Kanuni Sultan Süleyman haberleri sayfasında Kanuni Sultan Süleyman hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 2801 Kanuni Sultan Süleyman haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
I. Süleyman (6 Kasım 1494, Trabzon - 7 Eylül 1566, Zigetvar), Osmanlı İmparatorluğu'nun onuncu padişahı ve 89. İslam halifesi. Batıda Muhteşem Süleyman, Doğuda ise adaletli yönetimine atfen Kanunî Sultan Süleyman olarak da bilinmektedir. 1520'den 1566'daki ölümüne kadar, yaklaşık 46 yıl boyunca padişahlık yapan ve 13 kez sefere çıkan I. Süleyman, saltanatının toplam 10 yıl 1 ayını seferlerde geçirmiştir. Süleyman böylece imparatorluğun hem en uzun süre görev yapan hem en çok sefere çıkan ve de en uzun süre sefer yapan Osmanlı Sultanı olmuştur.
Bir ramazan ayı daha geride kaldı. Ramazan Bayramı’nı kutluyoruz. Bayramlar dostlukların, arkadaşlıkların, aile bağlarının pekiştiği günlerdir. Dini bayramlar deyince aklıma Yahya Kemal Beyatlı gelir. Daha doğrusu onun ‘Süleymaniye’de Bayram Sabahı’ şiiri. Aslında bu bir şiiri aşan, 86 mısralık bir öykü-şiirdir. Almanca ‘Ballade’ denilen türden. Yahya Kemal, klasik şiir estetiğini de ihmal etmeyen, modern Türk şiirinin kurucuları arasındadır. Özellikle Cumhuriyet sonrası Türk şiirine damga vuran bir şairdir.
#Ramazan Bayramıİskoçya’da, soylu Lothian Markizi’ne ait bir mâlikanenin çatı katında, Kanuni Sultan Süleyman ile dört Osmanlı padişahının resmedildiği yağlıboya tablolar bulundu. 1. Bayezid, 1. Mehmet, 2. Murat ve 2. Bayezid’e ait portrelerin bulunduğu koleksiyonda, Timur İmparatorluğu’nun kurucusu Timurlenk’in de tablosu yer alıyor. 17. yüzyıl İtalyan ekolüne ait tablolar, Sotheby’s Müzayede Evi tarafından satışa çıkarıldı.
#Kanuni Sultan SüleymanUNESCO tarafından 2015 yılında 'Dünya Mirası' olarak tescillenen Diyarbakır'ın tarihi Surları'nda yürütülen restorasyon çalışmalarında, Kanuni Sultan Süleyman tarafından yaptırılan ve 1930'a kadar halkın su ihtiyacını karşılayan, su dağıtım sistemi bulundu. Diyarbakır Rölöve ve Anıtlar Müdürü Cemil Koç, "Şu an 1 ana hat, 3 tali hattan oluşan 50 metre uzunluğundaki su dağıtım tesisatının kısımlarını tespit ettik" dedi.
#DiyarbakırUNESCO tarafından 2015 yılında 'Dünya Mirası' olarak tescillenen Diyarbakır'ın tarihi Surları'nda yürütülen restorasyon çalışmalarında, Kanuni Sultan Süleyman tarafından yaptırılan ve 1930'a kadar halkın su ihtiyacını karşılayan, su dağıtım sistemi bulundu. Diyarbakır Rölöve ve Anıtlar Müdürü Cemil Koç, "Şu an 1 ana hat, 3 tali hattan oluşan 50 metre uzunluğundaki su dağıtım tesisatının kısımlarını tespit ettik" dedi.
#DiyarbakırSultan Süleyman Han, 29 Ağustos 1521’de Belgrad’ı fethetti. Kanuni’nin Belgrad’ı alışı bir stratejik üstünlüğün ispatıdır. Şehir o tarihten sonra Osmanlı’nın Balkanlar’daki ileri üssü olmanın ötesinde; ticari ve kültürel bir metropolü oldu. Şehir bugün dahi Balkanlar’ın bilhassa Sırp-Hırvatça konuşan dünyanın merkezi konumundadır.
#BelgradFatih Sultan Mehmet portresinin ardından, bir bağışçı tarafından İBB’ye hibe edilen Kanuni Sultan Süleyman tablosu da Saraçhane’deki yerini aldı. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu iki tabloyu Haliç Tersanesi’nde kuracakları Sanat Müzesi’nde sergileyeceklerini açıkladı.
#Gazetehaberleriİngiltere'nin başkenti Londra'da, 31 Mart'ta İslam dünyası ve Hint eserleri müzayedesi düzenlenecek. O müzayedede Kanuni Sultan Süleyman'ın hiç görülmemiş bir yağlıboya portresi de satışa çıkarılacak... Ünlü sanat tarihçiler Doktor Julian Raby ve doktor Bora Keskiner eserin önemini CNN TÜRK'e değerlendirdi. Raby, “Bu portre, Sultan Süleyman’ın Avrupa’ya kendi imajını yansıtmaya çalıştığı bir dönemin ürünüdür” diyor.
#Kanuni Sultan SüleymanKanuni Sultan Süleyman Osmanlı imparatorluğunun en güçlü padişahlarından birisidir. Muhteşem Süleyman olarak da bilinmektedir. Kanuni Sultan Süleyman döneminde Osmanlı toprakları oldukça genişlemiştir. 1. Süleyman döneminde girilmiş olan savaşlar Osmanlı devleti için oldukça önemlidir. Kanuni Sultan Süleyman'ın kim olduğuna dair yoğun bir araştırma yapılmaktadır. Özellikle pek çok platformda Kanuni Sultan Süleyman'ın hayatına dair atıfta bulunulmaktadır. Peki, merak edilen padişah Kanuni Sultan Süleyman kimdir? 1. Süleyman döneminde Osmanlı imparatorluğu hangi savaşlara girmiştir? 1. Süleyman döneminde yaşanan olaylar nelerdir? Kanuni Sultan Süleyman'ın hayatı ve sözleri nelerdir? İşte Kanuni Sultan Süleyman'a dair bütün bilgiler.
#Kanuni Sultan SüleymanHaliç’te Rixos Otel’in de yer aldığı Tersane İstanbul projesinin yüzde 65’ini tamamladıklarını söyleyen Rixos Hotel Yönetim Kurulu Başkanı Fettah Tamince, “Alanda 27 tarihi yapı var. Depreme göre bazılarını çelik halatlarla astık. 750 milyon dolara biter diyorduk, 1.3 milyar doları aşacak gibi görünüyor” dedi.
#Tersane İstanbulBu yıl Topkapı Sarayı’nın müze oluşunun 100. yılı. Burayı dikkatlice kullanmamız gerekiyor. Sarayın yıllık ziyaretçi sayısı çok kalabalıktır. Bunun lüzumu yoktur. Bütün dünyada kontenjan sistemine gidiliyor, ziyaretçi sayısı azaltılıyor. Ayasofya ve Topkapı gibi makamların şuurlu ve bilgili ziyaretçiye ihtiyacı vardır. Herkesin önüne anlayıp anlamayacağı bir hazineyi çıkarıp içeride taban teptirmenin manası yoktur.
#Topkapı SarayıTürkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Numan Kurtulmuş, Türkiye'nin de içinde bulunduğu coğrafyanın her yerinin, emperyalistlerin tuzaklarıyla dolu olduğunu belirterek, "Anadolu kıtasına karşı büyük ecdadın insanlığa öğrettiği bu insanlık derslerine rağmen hala kem gözle bakanların olduğunu biliyoruz. Bu nedenle burada güçlü bir şekilde ayakta durmak için birinci şartımız milli ruhumuzu kaybetmemektir." dedi.
#TBMMEğer aklınızdan bu yaz bir Yunan adaları seyahati geçiyorsa hiç ertelemeyin çünkü kapıda vize uygulaması bunu çok kolaylaştırdı. Bir saatlik deniz yolculuğuyla kendinizi hem evinizde hem dünyanın öteki ucunda hissedebilirsiniz. Turkuvaz renkli suları ve çok tanıdık mutfağıyla karşı kıyıda bizi bekleyen Yunan adalarında yapılacaklar için kapsamlı bir rehber hazırladık; birini seçin ve harekete geçin!
#Aynur TATTERSALLEski uygarlıklar, çok iyi korunmuş antik mezarlar, kaya kiliseleri, Osmanlı izleri, bağcılık ve yeme-içme, eğlence... Türk, Yunan ve Bulgar sınırlarının kesişim noktasındaki küçük bir kasaba, vaat ettikleriyle büyük bir turizm merkezi olmaya aday. Doğal koruma alanlarından tarihi yapılarına kısa bir Svilengrad turu yapalım.
#Gülay Barbaros AltanPlajları, masmavi denizi ve bembeyaz evleriyle dünyanın dört bir tarafından turist akınına uğrayan Yunan adaları, ülkemize bir-iki saat uzaklıkta bulunuyor. Hatta 10 ada için 7 günlük turist vizesi uygulamasının başlaması, bu yıl adaları daha da cazip hale getiriyor. Biz de bu hafta uzmanlarımıza ‘Mutlaka görülmesi gereken Yunan adaları hangileri?’ diye sorduk. Meis, Samos, Kos, Sakız, Simi ve Rodos ile ilgili harika önerilerde bulundular.
#RotaUNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'nde yer alan ve bu yıl 484'üncüsü düzenlenen Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali'nde hazırlanan 7 ton mesir macunu, 20 dakika boyunca Sultan Camisi'nin kubbe ve minarelerinden halka saçıldı. Halk şifalı macunlardan kapmak için birbiriyle yarışırken, festivalde renkli görüntüler yaşandı.
#ManisaiOn bir ayın sultanı Ramazan’ı tüm uhrevi duygularla yaşamaya devam ederken, bu güzel ayı bir güllaç reçetesi vermeden uğurlamak istemedim sevgili lezzetsever dostlar.Zira tartışmasız geçmişte de günümüzde de Ramazan’larınolmaz olmaz lezzetidir güllaç. Osmanlı mutfağından günümüze ulaşan güllacın, lezzetinden ziyade bir de tarihi olmalı değil mi? Reçeteyi vermeden önce size kısaca güllacın günümüze yolculuğunu aktarmak istiyorum.
#GüllaçBiri, Anafartalar kahramanı Atatürk’ün Çanakkale Savaşı’ndaki subay kılıcı. Üstünde eski yazıyla “Miralay Mustafa Kemal” yazıyor. Diğeri, gece Boğaz’a gizlice döşediği mayınlarla düşman donanmasına ağır kayıplar verdiren Nusret gemisinin Mayın Grup Komutanı Hafız Nazmi’nin silahı. Bu iki nadide eser Hisart Canlı Tarih Müzesi’nde sergileniyor.
#Çanakkale SavaşıCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Haliç Kongre Merkezi'nde "Türkiye Yüzyılı'nın Emekçileri İftar Programı"nda açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Devletimizin deprem bölgesiyle ilgili yükümlülükleri azaldıkça artan kaynağı emeklilerimiz ve çalışanlarımız başta olmak üzere milletimizin istifadesine sunmaya devam edeceğiz. Bunun yanında enflasyonu yeniden tek haneli rakamlara düşürerek tüm toplum kesimlerinde daha kalıcı refah artışı sağlayacağız" dedi. Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan, emeklilerin bayram ikramiyelerinin 2-5 Nisan'da hesaplara yatırılacağını açıkladı.
#ErdoğanAK Parti'nin İBB Başkan Adayı Murat Kurum Üsküdar’da düzenlenen ‘8 Mart Kadınlar Günü Buluşması’ programına katıldı. Kurum, programda yaptığı açıklamada "AK Parti, Türkiye’nin en büyük kadın hareketidir. Ve bu kadın hareketi, aynı zamanda bir merhamet hareketidir. Bir adalet hareketidir. Çünkü, bu hareket, en başta kadınlara yönelik ayrımcılığa karşı bir duruştur. Ben de böyle bir hareketin bir mensubu, bir parçası olmaktan büyük bir memnuniyet duyuyorum" ifadelerini kullandı.
#AK PartiAK Parti'nin İBB Başkan Adayı Murat Kurum Üsküdar’da düzenlenen ‘8 Mart Kadınlar Günü Buluşması’ programına katıldı. Kurum, programda yaptığı açıklamada "AK Parti, Türkiye’nin en büyük kadın hareketidir. Ve bu kadın hareketi, aynı zamanda bir merhamet hareketidir. Bir adalet hareketidir. Çünkü, bu hareket, en başta kadınlara yönelik ayrımcılığa karşı bir duruştur. Ben de böyle bir hareketin bir mensubu, bir parçası olmaktan büyük bir memnuniyet duyuyorum" ifadelerini kullandı.
#AK PartiTürkiye’nin zengin kültürel varlıklarını tanıtmak ve bu varlıkların iç turizm bağlamında farkındalığını arttırmak amacıyla hayata geçirilen Rotahane, Erzurum’da kültür ve tarih dolu bir yolculuk yaptı. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un eşi Pervin Ersoy’un kurucusu olduğu Rotahane’nin 66’ncı durağı olan Erzurum’da Urartulardan Osmanlılara, Selçuklulardan Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş dönemine kadar birçok eser, katılımcıların büyük beğenisini kazandı.
#RotahaneAnkara sof kumaşı, Coğrafi İşaret Tescil Belgesi aldı. Ankara Valiliği, “Beslenmesi, kırkımı, liflerin eğrilmesi, tiftiğin işlenmesi vb. tüm aşamalarıyla Ankara keçisi ve tiftiği, korunması gereken soyut ve somut değerler bütününden oluşan bir kültürel miras olarak kabul edilmeli ve yitirilen değerler listesine girmesi engellenmelidir” hatırlatması yaptı.
#Ankara Sof KumaşıBinlerce yıldır önemli bir ticaret ve yönetim merkezi olan Ankara, nedense turistik bir gezi için aklımıza gelmez. Oysa camileri, tarihi evleri; eğlence için Tunalı Hilmi ve Arjantin caddeleri; popüler restoranları, parkları ve Cumhuriyet tarihimizin önemli tanığı anıtlarıyla gezip görecek pek çok yer var. Üstelik çevresindeki ören yerleri de ilgi çekiyor.
#Saffet Emre TonguçMahir Polat CHP Fatih Belediye Başkan Adayı ilan edilmesinin ardından kariyeri ve hayatı ile merak konusu oldu. Geçmişinde İBB Genel Sekreter Yardımcılığı da bulunan Mahir Polat, Sanat Tarihi, Mimarlık Tarihi, Kültür Yönetimi gibi alanda ihtisasını gerçekleştirdi. Vakıflar Genel Müdürlüğü bünyesinde görev alan Mahir Polat, vakıf uzmanı unvanı ile görev aldı. Peki, Mahir Polat kimdir, nereli? CHP Fatih Belediye Başkan Adayı Mahir Polat biyografi bilgileri
#Mahir PolatAvcılar'da camiden çıktıktan sonra evine gitmek üzere sokakta yürüyen 84 yaşındaki İbrahim Helvacı, geri gelen bir seyyar satıcı kamyonetinin altında kaldı. Helvacı, kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti. Kamyonetin sürücüsü seyyar satıcı ise adli kontrol şartıyla tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Kaza anı güvenlik kamerasına yansıdı.
#Avcılar* Çankaya’nın Beytepe Mahallesi sakinleri, ‘Beytepe’nin Eyfel’i diye adlandırdıkları yaklaşık 60 metre uzunluğundaki baz istasyonunun kaldırılmasını istiyor. * Baz istasyonunun yakınındaki iş yeri ve konutların boş olduğunu belirten muhtar Taha Fatih Sözeri, “Çünkü insanlar yerleşmeye çekiniyor” diyor.
#Beytepe MahallesiGazze’ye bombalar yağmaya devam ederken bölgedeki dini ve tarihi mekanlarla kavramlar kanlı cümleler içinde sık sık geçiyor. Mekanların çoğu hem Müslümanlar hem Yahudiler ve hem de Hristiyanlar kutsal. Bu iç içe geçmiş kutsallık ve tarihi derinlik içinde bazen bunlar bazen birbirine karıştırılabiliyor. Katliam ve dramların devam ettiği bölgeyi daha iyi tanımak ve anlamak için bu mekân ve kavramlarının detay ve farklarını bilmek çok önemli. İşte Mescid-i Aksa’dan Kamame Kilisesi’ne, Sultan Selahaddin’den Titus’a bölgenin güncel ve tarihi kodları…
#Müslümanlar