Kanuni Sultan Süleyman haberleri sayfasında Kanuni Sultan Süleyman hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 2775 Kanuni Sultan Süleyman haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
I. Süleyman (6 Kasım 1494, Trabzon - 7 Eylül 1566, Zigetvar), Osmanlı İmparatorluğu'nun onuncu padişahı ve 89. İslam halifesi. Batıda Muhteşem Süleyman, Doğuda ise adaletli yönetimine atfen Kanunî Sultan Süleyman olarak da bilinmektedir. 1520'den 1566'daki ölümüne kadar, yaklaşık 46 yıl boyunca padişahlık yapan ve 13 kez sefere çıkan I. Süleyman, saltanatının toplam 10 yıl 1 ayını seferlerde geçirmiştir. Süleyman böylece imparatorluğun hem en uzun süre görev yapan hem en çok sefere çıkan ve de en uzun süre sefer yapan Osmanlı Sultanı olmuştur.
Bir ramazan ayı daha geride kaldı. Ramazan Bayramı’nı kutluyoruz. Bayramlar dostlukların, arkadaşlıkların, aile bağlarının pekiştiği günlerdir. Dini bayramlar deyince aklıma Yahya Kemal Beyatlı gelir. Daha doğrusu onun ‘Süleymaniye’de Bayram Sabahı’ şiiri. Aslında bu bir şiiri aşan, 86 mısralık bir öykü-şiirdir. Almanca ‘Ballade’ denilen türden. Yahya Kemal, klasik şiir estetiğini de ihmal etmeyen, modern Türk şiirinin kurucuları arasındadır. Özellikle Cumhuriyet sonrası Türk şiirine damga vuran bir şairdir.
#Ramazan Bayramıİskoçya’da, soylu Lothian Markizi’ne ait bir mâlikanenin çatı katında, Kanuni Sultan Süleyman ile dört Osmanlı padişahının resmedildiği yağlıboya tablolar bulundu. 1. Bayezid, 1. Mehmet, 2. Murat ve 2. Bayezid’e ait portrelerin bulunduğu koleksiyonda, Timur İmparatorluğu’nun kurucusu Timurlenk’in de tablosu yer alıyor. 17. yüzyıl İtalyan ekolüne ait tablolar, Sotheby’s Müzayede Evi tarafından satışa çıkarıldı.
#Kanuni Sultan SüleymanUNESCO tarafından 2015 yılında 'Dünya Mirası' olarak tescillenen Diyarbakır'ın tarihi Surları'nda yürütülen restorasyon çalışmalarında, Kanuni Sultan Süleyman tarafından yaptırılan ve 1930'a kadar halkın su ihtiyacını karşılayan, su dağıtım sistemi bulundu. Diyarbakır Rölöve ve Anıtlar Müdürü Cemil Koç, "Şu an 1 ana hat, 3 tali hattan oluşan 50 metre uzunluğundaki su dağıtım tesisatının kısımlarını tespit ettik" dedi.
#DiyarbakırUNESCO tarafından 2015 yılında 'Dünya Mirası' olarak tescillenen Diyarbakır'ın tarihi Surları'nda yürütülen restorasyon çalışmalarında, Kanuni Sultan Süleyman tarafından yaptırılan ve 1930'a kadar halkın su ihtiyacını karşılayan, su dağıtım sistemi bulundu. Diyarbakır Rölöve ve Anıtlar Müdürü Cemil Koç, "Şu an 1 ana hat, 3 tali hattan oluşan 50 metre uzunluğundaki su dağıtım tesisatının kısımlarını tespit ettik" dedi.
#DiyarbakırSultan Süleyman Han, 29 Ağustos 1521’de Belgrad’ı fethetti. Kanuni’nin Belgrad’ı alışı bir stratejik üstünlüğün ispatıdır. Şehir o tarihten sonra Osmanlı’nın Balkanlar’daki ileri üssü olmanın ötesinde; ticari ve kültürel bir metropolü oldu. Şehir bugün dahi Balkanlar’ın bilhassa Sırp-Hırvatça konuşan dünyanın merkezi konumundadır.
#BelgradFatih Sultan Mehmet portresinin ardından, bir bağışçı tarafından İBB’ye hibe edilen Kanuni Sultan Süleyman tablosu da Saraçhane’deki yerini aldı. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu iki tabloyu Haliç Tersanesi’nde kuracakları Sanat Müzesi’nde sergileyeceklerini açıkladı.
#Gazetehaberleriİngiltere'nin başkenti Londra'da, 31 Mart'ta İslam dünyası ve Hint eserleri müzayedesi düzenlenecek. O müzayedede Kanuni Sultan Süleyman'ın hiç görülmemiş bir yağlıboya portresi de satışa çıkarılacak... Ünlü sanat tarihçiler Doktor Julian Raby ve doktor Bora Keskiner eserin önemini CNN TÜRK'e değerlendirdi. Raby, “Bu portre, Sultan Süleyman’ın Avrupa’ya kendi imajını yansıtmaya çalıştığı bir dönemin ürünüdür” diyor.
#Kanuni Sultan SüleymanKanuni Sultan Süleyman Osmanlı imparatorluğunun en güçlü padişahlarından birisidir. Muhteşem Süleyman olarak da bilinmektedir. Kanuni Sultan Süleyman döneminde Osmanlı toprakları oldukça genişlemiştir. 1. Süleyman döneminde girilmiş olan savaşlar Osmanlı devleti için oldukça önemlidir. Kanuni Sultan Süleyman'ın kim olduğuna dair yoğun bir araştırma yapılmaktadır. Özellikle pek çok platformda Kanuni Sultan Süleyman'ın hayatına dair atıfta bulunulmaktadır. Peki, merak edilen padişah Kanuni Sultan Süleyman kimdir? 1. Süleyman döneminde Osmanlı imparatorluğu hangi savaşlara girmiştir? 1. Süleyman döneminde yaşanan olaylar nelerdir? Kanuni Sultan Süleyman'ın hayatı ve sözleri nelerdir? İşte Kanuni Sultan Süleyman'a dair bütün bilgiler.
#Kanuni Sultan SüleymanGazze’ye bombalar yağmaya devam ederken bölgedeki dini ve tarihi mekanlarla kavramlar kanlı cümleler içinde sık sık geçiyor. Mekanların çoğu hem Müslümanlar hem Yahudiler ve hem de Hristiyanlar kutsal. Bu iç içe geçmiş kutsallık ve tarihi derinlik içinde bazen bunlar bazen birbirine karıştırılabiliyor. Katliam ve dramların devam ettiği bölgeyi daha iyi tanımak ve anlamak için bu mekân ve kavramlarının detay ve farklarını bilmek çok önemli. İşte Mescid-i Aksa’dan Kamame Kilisesi’ne, Sultan Selahaddin’den Titus’a bölgenin güncel ve tarihi kodları…
#MüslümanlarCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul'daki Mor Efrem Süryani Kadim Ortodoks Kilisesi'nin açılış töreninde konuştu. Filistin-İsrail çatışmasına ilişkin değerlendirmede bulunan Erdoğan, "Orta Doğu tarihini bilenler şu gerçeği çok net bir şekilde görebiliyor. Bugün bölgemizdeki sorunların tamamının kökeninde Filistin meselesi bulunuyor. Bu mesele hakkaniyete uygun bir şekilde çözülmedikçe bölgemiz barışa hasret yaşamaya devam edecektir. 1967 sınırları temelinde bağımsız ve coğrafi bütünlüğü haiz başkenti Kudüs olan bir Filistin Devletinin hayata geçirilmesi artık ertelenemez bir ihtiyaçtır" ifadelerini kullandı.
#Recep Tayyip ErdoğanAyşe ismi Arapçadır. Arapçada "bal" anlamında kullanılmaktadır. Söz konusu bal, insanlara şifa veren, iyileştiren özelliklere sahiptir. Dünyevi olmaktan çok, manevi anlamlara işaret eder. Bazı yerlerde Ayşe sözcüğü huzur, sevgi, muhabbet anlamlarına da gelmektedir. Bu isim, kız çocukları için verilmektedir.
#Ayşe İsminin Anlamı NedirHafsa isminin anlamı, çocuklarına bu ismi koymak isteyen ebeveynler tarafından araştırılmaya başlandı. Ülkemizde de sıklıkla kullanılan bu isim, belirli anlamlara gelmektedir. Peki, Hafsa isminin anlamı nedir ve Hafsa ne demek? İşte, Hafsa ismi Kuran'da geçiyor mu sorusuyla ilgili bazı detaylar
#Hafsa Ne DemekSosyal medyada, camide alkol şişeli fotoğraf paylaşan Safa Yasin Ö.(19), çıkarıldığı mahkemece tutuklanmıştı. Sefa Yasin Ö.'nün ifadesinde, "Kimseye kızmak ve rencide etmek istemedim. Bu durumdan dolayı çok pişmanım. Ben kimsenin diniyle dalga geçmek aşağılamak gibi bir derdim yoktu. Bu paylaşımın bu kadar büyüyeceğini bilmiyordum. Yaptığım paylaşımdan dolayı pişmanım" ifadelerini kullandı.
#CamiSosyal medyada, camide alkol şişeli fotoğraf paylaşan Safa Yasin Ö.(19), çıkarıldığı mahkemece tutuklanmıştı. Sefa Yasin Ö.'nün ifadesinde, "Kimseye kızmak ve rencide etmek istemedim. Bu durumdan dolayı çok pişmanım. Ben kimsenin diniyle dalga geçmek aşağılamak gibi bir derdim yoktu. Bu paylaşımın bu kadar büyüyeceğini bilmiyordum. Yaptığım paylaşımdan dolayı pişmanım" ifadelerini kullandı.
#İSTANBULYolculuk her mevsim güzel olsa da sonbahar çok farklı… Yeşilden sarıya ve turuncuya dönen ağaçların yarattığı renk cümbüşünü yürüyüş yaparak izlemek insana huzur veriyor. Biz de bu hafta uzmanlarımıza ‘Sonbaharın doğa harikası yürüyüş rotaları hangileri?' diye sorduk. Likya’dan Frig’e, Tarihi Roma Yolu’ndan milli parklara kadar 10 rotayı önerdiler.
#Rota“Kültürümüzde opera ve bale diye bir şey yok” diyen gazeteci Hacı Yakışıklı’ya yanıt Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Batuhan Mumcu’dan geldi: “Osmanlı padişahlarımız, dünyaca ünlü bestecileri İstanbul’a davet ederek pek çok opera ve bale eserinin sahnelenmesinin önünü açmıştır.”
#Hacı YakışıklıUkraynalı saksafon sanatçısı Vikaetta Liepikvilt (33), Okan Özmut (36) ile evlendikten sonra, 'Hürrem Sultan' adını aldı. Genç kadın, yaptığı açıklamada "Vikaetta Lepikwilt'in anlamı güç, irade, yönetim ve liderlik. Ben doğası gereği çok iradeli ve kontrol edilemez bir insanım. Çocukluğumdan beri Türk kültürüne ilgi duyuyordum" dedi.
#Vikaetta LiepikviltBu hafta sizleri her saat yoğunluk yaşanan, korunmuş eski kale bölgesi, her yerinden denize girebileceğiniz plajları ile dünyanın her yerinden turisti kendine çeken Rodos Adası’na götürüyoruz. Osmanlı dönemi izlerini de taşıyan adada, adeta film platosunu andıran eski şehir bölgesindeki sokaklarda iki gün gezseniz sıkılmazsınız.
#Uğur ÇelikkolVerimli toprağı ve Dicle Nehri sayesinde tarih öncesi dönemlerden günümüze kadar birçok ilke ev sahipliği yapmış Diyarbakır. Uygarlıkların doğuşuna ve yok oluşuna tanıklık etmiş, birikimiyle kültürlere ışık tutmuş. Fırat ve Dicle'den ismini alan Mezopotamya’da ‘Bereketli Hilal’ denen bölgenin kuzeye doğru kısmında hilalin ortasında kalan Diyarbakır’ın gizemlerine bakalım…
#Diyarbakır“Kırların özgür çiçeği nedir?” diye sorsam eminim hepimizin aklına ilk önce gelincikler ve papatyalar gelir. Zarif, incecik dalları ve süslü kırmızı saten dokusundaki yapraklarıyla gelincikler özellikle doğadaki üç beş günlük kısacık ömürlerine rağmen bizleri büyülemeyi başarıyor. Ben de baharı büyük bir heyecanla karşıladığımız bu günlerde, haftaya Fetiye’den sevgili Nebahat Hanım’ın gönderdiği gelinciklerle hazırladığım şerbet ile başlamak istedim sevgili dostlar.
#Gelincik ŞerbetiDünya tarihinin en büyük mimarlarından olan Mimar Sinan’ın eserleri ‘asrın felaketi’ne de meydan okudu. Hatay’ı yıkan sarsıntılarda ayakta kalan eserler, şimdi depremzedelere kapılarını açtı. Mimar Sinan’ın eserleri olan Payas Sokullu Külliyesi ile Belen Kanuni Külliyesi depremzedeleri ağırlarken, parktaki heykelinin çevresi de çadırlarla dolu.
#Deprem