“Tuza Dikkat” Haftası

Güncelleme Tarihi:

“Tuza Dikkat” Haftası
Oluşturulma Tarihi: Mart 15, 2015 11:08

ESKİŞEHİR HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ BULAŞICI OLMAYAN HASTALIKLAR PROGRAMLAR VE KANSER ŞUBE MÜDÜRÜ UZM. DR. ASLI MELEK ZEYTİN, TUZA DİKKAT HAFTASI NEDENİYLE AÇIKLAMALARDA BULUNDU.

Eskişehir Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Programlar ve Kanser Şube Müdürü Uzm. Dr. Aslı Melek Zeytin, Tuza Dikkat Haftası nedeniyle açıklamalarda bulundu.
Uzm. Dr. Zeytin, sağlıksız beslenmenin birçok kronik hastalığın temelini oluşturduğuna dikkat çekerek, aşırı tuz tüketiminin de bir sağlıksız beslenme alışkanlığı olduğunu kaydetti.
“Dünya Sağlık Örgütü yüksek tansiyon, kalp hastalıkları, böbrek hastalıkları başta olmak üzere şişmanlık, şeker hastalığı ve bazı kanser türlerinden korunmak ve kemik sağlığını olumsuz etkilememek amacıyla günlük olarak tüketilmesi gereken tuz miktarını günde 5 gram (1 çay kaşığı) olarak önermektedir” diyen Zeytin, şöyle konuştu:
“Bu miktar ise yemeklere tuz eklemeden doğal olarak günlük tüketilen yiyecek ve içeceklerden sağlanmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü, sadece yetişkinler için değil, 2-15 yaş grubu çocuklarda da kan basıncının kontrolü için günlük tuz tüketiminin azaltılmasını önermektedir. Çocukluk döneminde tuz miktarı sınırlanması ile beraber tüketilen tuzun iyotlu olmasına dikkat edilmelidir. İyot; anne karnından başlayarak bebeklik ve çocuklukta beyin gelişimi ve sağlıklı zihinsel fonksiyonlar için gerekli bir elementtir. Tuz ve tuzlu besinlerin sevilmesi tercih haline gelmesi öğrenilen bir durumdur. Bu nedenle çocuklarda tuz tadının gelişmemesi yaşamsal öneme sahiptir. 2012’de Türkiye Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneği’nin yaptığı ulusal çalışmaya görekişi başına günde 15 gram tuz tüketildiği bulunmuştur. Bu miktar günlük alınması gereken tuzun üç katına karşılık gelmektedir. Aşırı tuz tüketimi kalp, damar, böbrek, pankreas hastalıklarına neden olmakta, kemik sağlığımızı olumsuz etkilemektedir. Bu nedenlerle Bakanlığımız tarafından 2011 yılından beri “Türkiye Aşırı Tuz Tüketiminin Azaltılması Programı” uygulanmaktadır.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!