Velilere de özel eğitim

Güncelleme Tarihi:

Velilere de özel eğitim
Oluşturulma Tarihi: Eylül 25, 2009 00:00

Ankara Milli Eğitim Müdürü Kamil Aydoğan, 1 milyon 700 bin civarında velileri bulunduğunu belirterek, çocuklara karşı nasıl davranmaları gerektiği konusunda eğitim vermek amacıyla velileri okula davet etti.

Aydoğan, Ankara’da tüm öğretmenlerin dersine girdikleri sınıfın ve o sınıftaki tüm öğrencilerin başarı durumunu görebilecekleri, diğer sınıflarla ve okullarla kıyaslama yapabilecekleri bir sistem geliştirdiklerini ifade ederek, böylece öğretmenlerin kendi durumlarını değerlendirebileceğini bildirdi.

Veli eğitimini, çocukların eğitimi kadar önemsediklerini vurgulayan Aydoğan, “Eğer veli bilinçli değilse sizin okulda yaptıklarınıza, çocuğun kişisel gelişimine katkı verecek durumda değilse okulda verilen eğitimi, her şeyi birkaç sözle, birkaç davranışla altüst edebilir. Çocuğa şiddet uygulanması, onların aşağılanması, yargılanması bizim verdiğimiz eğitimi altüst edebilir” dedi.

Bu nedenle velilerin de eğitilmesini planladıklarını söyleyen Aydoğan, okulların çalışmalar planladıklarını, velilere duyuru yapacaklarını anlattı. Aydoğan, eğitimlerin ücretsiz olacağını belirtti.

Ankara’da 850 bin öğrencinin öğrenim gördüğünü, dolayısıyla 1 milyon 700 bin civarında velilerinin bulunduğunu dile getiren Aydoğan, bu eğitimlerde velinin çocuğa nasıl yaklaşması gerektiği konusunun ele alınacağını anlattı.

Azarlamak çözüm değil

Tüm velileri bu eğitimlere katılmaya çağıran Aydoğan, şunları kaydetti:

“Velilerimizin çocuklara yaklaşımı ile ilgili çok önemli bir eğitim süreci başlatacağız. Veli çocuğuna nasıl davranacağını, nasıl ilgi göstereceğini öğrenecek. Veli diyor ki ‘Ben çocuğumla çok iyi ilgileniyorum. Yeni bilgisayar, cep telefonu aldım. Daha ne yapayım?’ Birçok veli, ilgiyi çocuğun istediklerini yerine getirmek olarak algılıyor. İlgi çocukla bütünleşmektir, çocuğu sevmektir. Çocuk aileyi en büyük sığınak olarak görmelidir. Yanlış da yapsa ‘ben bu işi aileme söylerim ve ailemle çözerim’ diyebilmelidir. Ailenin çocuğu kırması, azarlaması, korkutması bir çözüm değildir, çocuğu başka arayışlara sokar. Onun için bu eğitimin ailenin bütünlüğüne, sağlamlığına, aile yapısının korunmasına da katkı sağlayacağını düşünüyorum. Bu çerçevede, velilere; çocuklara davranış, yaklaşım, velinin anlayabileceği boyutta çocuk psikolojisi ve ders çalıştırma yöntemleri konularında eğitim vereceğiz.”

HANGİ ÇOCUK KAÇ NET YAPTI BEN BİLİYORUM

AYDOĞAN, Ankara’da tüm öğretmenlerin dersine girdikleri sınıfın ve o sınıftaki bütün öğrencilerin başarı durumunu görebilecekleri bir sistem geliştirdiklerini bildirerek, şunları anlattı: “Bu sistem, öğretmenlerimizin girdikleri sınıfı başka sınıflarla, okulların kendilerini başka okullarla, ilçelerin kendilerini başka ilçelerle, Ankara’nın da kendini başka illerle kıyaslama olanağı bulacağı bir sistem. Seviye Belirleme Sınavı sonuçlarına göre böyle bir program geliştirdik.”

ÖĞRETMENLERE DRAMA EĞİTİMİ

PERSONEL eğitimine de önem vereceklerini ifade eden Aydoğan, öğretmenlerin, memurların, hizmetlilerin ve idarecilerin birçok konuda sürekli eğitilmesi gerektiğini belirtti. Aydoğan, “İletişim becerileri, stres yönetimi, zaman yönetimi, sınıf yönetimi, motivasyon gibi konularda bütün personelimizi eğitim sürecine dahil edeceğiz” dedi. Okul müdürlerini daha önce “yaratıcı drama” eğitiminden geçirdiklerini söyleyen Aydoğan, büyük ilgi gören bu eğitimi öğretmenlere de yaygınlaştırmayı planladıklarını kaydetti. Aydoğan, “Bu eğitimin amacı insanlara ayna tutmak. Herkes kendisini başkasının yerini koyma şansını yakalıyor. ” diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!