TÜRKONFED Başkan Yardımcısı Çelik: Sanayi olmazsa geleceğimiz de olmaz

Güncelleme Tarihi:

TÜRKONFED Başkan Yardımcısı Çelik: Sanayi olmazsa geleceğimiz de olmaz
Oluşturulma Tarihi: Ekim 19, 2016 13:17

TÜRKONFED Başkan Yardımcısı Çelik: Sanayi olmazsa geleceğimiz de olmaz

Haberin Devamı

Hakkı TÜRKDAĞ/AKYURT(Ankara), (DHA)- TÜRK Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Genel Başkan Yardımcısı ve Akyurt Sanayici ve İş Adamları (AKSİAD) Başkanı Ali Tekin Çelik, TÜİK'in açıkladığı işgücü istatistiklerini yorumladı, "Sanayideki gerileme alarm veriyor. Gelişmiş ülkeler sanayisi güçlü ülkelerdir" dedi.

SANAYİDEKİ GERİLEME ALARM VERİYOR

Ali Tekin Çelik, dünyanın 4. Sanayi Devrimi'ni konuştuğunu, Türkiye'de kalkınma ve toplumsal refaha büyük katkı sağlama potansiyeli olan sanayi sektörünün ise hem niteliksel, hem de nicelik yönünden gerilememesi gerektiğinin altını çizdi. Çelik, dün açıklanan TÜİK verilerine göre sanayideki istihdamın düşmesinin mutlaka önüne geçilmesi gerektiğini belirtirken, "Sanayideki gerileme alarm veriyor. Sanayi olmazsa geleceğimiz de olmaz" dedi.

Haberin Devamı

Temmuz ayı işgücü istatistiklerini değerlendiren Çelik, önceki yılın aynı dönemi ile karşılaştırıldığında tarım sektörünün istihdam edilenler içindeki payının 1,3 puan, sanayi sektörünün payının ise 0,5 puan azaldığını belirtti. Çelik, ekonomik faaliyete göre istihdam edilenlerin sayısının, tarım sektöründe 76 bin, hizmet sektöründe 21 bin, inşaat sektöründe 4 bin kişi artarken, sanayi sektöründe 76 bin kişi azaldığına dikkat çekti. Bu rakamların sanayideki gerilemenin devam ettiğini gösterdiğini dile getiren Çelik, "Sanayinin olmadığı yerde istihdam olmaz. İstihdamı problemi olan ülkenin de huzuru olmaz. Gelişmiş ülkeler, sanayisi gelişmiş ülkelerdir" dedi.

İnşaat yatırımlarıyla sürdürülebilir bir kalkınma ve toplumsal refah sağlanamayacağına dikkat çeken Çelik, 2010 ve 2011 başında durgunluk yaşayan sanayi istihdamının, sonrasında arttığını ancak son yıllarda yeniden uzun bir durgunluk dönemine girdiğini söyledi. İşgücünün sanayiden hizmet sektörüne kaydığını nitekim hizmet sektörünün payının yüzde 1.8 puan arttığını anımsatan Çelik, sanayi dönüşümünün gerçekleştirilmesinin önemine işaret etti. Katma değerli ürünlere olan talebin giderek arttığını Türkiye'nin ihracatında ileri teknoloji kullanılan ürünlerin payının yüzde 4 olduğunu anımsatan Çelik, Türkiye'nin sanayi 4.0 için Ar-ge yatırımlarının artırılması, üniversite-sanayi işbirliğinin daha da geliştirilmesinin önemini vurguladı.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!