köşkü’nde gazete ve televizyonların genel yayın yönetmenleriyle S-400 alımı ve Akdeniz’deki gelişmelerle ilgili bilgilendirmesinin ardından soruları yanıtlarken sözü kısa da olsa ekonomiye taşıdı, kredi derecelendirme kuruluşlarına yüklendi:

- Fitch çıkıyor, terbiyesizlik yapıyor. S&P, kendileriyle alakamız yok ama çıkıp kendine göre terbiyesizlik yapıyor. Yok efendim kredi derecelendirme kuruluşu olarak notumuzu düşürüyor.

 Not indirimlerinin ekonomik silah gibi kullanıldığını belirtip, şu mesajı verdi:

- Biz onların notlarına bakmayız. Onların not düşürmesi bizi o kadar da ilgilendirmiyor. Yeter ki benim milletim notumuzu düşürmesin.

Yıllık enflasyonun haziran ayı sonunda yüzde 15.7’ye indiğini anımsattı:

- Yıl sonuna kadar hedefimiz enflasyonu tek haneli rakama düşürmek. Faiz oranlarında da yıl sonuna kadar belli bir hedefimiz var ve bunu da başaracağız.

Bu konuda söylediklerimizi özellikle kayda almamızı istedi:

Yazının Devamını Oku

Dev torba ihracatında kilo başı 3 Euro’ya çıktı Hindistan’a da yerleşti

14 Temmuz 2019
İşbir Holding CEO’su Metin Gültepe, Hindistan’da yatırım için nabız yoklamaya giderken, İşbir Sentetik Dokuma A.Ş.’nin durumuna baktı:

- Balıkesir’deki fabrikamızda duvardan duvara halı tabanı ile 800 kilodan 2 tona kadar kapasitesi olan büyük boy torba üretiyoruz. Üretimin yüzde 90’ı ihracata gidiyor.

Söz konusu torbaların madenden çimentoya farklı ürünler için kullanıldığını düşündü:

- İşbir Bulk Bag UK (İngiltere), İşbir Bulk Bag US (ABD), İşbir Bulk Bag İsrael başta olmak üzere yurtdışında şirketlerimiz var.

Büyük boy torba ihracatında ulaşılan boyutu irdeledi:

- İşbir Sentetik’in ihracatı 40 milyon Euro civarında.

Hammaddesi ithal olan üründeki katma değeri ölçmeye çalıştı:

- İhracatta kilo başına fiyatımız 3 Euro. Bu da ülkemizin ortalama 1.5 dolar olan kilo başına ihracatına göre iyi sayılır.

Torbaların şu özelliği üzerinde durdu:

Yazının Devamını Oku

Kadınlar doğum yaparken ormanda tura çıkabilir mi

12 Temmuz 2019
Doğum sancısı başlayan kadın, İstanbul’da bulunduğu ilçedeki hastaneye gitti. Kısa süre sonra doğumhaneye alındı. Doktorunun da tavsiyesiyle normal doğum söz konusuydu. Hazırlıklar yapılırken hemşire doğum yapacak kadına bir sanal gözlük taktı. Ona uyumlu bir 3 boyutlu kulaklığı da ekledi.

Kadın doğum sancısıyla kıvranıp, korku ve stres yaşarken sanal gözlük, koku aparatıyla birlikte devreye girdi. Kadın sanal gözlük, kulaklık ve koku aparatı desteğiyle ormanda gezintiye çıktı. Bir yandan kuş cıvıltıları duyarken, diğer taraftan yemyeşil ağaç ve bitki örtüsünün kokusunu hissetti.

Doğum tamamlanıp, bebeğini kucağına aldığında duygularını paylaşırken şu saptamayı aktardı:

- Sanal da olsa ormanda gezinmek iyi geldi. Sancıyı daha az hisseder oldum. Korku ve stres de azaldı.

Vircon Group kurucuları Furkan Taçyıldız, Kerim Kaya ve Okan Şencan’dan dinlediğim ayrıntılar, yazdığım sahneyi beynimde canlandırdı:

- “Akıllı Doğumhane” adlı bir projemiz var. İstanbul’da bir kamu hastanesinin doğum bölümünde pilot olarak kullanılıyor.

Kerim Kaya, “Akıllı Doğumhane”nin nasıl çalıştığını anlattı:

- Sistem bir sanal gerçeklik yaşatan gözlük, ona uyumlu kulaklık ve bizim gözlüğe eklediğimiz bir koku aparatından oluşuyor. “Akıllık Doğumhane”, kadınları normal doğuma ikna etmede işe yarıyor.

Sistemin 700’ü aşkın doğumda denendiğini belirtti:

Yazının Devamını Oku

Tezgâh konuştu, operatörün parça hızı 4 saniyeye indi

8 Temmuz 2019
TEZMAKSAN Genel Müdürü Hakan Aydoğdu, babası Mustafa Aydoğdu’nun kurduğu şirkette takım tezgâhı kiralama işini başlattıklarında şunu düşündü:

- Kiraladığımız tezgâhların takibini dijital ortamda yapmamız lazım.

Tezmaksan ekibi, bunun üzerine “Üretimin anası, üretimin kalbi” sayılan takım tezgâhlarının takibi için yazılım geliştirdi. Basit versiyonlarla başlayan yazılım, bu yılın nisan ayında daha farklı bir noktaya ulaştı. Hakan Aydoğdu, yazılımın özelliğini şöyle tanımladı:

- İthal edip sanayicilere kiraladığımız takım tezgâhı artık konuşabiliyor. Hatta makinelerle de konuşabiliyor. Tezgâh, kendisini kullanan operatörün davranışlarını da kaydedebiliyor.

Tezgâhın operatör davranışını kaydetmesinin yansımasını müşterilerden birinden aldığı şu örnekle kavradı:

- Operatör, tezgâhta işlenen parçaları 12 saniyede bir değiştiriyordu. Bu süre 4 saniyeye kadar indi. Demek ki operatör tezgâhın kendisini izlediğini anlayınca temposunu yükseltti.

Aydoğdu, yazılım işine yüklenmek üzere şirkette ilgili birimin kadrosunu güçlendirirken babasının Tezmaksan’ı ilk kurduğu günlere uzandı:

- Babamların döneminde ülkemizde takım tezgâhı sektöründe Taksan, Tezsan gibi şirketler öne çıkmıştı. Babam onların bayiliklerini yaparken, daha sonra testere üretimine girdiler. Ancak, zamanla ülkemizin takım tezgâhı üretiminde kendi markasını yaratmasının kolay olmadığı görüldü.

Takım Tezgâhları Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (TİAD) başkanlığını da kısa süre öncesine kadar yürüten

Yazının Devamını Oku