HABER

Avrupa'da yeni yıl kutlamaları

Dünya koronavirüs salgınının gölgesinde ikinci bir yılı geride bırakırken bu yıl bir çok ülke yeni yıla yine Kovid kısıtlamaları altında girdi. Avrupa'da bir çok ülkede yılbaşı kutlamalarında maske ve sosyal mesafe unutulurken yasakları sıkı sıkıya uygulayan kentlerde hüzünlü bir manzara hakimdi.

Avrupa genelinde bir çok ülkede uygulanan Koronavirüs kısıtlamaları yılbaşında rafa kalkarken insanlar sosyal mesafe ve maske umursamadan sabaha kadar eğlendi. Ancak Almanya, Fransa ve Belçika'da bazı kentlerde uygulanan katı kısıtlamalar sonrası yılbaşı gecesi sokaklar adeta hayalet kentlere dönüştü...

AVUSTURYA

Avusturya’nın başkenti Viyana’da binlerce kişi, havai fişek gösterileri ile yeni yıla "merhaba" dedi. Viyana‘nın Birinci Bölgesinde bulunan Stephansdom meydanında düzenlenen havai fişek gösterisine katılan Avusturyalılar, Covid-19 salgınına karşı alınan önlemlere rağmen maske ve sosyal mesafe kurallarını hiçe saydı. Ülkede Covid-19'un Omicron mutasyonunun artışa geçmesine rağmen maske ve mesafe kurallarına uymayan Viyanalılar, havai fişek gösterisi ve müzik eşliğinde dans ederek doyasıya eğlendi. Avusturya polisinin ise kutlamalar sırasında üst düzeyde güvenlik önlemleri alması dikkat çekti.

ÇEKYA

Çekya’nın başkenti Prag’da da Yeni Yıl coşkuyla kutlandı. Geçtiğimiz yıl korona virüs (Covid-19) salgınına karşı alınan önlemler kapsamında uygulanan sokağa çıkma yasağı nedeniyle yeni yıl kutlamaları yapılamazken, bu yıl 25 Aralık tarihinden itibaren hafifleyen Covid-19 yasakları nedeniyle insanlar yeni yılı Prag’ın ünlü meydanı olan Staromestke Namesti meydanında karşıladı. Salgının başlangıcından bu yana havai fişek gösterileri düzenlemeyen Prag Belediyesi’nin bu kararına rağmen binlerce kişi, Staromestka Namesti meydanında havai fişeklerle yeni yılı karşıladı.

İNGİLTERE

İngiltere, korona virüs (Covid-19) ile mücadele önlemleri kapsamında yeni yıla yasaklarla girdi. İngiliz Parlamentosu önünde bulunan Thames Nehri üzerinde her yıl gerçekleştirilen havai fişek ve ışık gösterileri ise geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da yapılmadı.

Her yıl kutlamaların düzenlendiği İngiltere'nin başkenti Londra'da ise, bu yıl resmi olarak havai fişek gösterisi yapılmazken, kutlamaya gelen bazı vatandaşlar ise Covid-19 önlemlerini dikkate aymayarak kent merkezinde havai fişek patlattı. Londra’nın simgelerinden bir tanesi olan London Eye çevresinde kutlamalar gerçekleştirilirken, geçen yıla nazaran daha kalabalık bir topluluk oluştu. Alınan önlemler çerçevesinde İngiltere Polis Teşkilatında görevli yüzlerce polis, insanlara evlere dağılmaları yönünde uyarılarda bulundu.

ALMANYA

Almanya, yeni yıla korona virüs (Covid-19) ile mücadele önlemleri gölgesi altında girdi. Avrupa'da eğlence kenti olarak bilinen Almanya'nın başkenti Berlin, Covid-19 önlemleri nedeniyle yeni yıla sessiz sedasız girdi. Normal şartlar altında Berlinlilerin yanı sıra ülkenin diğer kentlerinden ve yurtdışından gelen turistlerle dolup taşan Berlin sokakları yeni yılda ise sakinliğiyle dikkat çekti. Evlerde düzenlenen özel yılbaşı kutlamaları da yasaklardan nasibini aldı. Federal hükümetin, eyalet başkanları ile beraber aldıkları kararlar gereği, evlerde aşılı veya son 6 ay içerisinde hastalığı atlatmış olanlar dahil en fazla 10 kişi bir araya gelmesine izin verildi.

Berlin'de yeni yılda restoran, bar ve kulüpler açık tutulurken, kentte her türlü danslı eğlence yasaklandı.


BELÇİKA

Yeni tip korona virüs (Covid-19) salgını ile mücadele eden Belçika'da vatandaşlar, yeni yıla Covid-19'un Omicron mutasyonu korkusu altında merhaba dedi. Ülkede kafe ve restoranlar yerel saatle 23.00'te kapatma mecburiyeti nedeniyle Belçikalılar 2022'de evlerinde kalmayı tercih etti. Başta başkent Brüksel olmak üzere ülke genelinde uygulanan tedbirler nedeniyle birçok etkinlik yasaklandı. Brüksel'de her yıl binlerce ziyaretçisi olan kış pazarı "plaisir d'hiver", bu yıl son tedbirler kapsamında metrekare başına 1 kişi kuralını uygulayamayacağı gerekçesiyle faaliyetlerini durdurdu. Yine tedbirler kapsamında ülke genelinde eğlence mekanları kapalı kaldı.

FRANSA

Salgının 5. dalgası ile mücadele eden Fransa, yeni yıla Covid-19 kısıtlamaları ile girdi. Ülkede 31 Aralık gecesi, bar ve kafelerde dans etmek yasaklanırken, 10 Aralık’tan bu yana kapalı olan gece kulüpleri yılbaşında da kapalı kaldı. Konser, havai fişek ve resmi kutlamalar iptal edilirken, ülke genelinde sokakta toplanmak ve alkol tüketmek yasaklandı. Fransa hükümeti, Başkent Paris'in dünyaca ünlü caddesi Champs-Elysee'de yeni yıl kutlamaları çerçevesinde havai fişek ve sokakta kutlamaları yasakladı. Paris'te bazı cadde ve sokaklar ise adeta terkedilmiş kent görünümü verdi. Açık olan yerler ise, gece yerel saatle 02.00 itibariyle kapanacak olması nedeniyle birçok Fransız yeni yıla evlerinde girmeyi tercih etti.

KOSOVA

Kosova'da korona virüsün (Covid-19) Omicron mutasyonunun yayılmasını önlemek adına alınan tedbirler kapsamında uygulanan sokağa çıkma yasağında Kosovalılar yılbaşı gecesini evlerinde kutladılar. Ancak Kosova'da vatandaşlar, saatlerin 24.00 göstermesi ve 2022’ye girilmesi üzerine kendi inisiyatiflerini kullanarak başkent Priştine’de yeni yılı havai fişekler ve maytapların patlatarak karşıladı. Priştine’de gökyüzünü dakikalarca aydınlatarak renkli görüntülere sahne olan havai fişekler, Kosova'da 2022 yılına girildiğini sembolize eden tek gösteri oldu.

GÜNCELLENME

Bunları da beğenebilirsiniz

Son Dakika Haberler