Urla'daki RES projesi

Güncelleme Tarihi:

Urladaki RES projesi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 05, 2015 19:12

- İzmir'in Urla ilçesine bağlı Ovacık Mahallesi'nde kurulması planlanan ve yapılan ağaç kesimiyle tartışma konusu olan RES projesi için verilen "ÇED gerekli değildir" kararının yürütmesi Danıştay 14. Dairesi'nce durduruldu

Haberin Devamı

İZMİR (AA) - Urla ilçesine bağlı Ovacık Mahallesi'nde yapılması planlanan ve bu amaçla yapılan ağaç kesimiyle tartışma konusu olan rüzgar enerjisi santrali projesi için "ÇED gerekli değildir" kararının yürütmesi Danıştayca durduruldu.

İzmir Valiliği'nin Ovacık Rüzgar Enerjisi Santrali (RES) Projesi için verdiği "Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Raporu gerekli değildir" kararına karşı İzmir 2. İdare Mahkemesi'nde açılan davanın reddelmesi üzerine Danıştay'a yapılan temyiz başvurusunda ara karar çıktı.

Danıştay 14. Dairesi'nin ele aldığı temyiz başvusunda, kesin karar çıkıncaya kadar söz konusu idari işlemin geriye dönüşü olmayan zarara yol açabileceği gerekçesiyle yapılan yürütmenin durdurulması talebi kabul edildi.

-Karar 2 günde çıktı

Danıştay'a temyuz başvurusunda bulunan avukat Hande Hande Atay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İzmir Valiliği'nin 2008 yılında aldığı "ÇED gerekli değildir" kararının iptali istemiyle İzmir 2. İdare Mahkemesi'nde açtıkları süre aşımı gerekçesiyle verdiği red kararının temyizi için yaptıkları başvuruda alınan ara kararın sevindirici olduğunu ifade etti.

Haberin Devamı

Söz konusu idari kararın yürütmesinin durdurulması talebini de içeren temyiz başvurusunda ilgili dairenin, 2 gün içinde yürütmeyi durdurma kararı verdiğine işaret eden Atay, şunları söyledi:

"Yaklaşık 6 bin zeytin ağacının kesildiği Yırca'daki olayın aksine bu kez Danıştay'ın çok hızlı karar verdiğini görüyoruz. Temyiz için biz 9 Aralık 2014'te başvuru yapmıştık, daire 11 Aralık'ta bu kararı almış ancak imzaların tamamlanması zaman aldığ için bize karar yeni tebliğ edildi.

Bu karar nihai bir karar değil ama en azından yargı süreci tamamlanıncaya kadar bölgede projeye ilişkin herhangi bir faaliyette kesinlikle bulunulamayacaktır."

-Mahalle muhtarından temkinli sevinç

Ovacık Mahallesi Muhtarı Veysel Erköse de Danıştay'ın kararına sevindiklerini ancak tehlikeyi henüz tamamen geçmiş olarak görmediklerini, yargısal sürecin tamamlanmasını beklediklerini söyledi.

Mahalle sınırlarında kalan ormanlık sahada ağaç kesimi yapılarak rüzgar türbini kurulmasını istemediklerini dile getiren Erköse, "Bu proje için yer olarak, yöre olarak burası uygun değil, bu iş için daha kıraç yerler bulunabilir" dedi.

-Olayın geçmişi

Haberin Devamı

Urla ilçesine bağlı Ovacık Mahallesi yakınlarındaki ormanlık alanda kurulması planlanan rüzgar enerji santrali için 9 Aralık 2014'te bölgede ağaç kesimine başlanması üzerine mahalle sakinleri bölgede "doğa nöbeti" tutmaya başlamış.

Ağaç kesiminin yapıldığı sırada İzmir 2. İdare Mahkemesi ağaç kesimi yapılmasına ilişkin İzmir Orman Bölge Müdürlüğü aleyhine açılan davada "yürütmeyi durdurma" kararı vermiş, "ÇED gerekli değildir" kararının iptali istemiyle açılan davayı ise itiraz süresinin aşılması gerekçesiyle reddedilmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!