HABER

Kurum canlı yayında açıkladı: İstanbul'da 650 bin konut dönüştürelecek, İBB bütçesini iki kat artıracağız

AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Murat Kurum, CNN Türk yayınında Ahmet Hakan ve Fulya Öztürk’ün sorularını yanıtladı.

MARMARA DEPREMİNE HAZIRLIK

İstanbulumuz bir deprem şehri. 1,5 milyon riskli. 650 bin konutun acil dönüştürülmesi gerekiyor. Depreme hazır olmayan binaların yıkılacağını bilim insanlarımız söylüyor. Bugüne kadar 130 bin canımızı toprağa verdik. İstanbul'un olası depreme hazır beklemesi lazım. Aynı Japonya'daki gibi. Biz bunu Türkiye'de gösterdik. Eleştirdikleri TOKİ binalarında yaşayan vatandaşlarımızın burnu bile kanamadı. Soruna karşı duyarsız kalmazsanız yapabilirsiniz. 650 bin konutu 5 yılda yapalım diyoruz. Her yıl 60 bin konutu KİPTAŞ eliyle yapalım diyoruz. 5 yılda KİPTAŞ eliyle 350 bin konutu dönüştürmek istiyoruz. Yarısı bizden diyoruz. 750 bin hibe, 750 TL kredi, 100 bin TL de kira desteği vereceğiz 250 bin konutu da vatandaşlarımızla anlaşarak yerinde dönüşümle yapacağız. Buna ilaveten 100 bin sosyal konut yapıyoruz. Bunları satmayacağız, kiralayacağız. Vatandaşlarımızın evi yapılana kadar sağlam eve geçmesi lazım. Uygun kira bedeli olacak. Bu konutlarda sadece kentsel dönüşümde olan vatandaşlarımız istifade edecek. Depremle mücadeleyi terörle mücadele kadar önemsiyoruz. 11 ilimizde deprem oldu. İstanbulumuz 11 ilimize yeter, Türkiye'ye yeter. Onun için tek bir riskli yapı kalmayana kadar bu dönüşümü yapacağız. Bütün afetlerde vatandaşlarımıza ne söz verdiysek tuttuk. Biz alın teriyle bugüne geldik. O yüzden diyoruz ki bu birikimi buraya aktaralım. 

"TOKİ KONUTLARI DEPREMDE AYAKTA KALDI"

TOKİ konutları depremde ayakta kaldı. TOKİ konutunda oturanların burnu bile kanamadı. İstanbul'da sosyal konut kapsamında 70 bin konutu bitirip vatandaşımıza teslim ettik. Tuzla'da konutları yapıp teslim edeceğiz sözünü verdik. Tuzla ve Maltepe'de çalışmalarımızı başlattık. 5750 konutun hepsine başlanmış durumda. İster Tuzla ister Maltepe'den alma şansı sunuldu. 2 artı 1 için 75 bin lira peşinat, 3 artı 1 için 100 bin lira peşinat verilecek. Vatandaşlarımızı yanlış yönlendirmek için yapılacak ne varsa yapıyorlar. 

"MEVCUT BÜTÇEYİ 2 KATINA ÇIKARACAĞIZ"

Aday olacağımı bir gün önce Sayın Cumhurbaşkanımız tebliğ ettiler. Biz aday olmasak bu projelerimizi aday olacak arkadaşımıza verecektik. Konuyla ilgilenirseniz çözüm bulursunuz. İstanbul’un kaynağı her yere yeter. 2018’de toplam gelir 18 milyarken merkezi idareden gelen gelir yüzde 71, 2023’te geliri 104 milyar merkezi bütçeden aldığı pay yüzde 92. Biz mevcut bütçeyi 2 katına çıkaracağız. Doğru yönetirseniz bu geliri artırabilirsiniz. Biz bunu yapmışız. Bu tablolar gerçek. 1 Nisan sabahı tüm hizmetlerden tüm İstanbullu faydalanacak.

Her ilde eseri olan bir kardeşinizim. Bu tecrübeyle buraya geleceğiz. İstanbul'da 171 bin konutumuz dönüşüme tabi tutuldu. Türkiye'de 800 bin konutu bitirmişiz. Biz 115 bin konut yapacağını söyleyip 5 yılda konutların yüzde 5'ini yapanlardan değiliz. 

GÜNCELLENME

Bunları da beğenebilirsiniz

Son Dakika Haberler