HABER

Gazze’de, 7 yardım görevlisinin İsrail tarafından öldürüldüğü saldırıya tepki yağıyor

İsrail ablukasındaki Gazze'den son dakika haberleri gelmeye devam ediyor... Dünya ise İsrail'in kanlı saldırısının şokunu yaşıyor. İsrail'in öldürdüğü yardım çalışanlarına öfke büyürken Al Jazeera'dan gündeme adeta bomba gibi düşen bir haber geldi. Katar merkezli haber platformu İsrail'in yalanını deşifre etti. IDF'den ise 'özür' paylaşımı geldi. İsrail'in kanlı saldırılarının ardından Rusya ve Hamas'tan peş peşe flaş açıklamalar geldi.

Orta Doğu, Batı Şeria, Gazze, Lübnan ve Ürdün’de faaliyet gösteren ABD merkezli insani yardım kuruluşu American Near East Refugee Aid (Anera), World Central Kitchen’ın (WCK) 7 çalışanının İsrail’in saldırısı sonucu hayatını kaybetmesinin ardından Gazze’deki faaliyetlerini durdurduğunu açıkladı.

Hamas, İsrail'i, insani yardım örgütlerini "terörize etmek" ve onların açlıktan ölmek üzere olan Gazze halkına yardım etmesini engellemek için yardım dağıtım merkezlerini hedef almakla suçladı.

Hamas, yaptığı açıklamada, "Uluslararası topluma ve BM Güvenlik Konseyi'ne, bu menfur eylemi kınamaya ve işgalin Gazze Şeridi'ndeki halkımıza karşı işlediği suçlara ve saldırganlığa son verme yönünde adım atmaya çağırıyoruz" dedi.

İsrail'in Haaretz gazetesi, İsrail ordusundaki kaynakların Gazze'deki yedi yardım görevlisinin öldürülmesini "sahadaki komutanların disiplin eksikliğinden" sorumlu tuttuğunu bildirdi.

İsrail Savunma Bakanlığı'nın, World Central Kitchen personelinin öldürülmesinden askeri ve insani kuruluşlar arasındaki "koordinasyon eksikliğinin" sorumlu olduğu yönündeki çelişkili iddialara karşın askeri kaynaklar, Haaretz'e şunları söyledi: "Sorun, subayların yasayı ihlal eden faaliyetlerinde yatıyor. Gazze'de kuralları herkes kendisi belirliyor.”

Al Jazeera Sanad doğrulama kuruluşu tarafından yapılan bir soruşturma, İsrail ordusunun Dünya Merkezi Mutfak (WCK) yardım konvoyunda yedi kişiyi öldüren saldırılarının kasıtlı olduğunu ortaya çıkardı. Araştırmada açık kaynak bilgilere, tanık ifadelerine ve bölgeden alınan görüntülere dayanılarak olayların kronolojik ve coğrafi bir zaman çizelgesi oluşturuldu.

WCK Salı günü yaptığı açıklamada, işçilerinin 100 tonluk gıda yardımını teslim ettikten sonra Deir el-Balah deposundan ayrıldığını ve "(İsrail ordusuyla) hareketleri koordine etmelerine rağmen konvoyun vurulduğunu" söyledi. Sanad soruşturması, depodan çıktıktan sonra üç aracın hedef alındığını ortaya çıkardı. İsrail saldırının bir hata nedeniyle gerçekleştirildiğini öne sürmüştü.

IDF Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi, İsrail'in Gazze'deki bir yardım konvoyuna dün gece düzenlediği ölümcül saldırı nedeniyle özür diledi ve bunun bir "yanlış kimlik tespiti"nin sonucu olduğunu belirtti.

ABD Başkanı Joe Biden, "Dün Gazze'de aralarında bir Amerikalının da bulunduğu World Central Kitchen'dan yedi insani yardım çalışanının ölümü karşısında öfkelendiğini ve kalbinin kırıldığını" söyledi.

Başkan , WCK kurucusu Jose Andres'e "İsrail'e insani yardım çalışanlarının korunması gerektiğini açıklayacağını" söyledikten saatler sonra, yardım gönüllülerini "cesur ve özverili" olarak nitelendirdiği ve ölümlerini "trajedi" olarak nitelendirdiği bir açıklama yaptı.

BM Özel Raportörü Francesca Albanese, yaptığı değerlendirmeye dayanarak, İsrail ordusunun insani yardım bağışçılarını korkutmak ve Filistinlilerin açlığın devamını sağlamak için Gazze'deki yedi yardım görevlisini "kasten öldürdüğüne" inandığını söyledi.

7 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

İsrail'in Gazze'nin merkezindeki Deir el-Balah'a düzenlediği hava saldırısında aralarında Filistinli, Avustralyalı, Kanada-ABD, Polonya ve İngiltere vatandaşlarının da bulunduğu yedi kişi öldü. Dünya liderleri, İsrail'in Gazze Şeridi'nin merkezinde yedi yardım görevlisini öldüren hava saldırısının ardından dehşeti ve öfkeyi dile getirdi ve acil ateşkes çağrısını yineledi.

GÜNCELLENME

Bunları da beğenebilirsiniz

Son Dakika Haberler