Uşak'ta Romanlar için çalıştay

Güncelleme Tarihi:

Uşakta Romanlar için çalıştay
Oluşturulma Tarihi: Nisan 15, 2016 11:35

Uşak'ta Romanlar için çalıştay

Haberin Devamı

UŞAK Üniversitesi'nde ‘Roman Açılımı Süreç ve Gelecek' konulu çalıştaya konuşmacı olarak katılan Başbakanlık Başdanışmanı Dr. Necdet Subaşı, hükümetin önümüzdeki birkaç hafta içinde Romanlarla ilgili eylem planını açıklayacağını söyledi.

Uşak Üniversitesi Sosyoloji Topluluğu, Mustafa Kemal Paşa Amfisi'nde ‘Roman Açılımı Süreç ve Gelecek' konulu çalıştay düzenledi. Çalıştaya, Başbakanlık Başdanışmanı Dr. Necdet Subaşı, Uşak Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Gümüş, Adalet Komisyonu Başkanı İbrahim İlhan, Rektör Prof. Dr. Sait Çelik, Vali Yardımcısı Sait Topoğlu, Uşak Kent Konseyi Başkanı Dr. Zafer Aydın, Uşak Romanlar Derneği Başkanı Erdoğan Akakoğlu, Yönetmen Elmas Kara Arus, Sivil Toplum Gönüllüsü Kelemet Çiğdem Türk, Uşak Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Uşak Kent Konseyi Romanlar Çalışma Grubu Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Çağlar Deniz, Roman vatandaşlar, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Uşak Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Çağlar Deniz'in moderatörlüğünü yaptığı çalıştayda konuşan Başbakanlık Başdanışmanı Dr. Necdet Subaşı, hükümetin 2009 yılından bu yana dezavantajlı gruplar hakkında çok ciddi çalışmalar ve faaliyetler yaptığına dikkat çekerek, önümüzdeki birkaç hafta içinde Romanlarla ilgili eylem planının açıklanacağını söyledi. Subaşı, Romanlarla ilgili düzenlemelerin istihdam, eğitim, hayatı kolaylaştırmak, yumuşatmak ve en önemlisi de önyargıları ortadan kaldıracak çalışmaları içerdiğini ifade etti. Ön yargıların aşılması gerektiğini söyleyen Subaşı, "Aynı coğrafyayı birlikte yaşıyorsak onlardan habersiz olamayız. Altı çizilmek hiçbir topluluğun hoşuna gitmez. Hiç kimse pozitif ayrımcılık istemez. Aksine herkes eşitlik ister. Hakkı neyse onu görmek ister. Üniversitelerde sosyoloji bölümünün olması büyük bir avantajdır" diye konuştu.

Uşak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sair Çelik ise, toplumsal barışın, refahın, mutluluğun hepsinin nihai bir hedefi, amacı olması gerektiğini vurgulayarak, "O etnik gruptan bu etnik gruptan olmanın hiçbir ayrıcalığı yoktur. Biz özellikle üniversite olarak bu sorumluluğu hatırlatmanın mutluluğu içindeyiz. Üniversite olarak bu konu üzerinde düşünmek, projeler üretmek birinci derecede görevimizdir" dedi.

Bir Roman olarak, Roman Açılımı sürecinin başından beri içinde olduğunu belirten ‘Buçuk' adlı belgeselin yönetmeni Elmas Kara Arus da, lisede öğrenim gördüğü dönemde kimlik arayışı ve kimlik çatışması yaşadığını söyledi. Arus, üniversite öğreniminde elinde bir güç olduğuna karar vererek kamerasıyla bir şeyler yapması gerektiğini düşündüğünü, toplumunu anlatmayı, kendisini bulmayı amaçladığını ve bunun ürünü olarak ‘Buçuk' adlı filmi çektiğini ifade etti.

Çalıştayın sonunda Rektör Prof. Dr. Sait Çelik, Başbakanlık Başdanışmanı Dr. Necdet Subaşı'na üniversite plaketi verdi.

Yavuz KUŞDEMİR/UŞAK, (DHA)

Fotoğraf

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!