Yarının büyükleri buraları da görmeli

Güncelleme Tarihi:

Yarının büyükleri buraları da görmeli
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 04, 2007 00:00

Gölbaşı Esnaf Odası Başkanı Hulusi Gürpınar, Çanakkale Şehitliği’ni gezen öğrencilerin Kurtuluş Savaşı’nda büyük mücadele sonrası şehitlerin verilidiği Haymana, Beynam ve Gölbaşı’nı da görmeleri gerektiğini belirtti.

GÖLBAŞI Esnaf Odası Başkanı Hulusi Gürpınar, Haymana, Beynam ve Gölbaşı’nın bazı köylerinin de Çanakkale Şehitliği gibi Kurtuluş Savaşı’nın tarihi mekanları olduğunu ve öğrencilerin buraları da gezmesi gerektiğini söyledi.

Gölbaşı Hallaçlı ve Hacılar Mahallesi’nde bulunan 2 ayrı evde Atatürk’ün zaman zaman dinlenip, bölge halkı ve kurmayları ile toplantılar yaptığını hatırlatan Gürpınar açıklamasında şu görüşleri belirtti:

TARİHİN TANIĞI

"Gölbaşı, Kurtuluş Savaşı sırasında asker, at, malzeme, araç gereç toplanma merkezi olma, gerekse Hacılar köyündeki karargah merkezi ile önemli işlevleri üstlenmiştir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Ankara’ya geliş güzergahında da Beynam’dan sonra Gölbaşı’ndaki şimdi yerinde yeller esen tarihi handa kahve içtiği, devecililerle sohbet ettiği de herkesçe bilinmektedir. Kurtuluş Savaşı’nın merkezi olarak Ankara’nın seçilmesi nedeniyle Haymana Polatlı gerisinde kalan Gölbaşı’na önemli roller düşmüştür. Alagöz’de kurulan karargah binasına ek olarak Hallaçlı Köyü’nde bulunan Atak çiftliğindeki köşkte de Atatürk hem zaman zaman dinlenmiş, hem de bölge halkı ve kurmaylarıyla toplantılar yapmıştır.

HACILAR KARARGAHI

Hacılardaki tek katlı binada da kalabalık, Alagöz karargahına alternatif onun gerisinde daha rahat çalışacağı bir geri hizmet karargahı olarak zaman zaman kullanmıştır. Hatta köy halkının yaşlıları, Atatürk’ün bu binada 15 gün sürekli ikamet ettiğini de ifade ederler. Kurtuluş Savaşı’nın simgeleri olan Beynam evi kurtarıldı, Alagöz karargahı kurtarıldı. Son olarak İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Valilik, TEMA Vakfı’nın ordumuz ile işbirliği içerisinde Haymana Polatlı arası Dua Tepe, Çal Dağı ve diğer kahramanlık mücadelesinin geçtiği alanları Çanakkale gibi ağaçlandırıp anıt ve heykellerle bezeyerek layık olduğu sevgi ve ilgiye taşıyabilme çabası içindeler.

VALİLİĞE ÇAĞRI

Başta Gölbaşı Belediyesi, Kültür Bakanlığı, Ankara Ticaret Odası, Ankara Sanayi Odası, Odalar Borsalar Birliği, Ankara Valiliği ve diğer kamu ve sivil toplum kuruluşları bu konuda çalışmaya hemen başlamalı. Bu işi ise mutlaka Gölbaşı Belediyesi organize edip çalışmalara ivedilikle başlayıp dinamikleri harekete geçirip Gölbaşı tarihi ve turizmine başkent Ankaramız ve vatanımızın geleceğine birer canlı belge olarak taşımalıdır. Bu sorumluluktan kimse kaçamaz. Bu alanlar tıpkı Çanakkale gibi gençliğin, öğrencilerin ve halkın gezi alanları olarak yerinde, belgeleri ve mekanları ile değerlendir."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!