Uçan Süpürge havalanmaya hazır

Güncelleme Tarihi:

Uçan Süpürge havalanmaya hazır
Oluşturulma Tarihi: Nisan 27, 2009 00:00

7-14 Mayıs tarihleri arasında düzenlenecek 12. Uluslararası Uçan Süpürge Kadın Filmleri Festivali’nde FIPRESCI Ödülü için yarışacak filmler belli oldu. 9 ülkeden 12 filmin katılacağı yarışmalı bölümde Türkiye’yi Yeşim Ustaoğlu’nun ’Pandora’nın Kutusu’ adlı filmi temsil edecek.

12. Uluslararası Uçan Süpürge Kadın Filmleri Festivali’nin ’Her Biri Ayrı Renk’ bölümünde yer alan 12 film, Uluslararası Film Eleştirmenleri Birliği (FIPRESCI) Ödülü için yarışacak. Bu sene Polonya’dan Anita Piotrowska, İsveç’ten Leif Joley ve Türkiye’den Nil Kural’dan oluşan FIPRESCI Jürisi, Almanya, Amerika, Arjantin, Hindistan, Hollanda, Hong Kong, Portekiz, Rusya ve Türkiye’den katılan filmlerden birini seçecek. Ödül alan film 14 Mayıs Perşembe günü festivalin kapanış töreninde açıklanacak ve törenin ardından ücretsiz gösterilecek.

Alakuş’un son filmi yarışmada

Yarışmaya Almanya’dan katılan iki filmden biri Türk asıllı bir yönetmen olan Buket Alakuş’un ’Fin Tangosu’. Geçtiğimiz sene Alman Film Ödülleri’nde "Seyirci Ödülü"nü kucaklayan film, Alex adlı genç bir adamın hikáyesi etrafında, bir grup ’tutunamayanın’ hayata bağlanma çabalarını anlatıyor.

Türk sinemaseverlerin ’Gemini’ filmiyle tanıdığı, Arjantin sinemasının yükselen yıldızı Albertina Carri’nin son filmi ’Öfke’ seyirciyi sarsacak bir yapım. Modern klasikler arasında yerini şimdiden alan film, kırsal hayatın sessiz ve durgun görüntüsünün ardındaki öfke ve şiddeti haykıran bir çığlık adeta. Festivalin bir diğer FIPRESCI Ödüllü filmi yine Arjantin’den geliyor. Lucrecia Martel’in son filmi ’Başsız Kadın’ (The Headless Woman) bir kaza sonrası yaşamı değişen VerÛnica’nın öyküsünü anlatıyor. Pedro AlmodÛvar’ın yardımcı yapımcılığını üstlendiği film, uyanamadığımız kabusları andırıyor.

Temsilcimiz ’Pandora’nın Kutusu’

Bu sene Bilge Olgaç Başarı Ödülleri’nden birinin de sahibi olan ve bütün filmleri festival programında yer alan Yeşim Ustaoğlu’nun uluslararası ödüllü son filmi ’Pandora’nın Kutusu’, yarışmalı bölümde Türkiye’yi temsil edecek. Yol, yolculukta kimliği keşfetmek, ’öteki’ni kucaklamak gibi yönetmenin temel izleklerini taşıyan film, bir adım daha ileri giderek kentte geçen gerçekçi bir öyküyle yabancılaşma ve iletişimsizliği anlatıyor. Filmin gösterimi ardından Ustaoğlu ve filmin oyuncuları seyircinin sorularını yanıtlayacak.

FIPRESCI’li tek kadın filmleri festivali

FIPRESCI, 2004 yılından beri Festivale jüri göndererek, ’Her Biri Ayrı Renk’ bölümünde gösterilen filmlerden birine ödül veriyor. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali, tüm dünyada çok prestijli kabul edilen bu ödülün verildiği tek kadın filmleri festivali olma özelliği taşıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!