HABER

Karabağ operasyonu 2. gününde

Azerbaycan, Karabağ için beklenen adımı attı ve dün öğlen saatlerinde Karabağ bölgesinde askeri operasyona başladığını açıkladı. Rus Basını bugün Karabağ Ermenileri'nin Azerbaycan’ın savaşı durdurma ve silah bırakma talebini kabul ettiğini yazarken, Azerbaycan Savunma Bakanlığı az önce Karabağ’daki terörle mücadele operasyonlarının Türkiye saati ile 12.00'de durdurulması konusunda anlaşmaya varıldığını duyurdu. Saatler sonra Paşinyan'dan ilk açıklama geldi.

Dağlık Karabağ’daki Ermeni unsurların artan saldırıları üzerine Azerbaycan düğmeye bastı.

Azerbaycan yönetimi kapsamlı terörle mücadele operasyonu başlattığını açıkladı. Azerbaycan, Rusya ve Türkiye’yi önceden bilgilendirdiğini belirtirken Moskova itidal çağrısı yaptı, Ankara ‘Her zaman yanınızdayız’ mesajı verdi.

Ermenistan ise her zaman olduğu gibi önce suçlamalarda bulundu daha sonra Rusya'ya sığındı.

Ermenistan Dışişleri Bakanlığı Rus barış güçlerinin, Azerbaycan'ın terörle mücadele operasyonunu durdurmaktan sorumlu olduğunu öne sürdü.

Ancak Rusya'dan gelen Haber Ermenistan'da adeta soğuk duş etkisi yarattı.

Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitri Medvedev'den flaş açıklamalar geldi.

Medvedev, Telegram kanalında yayınlanan bir açıklamada, Ermenistan Başbakanı Paşinyan'ı hedef aldı ve Rusya'nın, Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ'a yönelik devam eden operasyonuna karşı Ermenistan'ı desteklemeyeceğinin sinyalini verdi.

'ONU EYLEMLERE GÖRE YARGILAYACAĞIZ'

Medvedev Telegram üzerinden yayınladığı mesajında şu ifadelere yer verdi;

'Bir gün kardeş ülkeden bir meslektaşım bana şöyle dedi: Ben sana yabancıyım, beni kabul etmiyorsun. Ben de gerekeni söyledim: Biyografiye göre değil, eylemlere göre yargılayacağız. Sonra savaşı kaybetti ama tuhaf bir şekilde yerinde kaldı. Daha sonra vasat yenilgisinden dolayı Rusya'yı suçlamaya karar verdi. Daha sonra ülkesinin topraklarının bir kısmından vazgeçti. Sonra NATO ile flört etmeye karar verdi Bakalım onu ​​nasıl bir kader bekliyor...'

Bu sözler Paşinyan ile Moskova arasındaki tüm köprülerin yıkıldığı şeklinde yorumlandı.

Son dönemde Rusya'yı dışlayan ve Batı ile yakınlaşmaya çalışan Paşinyan, Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin kararlarını bağlayıcı olarak kabul eden Roma Tüzüğü’nü onaylayacağını duyurmuştu.

Paşinyan’ın tüzüğü onaylaması halinde hakkında tutuklama kararı çıkarılan Rusya lideri Putin, Ermenistan topraklarına ayak bastığında tutuklanabilecek.

ERMENİLER SİLAH BIRAKMA TALEBİNİ KABUL ETTİ, OPERASYON DURDURULUYOR

Rus Basını, Karabağ Ermenileri'nin Azerbaycan’ın savaşı durdurma ve silah bırakma talebini kabul ettiğini yazdı.

Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Karabağ’daki terörle mücadele operasyonlarının Türkiye saati ile 12.00'de durdurulması konusunda anlaşmaya varıldığını duyurdu. Bakanlığın açıklamasında "Azerbaycan’ın Karabağ bölgesinde bulunan yasa dışı Ermeni silahlı grupları silahlarını ve ağır ekipmanları teslim ederek, Rus barış gücünün kontrolündeki bölgelerden çıkacak.  Yasadışı Ermeni silahlı grupların Karabağ'dan çıkarılma süreci Rus barış gücü birliğiyle koordineli bir şekilde yürütülecek" ifadeleri yer aldı.

Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamada, Azerbaycan'ın teklifi üzerine Azerbaycan Cumhuriyeti Anayasası ve kanunlarına uygun olarak entegrasyon konularını görüşmek üzere 21 Eylül 2023 tarihinde Karabağ'ın Ermeni sakinlerinin temsilcileriyle Yevlah kentinde bir toplantı düzenleneceği kaydedildi. Anlaşmaya ilişkin 3 madde şöyle;

  • Azerbaycan'ın Karabağ bölgesinde bulunan Ermenistan silahlı birlikleri ve yasa dışı Ermeni silahlı grupları silah bırakıyor, savaş mevzilerini ve istihkamlarını terk ederek tamamen silahsızlandırılıyor. Ermenistan silahlı birlikleri Azerbaycan topraklarından çekiliyor, yasa dışı Ermeni silahlı grupları feshediliyor.
  • Paralel olarak tüm silah, mühimmat ve ağır araçlar teslim ediliyor.
  • Yukarıda belirtilen süreçlerin Rus Barış Gücü ile koordineli bir şekilde yürütülmesi sağlanıyor.

AZERBAYCAN'DAN GENİŞ KAPSAMLI PLAN

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Müşaviri Hikmet Hacıyev, Azerbaycan'ın Karabağ'daki Ermeni sakinler için geniş kapsamlı sosyal ve ekonomik entegrasyon planı hazırladığını duyurdu.

PAŞİNYAN SESSİZLİĞİNİ BOZDU

Bu gelişmenin üzerine Paşinyan'dan beklenen açıklama geldi. Paşinyan, ateşkesin sürdürülmesinin çok önemli olduğunu söyleyerek bunun bölgede konuşlanmış Rus barış güçleri tarafından sağlanacağını umduğunun altını çizdi.

Paşinyan, 'Askeri tırmanışın devam etmeyeceğini umuyoruz, çünkü mevcut koşullarda istikrarın sağlanması ve çatışma eylemlerinin durdurulması çok önemli' dedi.

Azerbaycan ile ayrılıkçı Karabağ temsilcileri arasında yarın gerçekleştirilmesi beklenen müzakereye değinen Paşinyan, 'Azerbaycan ile Rus Barış Gücü arabuluculuğunda Karabağ'ın Ermeni nüfusunun temsilcileri ile varılan anlaşmayı gördük. Ermenistan, bu anlaşma metninin hazırlanmasına dahil olmadı' diyerek anlaşmada Ermenistan isminin yer almasına tepki gösterdi.

GÜNCELLENME

Bunları da beğenebilirsiniz

Son Dakika Haberler