HABER

Diyarbakır'da önemli keşif! Kanuni Sultan Süleyman kendi malından yaptırmış

Diyarbakır'da yaşamın devam ettiği dünyanın en eski ikinci kenti olan Amida Höyüğü'nde Kanuni Sultan Süleyman'ın şehre getirttiği "Ab-ı Hamravat" olarak bilinen su kanalı ortaya çıktı.

Merkez Sur ilçesindeki Amida Höyüğü'nde Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın izniyle Dicle Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İrfan Yıldız başkanlığında 1 Eylül'de başlatılan kazılarda Kanuni Sultan Süleyman'ın masraflarını kendi üstlendiği ve 1535 yılında yapımına başlanılan Ab-ı Hamravat su hattı yapılan kazılarla gün yüzüne çıktı. Prof. Dr. İrfan Yıldız, kazı çalışmalarında karşılaştıkları kaynaklarda İçkale'ye getirildiğini bildikleri "Ab-ı Hamravat" olarak meşhur olan Hamravat su hattının ortaya çıkmasının büyük bir sürpriz olduğunu söyledi. Yıldız, çalışmalarda Artuklu Sarayı'nı çevreleyen doğu surlarının temellerini ortaya çıkartmaya yönelik çalışmalarının da devam ettiğini ifade etti.

"ALAY MEYDANI ÖZGÜN KOTU VE DÖŞEMESİ KISMEN DE OLSA ORTAYA ÇIKTI"

Havaların sıcak olmasından dolayı Amida Höyüğü Artuklu Sarayı kazısına bu yıl 1 Eylül itibarıyla başladıklarını belirten Prof. Dr. Yıldız, şunları söyledi:

“Kazı çalışmalarımız iki alanda devam ediyor. Birincisi höyüğün kuzey tarafında bulunan Alay Meydanı'nda. Burada hem Alay Meydanı'nın zemin kodunu tespit etmeye yönelik kazı çalışmalarımız var hem de açtığımız sondajlarla burada bir kültür tabakası olup olmadığını tespit etmeye çalışıyoruz. İkinci çalışmamız da höyüğün üzerindeki Artuklu Sarayı'nı çevreleyen doğu surlarının temellerini ortaya çıkartmaya yöneliktir. Özellikle Alay Meydanı'nda yaptığımız çalışmalarda sürprizlerle karşılaştık. İlk sürpriz Alay Meydanı özgün kotu ve döşemesi kısmen de olsa ortaya çıktı. Bu döşeme izleri 2021 yılında höyüğün batı tarafından tespit edilen Kral Yolu'nun döşemesi ile benzer özellikleri gösteriyor.”

GÜNCELLENME

Bunları da beğenebilirsiniz

Son Dakika Haberler