Uygun olmayan koşullarda kesim hastalık saçıyor

Güncelleme Tarihi:

Uygun olmayan koşullarda kesim hastalık saçıyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 21, 2007 00:00

Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rakıcıoğlu, "Etler uygun koşullarda kesilmezse hayvanlardan insanlara tenya, şarbon, tüberküloz, kuduz, salmonella gibi hastalıklar bulaşabilir" uyarısında bulundu.

KURBAN Bayramında aşırı et ve tatlı tüketiminin çeşitli sağlık problemlerine yol açabileceği için gereğinden fazla tüketilmemesi gerektiği belirtildi. Uygun koşullarda kesilmeyen hayvanlardan insanlara, tenya, şarbon, tüberküloz, kuduz, salmonella gibi hastalıkların bulaşabileceği kaydedildi.

Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Neslişah Rakıcıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kurban Bayramında tatlı ve şekerler ile kesilen kurban etlerinin aşırı tüketilmemesi gerektiğini söyledi.

Fazla miktarda alınan şekerin sağlık açısından sakıncalı olduğunu belirten Rakıcıoğlu, tatlı olarak sütlü veya meyveli tatlıların hazırlanması ve ikram edilmesinin uygun olacağını belirtti. Rakıcıoğlu, etin sindiriminin de zor olduğunu ifade ederek, gereğinden fazla et tüketimi halinde midede şişkinlik, hazımsızlık gibi sıkıntıların ortaya çıkabileceğine dikkati çekti.

Veteriner hekim kontrolünden geçmemiş hayvanların bazı hastalıklar taşıyabileceğini anlatan Rakıcıoğlu, kesilen kurbanların sakatatlarında parazit bulunabileceği için bunların çok iyi temizlenmesi gerektiğini söyledi. Rakıcıoğlu, "Etler uygun koşullarda kesilmezse hayvanlardan insanlara tenya, şarbon, tüberüloz, kuduz, salmonella gibi hastalıklar bulaşabilir" dedi.

Sağlıklı beslenmede kırmızı etin önemli olduğunu anımsatan Rakıcıoğlu, kırmızı etin, protein, demir, çinko gibi mineraller ile B 12 vitamini açısından zengin olduğunu ancak yağ ve kolesterol içeriğinin yüksek olduğuna dikkati çekti. Rakıcıoğlu, yağların, et lifleri arasında dağılmış olarak bulunduğu için, yağları temizlenmiş kırmızı et içerisinde yüzde 20 oranında yağ bulunduğunu söyledi.

Aşırı kırmızı et tüketiminin, özellikle kalp-damar hastalıklarının oluşumunda önemli bir risk faktörü olduğun anlatan Rakıcıoğlu, kan kolesterol düzeyi yüksek, şişmanlık, hipertansiyon, kalp-damar, diyabet ve gut hastalığı olan bireylerin kırmızı et tüketimlerini sınırlandırması gerektiğini kaydetti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!