Hüseyin Yayman

Tahran'a van minüt!

8 Ağustos 2012
İran Dışişleri Bakanı Salihi, dün Ankara yolundayken Genelkurmay Başkanı'nın “Böyle giderse Suriye’den sonra sıra Türkiye’ye gelecek” şeklindeki tehdit dolu sözlerine Türkiye’den aynı sertlikte cevap geldi. Erdoğan'ın danışmanı, Tahran yönetimini sert bir dille eleştiren bir makale kaleme aldı.

Başbakan Erdoğan, bu açıklamanın ‘düşündürücü ve üzüntü verici’ olduğunu belirterek, şunları söyledi:
“Dünyada yanında hiç kimsenin kalmadığı bir dönemde, İran’ın yanında her şeye rağmen bulanan ülke Türkiye idi. Nükleer enerji konusunda sonuna kadar savunan ülke Türkiye oldu... Hesaba çekilmeden önce İran yönetiminin de kendisini hesaba çekmesi lazım.”     

Kendinizi hesaba çekin!

Başbakan Erdoğan'ın "Biz hep İran'ın yanındaydık. Siz kendinizi hesaba çekin" ifadelerinden sonra bir sert uyarı da Başbakan Erdoğan’ın Başdanışmanı ve Ankara Vekili Yalçın Akdoğan’ın 'Yasin Doğan' müstear adıyla yazdığı Yeni Şafak’taki ‘İran’a bir haller oluyor...’ yazısında geldi.

İran, Genelkurmay Başkanı üzerinden mesaj verirken Türkiye buna Başbakan Erdoğan’ın başdanışmanı aracılığıyla aynı sertlikte cevap verdi.

Akdoğan, İran Genelkurmay Başkanı'nın sözlerini ‘hezeyan’ olarak nitelendirirken ‘Türkiye'nin Müslümanlığını ölçmek de kimsenin haddine değildir, onu suçlayan hezeyanlarda bulunmak da...’ diyerek Ankara’nın pozisyonunu tarif eden bir analiz yazdı.

Yalçın Akdoğan'ın ‘İran’a bir haller oluyor...’ yazısının içerik analizi yapıldığında;

1. İran'a açık bir uyarı, sitem ve hatırlatma var...

Yazının Devamını Oku

Terörle mücadelenin yumuşak karnı...

6 Ağustos 2012
PKK’la mücadelenin yumuşak karnını oluşturan karakollar, uzun zamandır ülke gündeminde.

Son olarak dün gece yarısı Geçimli Jandarma Karakolu basıldı.

Geçimli’de beş saat süren çatışmada 8 asker şehit oldu.

Sivillerin görüş beyan etmesi durumunda askerlerde bir üniforma asabiyesi oluşacağı için karakolların neden basıldığını onların ağzından dinlemek sanırım en doğrusu olacak...

İşte komutanların Karakollarla ilgili görüşleri:

Jandarma Genel Komutanı Orgeneral EŞREF BİTLİS 1990’larda yaşanan  karakol saldırıları hakkında şunları söyledi:

 “...bunların yüzde sekseni tam hudutta. Bunlar daha önce kaçakçılığı önlemek maksadıyla kurulmuş. Sizin tertipleriniz arttıkça hudutta baskın yapacaklarda ona göre kendilerini ayarlıyorlar. İnisiyatif onların elinde”

Eski Genelkurmay Başkanı Orgeneral NECİP TORUMTAY karakollarla  ilgili şunları belirtti:

“...

Yazının Devamını Oku

Şemdinli’de neler oluyor?

2 Ağustos 2012
Son günlerde PKK, Şemdinli kırsalında bazı yerleşim yerlerinde yol kontrolü yapıp, alan hakimiyeti sağlamaya çalışıyor.

Örgüt, TSK’ya kolay hedef gösterip,  ‘gel beni vur’ çağrısı yaparken, aynı zamanda onun gücünü ve kararlılığını sınıyor.

Neden Şemdinli? Şemdinli Türkiye’nin gündemine 15 Ağustos 1984 saldırısıyla girdi. PKK’nın aynı günün akşamı gerçekleştirdiği saldırıda Eruh’ta bir asker hayatını kaybederken, Şemdinli’de üç asker yaralandı. Şemdinli’nin hemen karşısında Basyan, Hakurk, Zagros, Şehidan ve Betkar-Jermi içerde ise Çarçela, İkiyaka-Sat, Balkaya kampları bulunuyor. Bu kamplardan çıkan militanlar Şemdinli kırsalında birçok karakola saldırdı. Bu saldırılardan başlıcaları şu şekilde: 4 Ağustos 1991 Samanlı Karakolu, 10 şehit 30 Ağustos 1992 Alan Karakolu, 20 şehit 13 Eylül 1992 Aktütün Karakolu, 22 şehit 29 Eylül 1992 Derecik Karakolu, 28 şehit 15 Haziran 1995 Ortaklar Karakolu, 15 şehit 21 Ekim 2007 Dağlıca Karakolu, 12 şehit 4 Ekim 2008 Aktütün Karakolu 15 şehit 19 Haziran 2012 Yeşiltaş Karakolu, 8 şehit Şemdinli’de yaşanan bu güvenlik açığı ilçeyi açık hedef haline getirdi ve bütün zamanlarda gündemin üst sıralarında yer taşıdı.

Şemdinli’de yaşanan bu güvenlik açığı ilçeyi açık hedef haline getirdi ve bütün zamanlarda gündemin üst sıralarında yer taşıdı.

PKK’nın bu taktik-tuzak hamlesi karşısında asker ise yüksek teknoloji kullanarak sıcak çatışmaya girmek yerine hava birlikleriyle durumu kontrol altında tutmaya çalışıyor.

ŞEMDİNLİ'DE NELER OLUYOR? / FOTO GALERİ

ŞEMDİNLİ'DE NELER OLUYOR? / WEBTV

Resmi açıklama yapılmasa da örgüte büyük kayıplar verdirildiği ve saldırının püskürtülüp, üstünlüğün ele alındığının altı çiziliyor.

Daha önceleri ‘vur-kaç’ taktiğiyle saldırıp geri çekilen PKK bu defa bölgede mevzilenip ‘alan kontrolü’ sağlamaya çalışıyor.

Örgüt kendi pratiğinden farklı olarak büyük gruplarla hareket ediyor ve bir anlamda güvenlik güçlerine meydan okuyor.

Yazının Devamını Oku