Melike Birgölge

Şifa dağıtıyorlar şifa!

13 Mayıs 2013
Bombalar patlıyor, günahsız canlar gidiyor. Her kafadan bir ses çıkıyor. İçimiz yanıyor. Nefes alası gelmiyor insanın. Bu yaşananlar ne? Bu mu gerçekten barış? Yoksa yok olan insanlık ve topraklarımız mı, karış karış!

Ayırmaz, can almaz, benim bildiğim barış. 

 

Din, dil, ırk, mezhep ayırmaksızın toplar herkesi çatısı altında yurdumun.

 

Bu mu çözüm, kırılması mı yaşama umudumuzun?

 

Süreç adı verilen seyredilen yollarda mayınlara rastlamak mı, barış?

 

Yazının Devamını Oku

DÜNYADAN İSTANBUL’A… DAN DAN DAN…

29 Nisan 2013
İngiltere’den Aya İrini’ye, sahneye düşen hayatsal gerçekler… Mesela iki yüzlülük, nankörlük, gerçek değerleri görememek, çıkarcılık… Sahi, iktidar ve güç neden bu kadar önemli? Ve bu iki olguya sahip olabilmek için ihanetin, çıkarcılığın kaçınılmazlığı… İşte tüm bunları Shakespeare tiyatrosu olarak da bilinen Globe Tiyatrosu Kral Lear’ı sahneleyerek, sanatseverleri izlerken bir kez daha düşündürdü.

İktidar ve güç.

Neden bu kadar önemlidir?

Her şeye sahip olunabilir bu ikisi sayesinde.

Ele avuca gelir sonrasında bizden götürdükleri.

Bencillik, gerçek değerleri görememek, insanlıktan çıkmak…

Peki ya getirdikleri?

İki yüzlülük, nankörlük, çıkarcılık…

Daha neler neler…

Yazının Devamını Oku

ALIŞIK OLDUĞUMUZ YER!

24 Nisan 2013
Olaylara, olgulara, yaşadıklarımıza, duygulara, kuytulara, hayata açılan iki pencereden bakmak. Beyaz perdeden ve sahneden… Tiyatro ve sinemayla yaşadıklarımızı, bizi görmek… İşte bizi beyaz perdeden ve sahneden bize anlatan oyuncularla bir aradaydık. 18 yıldır alışık olduğumuz yerde!

Serkan Çağrı ve Öykü Gürman’ın söylediği, nostaljik ‘Huysuz ve Tatlı Kadın’, ‘Senede Bir gün’, ‘Seven Ne yapmaz’, ‘Aşkın Bahardı’,  ‘Feride’ ve  ‘Azize’ şarkılarla başlayan gecede; iş, sanat, siyaset dünyasının isimlerinin bir araya gelme nedeni, bu yıl 18. Sadri Alışık Tiyatro & Sinema Oyuncu Ödülleri’nin  sahiplerini bulması içindi.  

Nostaljik şarkıların devamında, Yeşilçam’da ismini altın harflerle yazdıran ve aramızdan ayrılan oyuncuların fotoğraflarından oluşan bir slayt gösterisindeki her fotoğrafta alkışlar artarak devam etti.

Yekta Kopan’ın sunduğu, ödüllerin sahiplerini bulduğu gecede, Levent Yüksel de söylediği nostaljik şarkılarına salondaki yüzlerce kişiyi eşlik ettirmesinin paralelinde izleyenleri geçmişe götürdü.

Sinema ve tiyatro dalında, çeşitli kategorilerdeki en iyilerin ödül aldığı gecede; Cüneyt Arkın, Haldun Dormen, Umur Bugay ve Emek Sineması Müdürü Hikmet Dikmen’e ‘Onur Ödülü’ verildi.

‘EMEĞE SAYGI ÖZEL ÖDÜLÜ’  ‘EMEK’ UĞRUNA KALEMİNİ ASKIYA ALAN ATİLLA DORSAY’A!

Gecede ‘Emeğe Saygı Özel Ödülü’ne layık görülen, başka bir ödül gecesinde olduğu için gelemeyen Atilla Dorsay oldu. 

Ödülünü kendisine vermek üzere teslim alan Kerem Alışık ‘Emeğin önemini anlatmaya yılmadan devam edeceğiz. Yeşilçam emekçilerinden kültürel ve tarihsel bir miras olarak bize bırakılan Emek Sineması sadece sinema salonu değil. Türk Sineması’nın sembolüdür. Aşka, sanata, kardeşliğe, barışa emek verenler ‘Emek’in önemini anlatmaya devam ederler. Bundan kimsenin kuşkusu olmasın. Atilla Dorsay, ‘Emek’ uğruna kalemini askıya aldı. Çok önemli bir insan olan Dorsay’ı kutluyorum ve bu ödülü kendisine vermek üzere teslim alıyorum’ dedi.

SANATSEVERLERİ DAHA ÇOK ÇEKECEKLER!

Yazının Devamını Oku

GLOBE TİYATROSU İLK KEZ TÜRKİYE’DE!

23 Nisan 2013
Dünyanın en saygın tiyatrolarından biri ve Londra’nın en eski Elizabeth dönemi tiyatrosu olan Shakespeare’in Globe Tiyatrosu Türkiye’de!

Sabancı Vakfı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı, Devlet Tiyatroları işbirliğiyle düzenlenen Devlet Tiyatroları - Sabancı Uluslararası Adana Tiyatro Festivali, 15. yılında bir ilke sahne oluyor. İngiltere’nin en köklü tiyatrolarından olan Globe Tiyatrosu, Adana Tiyatro Festivali kapsamında ilk kez Türkiye’ye geliyor.

KRAL LEAR 25 - 26 NİSAN’DA AYA İRİNİ’DE!

Ünlü İngiliz şair ve oyun yazarı Shakespeare’in kurucuları arasında yer aldığı Globe Tiyatrosu, Adana Tiyatro Festivali’nin 15. yılı dolayısıyla yazarın en önemli tragedyalarından Kral Lear’i 25 - 26 Nisan tarihlerinde İstanbul Aya İrini’de ve ardından Adana’da sanatseverlerle buluşturacak.

GLOBE’UN OYNAYACAĞI EN MUHTEŞEM MEKÂN!

Sanatsal ve teknik ön çalışmalar için Türkiye’ye gelen Globe Tiyatrosu’nun yapımcısı Tom Bird, Aya İrini’nin, Globe’un bu güne kadar oyun oynayacağı en muhteşem mekân olduğunu söyledi. Tom Bird, ‘Böyle bir mekânda ve bu denli önemli bir festivalde, oyun sergilemekten gurur duyuyoruz’ diyerek heyecanını paylaştı.

BİR İMPARATORLUĞUN ÇÖKÜŞ HİKAYESİ ANLATILACAK!

Shakespeare oyunlarındaki başarısıyla adından söz ettiren Bill Buckhurst’un yönettiği, Kraliçe Elizabeth döneminin dekoruyla görsel bir şölen yaşatacağı, Kral Lear’i İngiliz aktör Joseph Marcell canlandıracağı oyunda, bir imparatorluğun çöküş hikayesi anlatılacak.


Yazının Devamını Oku

Adana'da Guinness rekoru!

20 Nisan 2013
Adana’da, 21 bin resim bir araya getirildi ve dünyanın en büyük resim mozaiği oluşturularak Guinness Dünya Rekoru kırıldı!

Güney Rotary Kulübü üyeleri, dünyanın en büyük resim mozaiğini yapmak için Adana Uğur Mumcu Meydanı'nda bir araya geldiler.

Adana Valisi Hüseyin Avni Çoş, Seyhan Belediye Başkanı Prof. Dr. Azim Öztürk ve Toyota Türkiye CEO'su Ali Haydar Bozkurt da rekor denemesinin yapıldığı meydana gelerek son resimleri mozaikle birleştirdi.

ADANA'DAKİ DEV MOZAİK / FOTO GALERİ

Yazının Devamını Oku

YÜZLERCE KİLOMETRE ÖTEDEN ÇAĞIRAN KOKU

17 Nisan 2013
Hiç hesapta olmayan… En kışkırtıcı haliyle çağıran… Hangi koku bu kadar baştan çıkarır diye düşünüyorum. Kalbinizle teninize yakışan aşk ve parfüm kokuları… İşte bunlar kadar etkili bir koku beni baştan çıkarıyor. Yaklaşıp, içime çektikçe hücrelerime kadar hissederek…

O koku ki…

Hani çizgi filmlerde gelen güzel yemeğin ya da güzel görünümün duman duman çağırdığı kareler vardır ya…

Aynen o şekilde…

Beni duman duman çağıran bu mis kokunun peşine düştüm.

Hatta uçtum.

Üstelik tam da şahane sanat kokularının ortasındayken gelen baştan çağıran bu kokunun davetine hayır diyemedim.

Yüzlerce kilometreyi göze alarak…

‘Binlerce kilometre yol, bir adımla başlar’ sözünü anımsayarak…

Yazının Devamını Oku

KAPALIÇARŞI’DA İKİ YILDIZ BİR ARADA!

11 Nisan 2013
2008’den beri her yıl, Kapalıçarşı’da konserler düzenleyen piyanist Tuluyhan Uğurlu’nun, 14 Nisan Pazar günü vereceği Kapalıçarşı konserinde bu yıl ‘İstanbul’da Bahar’ teması işlenecek.

TULUYHAN UĞURLU VE İSTANBUL’UN LALESİ!

İstanbul ve bahar temalarının işleneceği konserin Tuluyhan Uğurlu dışındaki bir diğer yıldızı İstanbul’un lalesi.

Kapalıçarşı’nın lalelerle süsleneceği konserde, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Daire Başkanlığı, konsere katılan tüm sanatseverlere bir saksı lale armağan edecek.

TAM BİR BAHAR FESTİVALİ GİBİ!

Tuluyhan Uğurlu konseri tam bir bahar festivali gibi düşünülerek hazırlandı.

Konuklar Nuruosmaniye kapısından girip, laleler arasından yürürlerken, çeşitli ikramlarla ağırlanıp, sokak aralarında dolaşan mehter konseri ile nostaljik bir gün yaşamaya başlayacaklar.

Çarşıkapı ve Çemberlitaş kapılarının tam ortasına kurulan sahnenin iki tarafına dizilen sandalyelerle Kapalıçarşı bu kez bir konser mekânı haline dönüşecek.

Yüksek tavandan asılan dev perdelerdede, müzikle senkronize olarak yürüyen ve dünden bugüne İstanbul’u anlatan etkileyici bir görsel sunum yapılacak.

Yazının Devamını Oku

SÖZLERİNİZE DİKKAT!

8 Nisan 2013
İnsanlara söyleyeceğimiz güzel ve anlamlı sözleri onlara iletirken biraz daha dikkatli olsak!

Ruhumuzu nasıl da okşar söylenen hoş cümleler.

Nakış inceliğindeki güzel sözleri kalbimize işlemenin yanı sıra bizler de sevdiğimiz ya da hayatımızdaki insanlara güzel cümleler söyleriz.

Bazılarımız gerçekten hissetmeden söyler bu özel sözleri ve güzel cümleleri.

Bol keseden dağıtır gibi!

Her önüne gelene…

Halbuki öyle kelimelerdir ki…

İncelikle seçildiği gibi özel insanlara söylenmesi gereken…

***

Yazının Devamını Oku