EKONOMİ

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Yapay zekâ ekosistemimizi geliştiriyoruz

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde Ulusal Yapay Zeka Stratejisi Yönlendirme Kurulu toplantısına katıldı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'ın açıklamaları şöyle:

2021 yılı Ağustos ayında kamuoyuna duyurduğumuz Ulusal Yapay Zekâ Stratejisi ile ilgili olarak bundan önceki iki toplantıda eylem planının oluşturulması ve bu konuda kurum/kuruluşlarımızın görev ve sorumluluklarının netleştirilmesine yönelik konuları ele alınmıştı. Bugün ise artık bu eylem planı kapsamındaki somut gelişmeleri ve atılan adımları konuşuyor olacağız.

Çığır açan teknolojilerin hızlı yükselişiyle, insan hayatının her alanında köklü bir dönüşüm süreci yaşanmaktadır. Birçok sektörü derinden etkileyen dijital dönüşüm süreci, veri ve yapay zekâ temelinde gerçekleşmektedir. Yapay zekâ; insan zekâsına özgü yüksek bilişsel fonksiyonları veya otonom davranışları sergileyebilen akıllı bir işletim sistemi olarak günümüzü şekillendiren en önemli bilişim teknolojilerinden birisidir.

Yapay zekâ teknolojisi büyük miktarlardaki veriyi başarılı ve hızlı şekilde işleyebilmesi ve süreçleri oldukça verimli hale getirmesiyle ekonomik ve sosyal yaşamda geleneksel olarak benimsenen pek çok yaklaşımı köklü bir şekilde dönüştürüyor. Bunun da ötesinde bugün yapay zekâ ile ilgili konuşurken sadece üretimde verimlilik artışından ya da hızdan bahsetmiyoruz.

Yapay zekânın hata payını azaltıp hassasiyeti artırarak süreçleri çok daha verimli hale getirmesi, çok büyük veri kümelerini inceleyerek kayda değer sonuçlar çıkarabilmesi, kendini geliştiren algoritma yapısıyla yeni girdilere hızla adapte olması gibi özellikleriyle zamana kattığı değer yadsınamaz bir gerçek.
Küresel Yapay Zekâ Etki Endeksi’ne göre, yapay zekânın 2030 yılında dünya ekonomisinde yaklaşık 16 trilyon dolarlık bir paya ulaşması bekleniyor.
2030 yılına kadar yapay zekâ kullanımı ile yerel ekonomilerde beklenen büyüme oranı ise yüzde 26.

GÜNCELLENME

Bunları da beğenebilirsiniz

Son Dakika Haberler