Yasadışı dinleme davasında 3 sanığa tahliye...

Güncelleme Tarihi:

Yasadışı dinleme davasında 3 sanığa tahliye...
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 18, 2016 20:14

Yasadışı dinleme davasında 3 sanığa tahliye...

Haberin Devamı

Özden ATİK - Serpil KIRKESER / İstanbul, (DHA) - GÜLEN cemaati lideri Fethullah Gülen'in "baş şüpheli" olduğu ve dönemin İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı Mahir Çakallı ile Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Nazmi Ardıç'ın da aralarında bulunduğu 12'si tutuklu 44 polisin yargılandığı yasadışı dinleme davası başladı. 2013 yılı içinde yasadışı dinleme yaptıkları ve İstihbarat Daire Başkanı Engin Dinç'i de dinlemeye teşebbüs ettikleri iddia edilen tutuklu sanıklardan İsmail Erçelik, Said Gök ve Mehmet Akif Sakarya'nın tahliyelerine karar verildi.

İstanbul Adalet Sarayı'nda bulunan 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada, tutuklu sanıklar Mahir Çakallı ve Nazmi Ardıç'ın da aralarında bulunduğu 12 tutuklu sanık ile 24 tutuksuz sanık hazır bulundu.

Kimlik tespitinin ardından söz alan sanık avukatları, mahkemenin tarafsız olamayacağı gerekçesiyle reddi hakim talebinde bulundu. Talebi değerlendiren heyet, sanık avukatlarının reddi hakim talebini "mahkeme sürecini uzatacağı" gerekçesiyle reddetti.

Daha sonra tutuklu sanıkların tahliye taleplerine geçildi.

"TAHLİYE TALEBİNDE BULUNMAYACAĞIM"

Tutuklu sanıklardan Nazmi Ardıç, "Yaptığım işlerde hiçbir suç kastı yoktur. İddianamede şahsıma yöneltilen hiçbir suçta darbe suçunu oluşturacak delil bulunmamaktadır. Buradaki bütün arkadaşların müdürüyüm. Tutuklu olan arkadaşlarım varken, onların tutukluluk halleri kaldırılmadığı sürece kendim tahliye talebinde bulunmayacağım. Bana itham edilen suçlamalar, mahkeme kararını uygulamış olmamdır. Müştekiler ise hükümetle alakası olmayan kişilerdir" diye konuştu.

Ancak Nazmi Ardıç'ın avukatı Kemal Bayrak müvekkilinin tahliyesini talep etti. Diğer tutuklu sanıklar da tahliye talebinde bulundu.

3 SANIĞA TAHLİYE...

Kısa bir aranın ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, tutuklu sanıklardan İsmail Erçelik, Said Gök ve Mehmet Akif Sakarya'nın tahliyesine karar verdi.

Sanıkların reddi hakim taleplerinin değerlendirilmesi için dosyanın üst mahkemeye gönderilmesini kararlaştıran heyet, duruşmayı 17 Haziran'a erteledi.

İDDİANAME...

İstanbul Cumhuriyet Savcılığı'nca hazırlanan 549 sayfalık iddianamede, Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı Engin Dinç'in de aralarında bulunduğu 13 kişiye "mağdur" sıfatıyla yer verilirken; Fethullah Gülen "1 numaralı şüpheli" olarak yer alıyor.

Dönemin Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'nden sorumlu İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı Mahir Çakallı, Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Nazmi Ardıç ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdür Yardımcısı Ahmet Kalender'in de aralarında bulunduğu 44 polisin de FETÖ/PDY Silahlı Terör Örgütü yöneticisi ve üyesi oldukları belirtiliyor.

Şüphelilerin, İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nün hiyerarşik yapısı içerisinde altlık-üstlük ilişkilerini kullanarak yasadışı örgütlenme oluşturup suç işlemek amacıyla bir araya geldikleri, amaçlarına ulaşmak için seri halde suç işledikleri de iddia ediliyor.

2013 yılı kasım ve aralık ayı içerisinde İstihbarat Daire Başkanı Engin Dinç'in iletişimin dinlenmesine teşebbüs ettiği öne sürülen iddianamede, sanıkların İstanbul İstihbarat üst yönetim kadrosunun telefonlarını dinledikleri ileri sürülüyor.

KARTAL AĞIR CEZA MAHKEMESİ BAŞKANI DA DİNLENMİŞ

2013 yılı aralık ayı içerisinde Fethullah Gülen yapılanmasını eleştiren bir kısım gazetecilerin telefonlarının dinlendiği ifade edilen iddianamede, Kartal Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Nurettin Turan'ın, 13 Ocak 2011 tarihinde, maksatlı ve yanıltıcı bir şekilde rapor düzenlenerek 'emekli hakim' olduğundan bahisle iletişiminin dinlendiği kaydediliyor.

İddianamede, 18 Aralık 2013 günü ve devam eden süreçte Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü işlemlerinde kullanılan, soruşturması devam eden veya geçmiş soruşturmalarla ilgili elde edilen seslere ait görüşme içeriklerinin, verilerin ve bilgilerin bulunduğu server veri tabanının geri döndürülemeyecek şekilde silindiği da anlatılıyor.

İSTENEN CEZALAR

İddianamede, tüm şüphelilerin "Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılması isteniyor.

Şüpheliler Nazmi Ardıç ve Ahmet Kalender hakkında, zincirleme şekilde "Suç uydurma", "İftira", "Görevi kötüye kullanma", "Yasaklanan bilgileri açıklama", "Göreve ilişkin sırrın açıklanması", "Özel hayatın gizliliğini ihlal", "Suç delillerini yok etme gizleme veya değiştirme", "Devletin güvenliğine ilişkin bilgileri temin etme, devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından, niteliği itibariyle gizli kalması gereken bilgileri, siyasal veya askerî casusluk maksadıyla temin etme", "Resmi belgede sahtecilik", "Gizliliğin ihlali", "Bilişim sistemine girme ve sistemi engelleme, bozma, verileri yok etme veya değiştirme" suçlarından toplam 50 yıl 6 aydan 146 yıl 6 aya kadar hapis cezası istenen iddianamede, Mahir Çakallı'nın da benzer suçlardan 65 yıldan 165 yıla kadar hapse mahkum edilmesi talep ediliyor. Diğer şüphelilerin ise benzer suçlardan değişik hapis cezalarına çarptırılmaları isteniyor.

FETHULLAH GÜLEN İÇİN MÜEBBET HAPİS TALEBİ

Hakkında yakalama emri çıkarılan Fethullah Gülen'in ise "Devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibariyle gizli kalması gereken bilgileri siyasal veya askeri casusluk maksadıyla açıklamak" suçundan müebbet hapsi istenirken; "Silahlı örgüt kurmak ve yönetmek", "Gizli kalması gereken bilgileri temin etme", "Resmi belgede sahtecilik", "Suç uydurma", "Suç delillerini yok etme gizleme veya değiştirme", "İftira", "Görevi kötüye kullanma", "Yasaklanan bilgileri açıklama", "Göreve ilişkin sırrın açıklanması", "Devletin güvenliğine ilişkin bilgileri temin etme", "Bilişim sistemine girme sistemi engelleme, bozma, verileri yok etme veya değiştirme" suçlarından toplam 57 yıl 3 aydan 104 yıl 4 aya kadar hapis cezasına çarptırılması isteniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!