EKONOMİ

Bakan Uraloğlu, Taşkent Deklarasyonu imzaladı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye, İran, Özbekistan ve Türkmenistan’ın ulaşım koridorlarının işlevinin daha da etkin hale getirilmesi kapsamında ‘Taşkent Deklarasyonu’nu imzaladığını duyurdu.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, sosyal medya hesabından konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Türkiye-İran-Özbekistan ve Türkmenistan arasında ulaşım koridorlarının işlevinin daha da etkin hale getirilmesi konusunda Taşkent Deklarasyonu’nu imzaladık. Hem bizim için hem de paydaşlarımız için önem arz eden ulaşım koridorlarını ilk madde olarak ele aldığımız bu anlaşma, ülkemizin stratejik konumunun değerini bir kez daha ortaya koyuyor. Dost ülkelerle ortaklığımız, iş birliğimizden güç alarak daha da kapsamlı hale gelecek” dedi.

Uraloğlu, Özbekistan’ın Başkenti Taşkent’te düzenlenen Ekonomik İş birliği Teşkilatı (EİT) Ulaştırma Bakanları 12’inci toplantısına katıldı. Bakan Uraloğlu, burada yaptığı konuşmada EİT’ye üye ülkelerinin önemli bir nüfus ve ekonomik potansiyeline sahip olduğunu belirterek, bu potansiyelin hayata geçirilmesi için iş birliği ve dayanışma iradesiyle ortak güçle açığa çıkartılması gerektiğini söyledi. Uraloğlu, karayolu taşımacılığıyla ilgili yaşanan sorunlara dikkati çekerek, karayolu taşımacılığının kullanılmaya hazır itici bir güç olduğunu belirtip, “Bu gücün itici unsuru olarak ulaştırmayı görmeyi arzu ediyoruz. Ancak, üzülerek altını çizmek isterim ki, ülkeler arası karayolu ile geçiş prosedürlerimiz taşımacılıktaki artışlar karşısında kolaylaştırıcılıktan uzak kalmaktadır. Başta geçiş belgeleri olmak üzere, yaşanan bu sıkıntıların ticaretimizi engellemesine izin vermemeliyiz. Taşımacılığın ve ticaretin önündeki engelleri kaldırmak ve taşıma maliyetlerini azaltmak için teşkilat bünyesinde ortak menfaatimize olacak bütüncül bir yaklaşım benimsemeli ve hayata geçirmeliyiz. Bu doğrultuda, dost ülkelerimiz arasında taşımaları serbestleştirmek amacıyla ikili ile transit karayolu geçiş belgesi kotalarını kaldırmamız gerekmektedir. Bu çerçevede, Kırgızistan ile ikili ve transit taşımaların serbestleştirilmesi hususunda mutabakata vardığımızı ve son aşamaya geldiğimizi bildirmekten memnuniyet duyuyorum. Diğer üyelerle de bir an önce bu tür adımları atmayı umuyoruz” diye konuştu.

GÜNCELLENME

Bunları da beğenebilirsiniz

Son Dakika Haberler