HABER

İşte uzayda yapılacak o deney

CNN TÜRK Muhabiri Nisan Korkmaz'a konuşan TÜBİTAK Uzay Enstitüsü Müdürü Mehmet Nefes ise, Alper Gezeravcı'nın uzay yolculuğunda yapacağı deneyler hakkında bilgi verdi. Nefes, konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

İlk astronotumuzu uzaya göndereceğiz. Alper Gezeravcı, 14 gün boyunca uluslararası uzay istasyonunda kalacak. Burada 13 farklı deney gerçekleştirecek. Bu 13 deney biyolojik, biyoteknolojik, fiziksel, üretim teknolojileri, insan araştırmaları olmak üzere farklı bilimsel çeşitlilikte. 37 farklı kurumdan başvurular aldık bu deneyler için.

Toplam 48 deney ülkemizin çeşitli üniversitelerinden, enstitülerinden, bilim sanat merkezlerinden yoğun bir katılım oldu. Detaylı bir inceleme süreci oldu. Çeşitli parametreler değerlendirildi ve 13 deney planlandı. 

Ülkemizin çeşitli üniversitelerden başvuru oldu. Biz de enstitü olarak bir deney başvurumuz oldu, o da değerlendirildi ve kabul edildi. Bu deney de Mikro yer çekimi ortamında kurşunsuz lehim araştırması üzerine deneyimiz var. Elektronik kartı kurşunsuz lehimleme ile üretilen kartı mikro yer çekimindeki davranışını analiz etmek üzere tasarlandı. Uzun soluklu bir deney bu. Dünyaya döndüğünde etkileri analiz edilecek.

GÜNCELLENME

Bunları da beğenebilirsiniz

Son Dakika Haberler