Valilikten turizm atağı

Güncelleme Tarihi:

Valilikten turizm atağı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 11, 2007 00:00

ANKARA Valiliği, bürokrasi kenti olarak bilinen Ankara’nın "Kültür kenti" niteliğine vurgu yapmak amacıyla harekete geçti. Ankara’nın en büyük vasfının "başkent" unvanı olduğunu ve bünyesinde barındırdığı üniversitelerle "tam bir kültür kenti" niteliği taşıdığını söyleyen Önal, Ankara’nın tarihi yapısını gözler önüne seren çalışmaların sürdüğünü ifade etti.

Haberin Devamı

VALİ Kemal Önal, başkentin turizm potansiyelini artırmak amacıyla çok yönlü çalışma başlattıklarını belirterek, "Ulus, Hamamönü civarında Altındağ Belediyesi ile işbirliği içinde, çok sayıda ev restore edildi. Tarihi dokuları gün yüzüne çıkarıyoruz. Tarihi Roma Yolu’nun ortaya çıkarılması için başlatılan arkeolojik sondaj kazısı sonrası, yapıların üzerini camla örterek ziyaretçilere açacağız" dedi.

Önal, Ankara’nın en büyük vasfının "başkent" unvanı olduğunu ve bünyesinde barındırdığı üniversitelerle "tam bir kültür kenti" niteliği taşıdığını söyledi.

Ankara’nın, siyasetin nabzının attığı, devletin idare edildiği bir kent olduğunu belirten Önal, şunları kaydetti:

"Bir bürokrasi kenti olarak anılan başkentin ’yeni vizyonu ne olmalı?’ denildiğinde, akıllara tarihi dokusu geliyor. Günümüzde turizmde değerler değişti. Artık turistler sadece deniz-sahil istemiyor. Biz de valilik olarak, başkentin turizm potansiyelini artırmak amacıyla çok yönlü çalışma başlattık. Ulus, Hamamönü civarında Altındağ Belediyesi ile işbirliği içinde, çok sayıda ev restore edildi. Tarihi dokuları gün yüzüne çıkarıyoruz."

OSMANLI DÖNEMİ ESERLERİ

Sondaj kazısında 11. yüzyıla kadar gelindiğini ifade eden Önal, kazıda, Selçuklu dönemi kandiller ile Osmanlı dönemi geometrik desenli pipo ve çini porselenler bulunduğunu söyledi.

Ankara Valiliği’nin Ulus’taki binasının bahçesinde yapılan arkeolojik sondaj çalışmasında, 2,5 metre derinliğe inildiğini bildiren Önal, "Kazıda, tarihi 11. yüzyıla kadar uzanan Selçuklu dönemi kandiller ile Osmanlı’ya ait geometrik veya çiçek desenli, üzerinde yapan veya kullananın mührü bulunan, ince işlemeli pipo (lüle) ve çini porselenlere rastlandı" dedi.

Çıkan eserlerin eski Valilik binasının bir bölümü müzeye çevirerek sergilenebileceğini belirten Önal, "Valilikteki Atatürk’ün çalışma odasını muhafaza edeceğiz. Konukları burada ağırlayacağız. Alt katın bir bölümünü kütüphane yapıp, bir bölümünü de müzeye çevirebiliriz. Eserler de buradaki müzede sergilenir" dedi.

Ulus’taki tarihi hükümet konağının bulunduğu alanın taşıt trafiğine kapatılacağını ifade eden Önal, ayrıca bölgeye granit taşlar döşeneceğini sözlerine ekledi.

Haberin Devamı

En çok ziyaret Anıtkabir’e

ÖNAL, Ankara’ya gelenlerin, en çok Anıtkabir, Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Ankara Kalesi ve AOÇ ile Çıkrıkçılar Yokuşu gibi eski Ankara evlerinin olduğu yerleri ziyaret ettiklerini söyledi. Önal, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ebedi istirahatgahı Anıtkabir’in tüm dünyanın ilgisini çektiğini ve Ankara ile özdeşleştiğini söyledi.

Anıtkabir’in, iç ve dış turizm açısından ziyaret edilen yerlerin başında geldiğini ifade eden Önal, 2004 yılında 2,5 milyon, 2005’te 3 milyon 800 bin olan ziyaretçi sayısının, 2006 yılında 8 milyon 150 bine ulaştığını, bu yıl ise 8 ayda 7 milyonu geçtiğini kaydetti.

Ankara’nın tarihi yapısını gözler önüne seren çalışmaların sürdüğünü ifade eden Önal, "Tarihi Roma Yolu’nun ortaya çıkarılması için Ulus’taki valilik binasının bahçesinde başlatılan arkeolojik sondaj kazısı sonrası, yapıların üzerini camla örterek ziyaretçilere açacağız" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!