GeriSeyahat Türkiye trenle gelecek turistleri bekliyor
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Türkiye trenle gelecek turistleri bekliyor

Türkiye trenle gelecek turistleri bekliyor

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları, 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren Avrupa Ortak Bilet Programı Eurail’e üye oluyor.

Sadece Avrupa dışında ikamet eden yolcuların yararlanabildiği ve 27 Avrupa ülkesinin demiryollarında geçerli olacak program sayesinde bu yıl Türkiye’ye gelen turist sayısında hatırı sayılır bir artış bekleniyor.

Trenle seyahat etmek insana nostaljik bir haz veriyor. Raylar üzerinde ilerleyen trenin çıkardığı o ahenkli ses, upuzun bir tünelin sonunda aniden karşınıza çıkan muhteşem manzara, bazen karla kaplı dağlar, bazen birbirinden şirin evler, kasabalar... Rayların üzerinde ilerleyen tren, gezginlere farklı sürprizler yapar. Sadece güzel manzaralar değildir elbette tren yolcularının avantajı. Ekonomiktir de bu eski dost aynı zamanda. Yıllar geçer ama hem göze
hem de keseye hitap eden bu ulaşım aracının modası hiç geçmez.
Yabancı ülkelere trenle seyahat edenler çoğunlukla ortak bilet programlarından faydalanmayı tercih ediyor. Bu programların en bilinenlerinin başında Interrail var. Türkiye’nin ocak ayı itibariyle üye olacağı Eurail de tıpkı Interrail gibi uluslararası yolcu taşımacılığında avantajlı seyahat etme imkânı sunan bir sistem. Biletler hem Eurail’in resmi web sitesinden hem de Asya ve Amerika’da bulunan çok
sayıda acente tarafından satılıyor.

FİYATI 37 EURO’DAN BAŞLIYOR

Eurail pass’ı merkezi Hollanda’da bulunan Eurail Group G.I.E. adlı şirket yönetiyor. Yönetimde Avrupa demiryollarından temsilciler de var. Eurail pass’a şu an 24 Avrupa ülkesi üye. Ocak ayında 3 ülke daha üye olacak. Sistem tüm Güneydoğu Avrupa
ülkelerini kapsıyor.
Eurail pass’ta global, select, regional ve one country olmak üzere dört ayrı bilet seçeneği var. Biletlerin geçerlilik süresi 3 gün ile 3 ay arasında değişiyor. Global pass 23 ülkeyi kapsıyor. 15 gün ile 3 ay arasında geçerli. Fiyatları 287 Euro’dan (yaklaşık 670 TL) başlıyor. Select pass 5 ile 15 gün arasında kullanılabiliyor. 3, 4 ya da 5 ülkeyi kapsıyor ve 183 Euro’dan (yaklaşık 425 TL) başlayan fiyatlarla satılıyor. Regional pass 4 ile 10 gün arasında geçerli. 2 ülkeyi kapsayan biletin fiyatları 127 Euro’dan (yaklaşık 300 TL) başlıyor. Son olarak tek ülkeyi kapsayan biletin geçerliliği 3 ile 10 gün ve fiyatı da 37 Euro’dan (yaklaşık 85 TL) başlıyor.

ANLAŞMA HAZİRANDA İMZALANDI

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları’nın (TCDD) Eurail pass üyeliği yolundaki ilk adımlar Eurail Group G.I.E. şirketiyle 2012 yılı başlarında yapılan görüşmeler ve yazışmalar sırasında atıldı. Anlaşmaysa 20-22 Haziran 2012 tarihleri arasında Lüksemburg’da yapılan Eurail
Group Tam Katılımlı
Konferansı’nda imzalandı.
TCDD, Eurail pass’a üye olmanın Türkiye’nin turizm gelirlerine katkı sağlayacağını ifade ediyor: “Eurail pass hizmetine üyeliğimiz bize herhangi bir yük getirmeyecek, tam tersine yurtdışından demiryolu ile ülkemize taşınan yolcu sayısında ve elde edilen gelirde artış sağlayacak. Hizmetin sadece Avrupa dışında ikamet edenlere satılması ve denizaşırı ülkelerde yaygın satış ağının olması nedeniyle ülkemize gelen turist miktarını artıracağı inancındayız.”

En güzel manzaralı 3 rota

Eurail Avrupa’yı trenle görmek isteyenlere önerilerde de bulunuyor. En güzel manzaralı seyahat güzergâhları listesinde üç ülkeden geçen üç ayrı hat öneriliyor.
İsviçre - Bernina Express
Bernina Express, İsviçre’nin karlarla kaplı dağları arasında tren yolcularına muhteşem bir manzara vaat ediyor. Buzullar, Alpler’deki göller ve ülkenin engebeli arazisinin yarattığı nefes kesici manzaralar fotoğraf çekmeyi sevenlerin gözdesi.
Norveç - Flam treni
Flam treni Norveç’in gözkamaştırıcı doğasında bir geziye çıkarıyor. Karlı tepeler, yamaçlardan dökülen coşkun şelaleler ve fiyordlar arasında gezinmek ve tren yolculuğunun keyfini çıkarmak isteyenlerin ilk tercihi.
Almanya - Kara Orman hattı
Bu hat Almanya’nın güneybatısındaki Baden-Württemberg bölgesinden geçiyor. Dumanlı dağlar ve Hansel Gretel masalındaki evi anımsatan evler arasında kıvrıla kıvrıla ilerleyen bu hat Eurail yolcularının favori güzergâhları arasında.

TCDD iki farklı serbest dolaşım sistemine daha üye

TCDD uluslararası yolcu taşımacılığında yolculara avantajlı seyahat etme imkânı sunan Interrail ve Balkan Flexipass sistemlerine de üye.

Interrail Pass sadece Avrupa ülkelerinde oturan kişilerin yararlandığı ve sisteme üye 30 Avrupa ülkesinde geçerli olan bir hizmet. Biletleri de sadece Avrupa ülkelerindeki satış noktalarından ve Interrail web sitesinden satılıyor. Interrail Global Pass bileti Avrupa’nın 30 ülkesinde 5 gün ile 1 ay arasında, Interrail Bir Ülke Pass bileti ise seçeceğiniz 30 Avrupa ülkesinden herhangi birisinde 3 ile 8 gün arasında sınırsız serbest dolaşım olanağı sağlar.
Balkan Flexipass, Balkan ülkelerinde, Bulgaristan, Makedonya, Romanya, Sırbistan, Karadağ, Yunanistan ve Türkiye’de gezginlere ucuz ulaşım olanağı sağlamayı amaçlayan bir pas bilet uygulaması. Bir aylık geçerlilik süresi içinde bu ülkelerde 5, 10 veya 15 gün süreyle serbest dolaşım olanağı sağlıyor. Balkan Flexipass’ınızı istediğiniz ülkeden başlatabilirsiniz. İsterseniz Türkiye’den başlatarak başka masraf yapmadan gezinizi tekrar trenyolu ile Türkiye’de bitirebilirsiniz. Ya da istediğiniz ülkeye başka bir yolla
ulaşıp Balkan Flexipass’ınızı oradan
başlatabilir ve zaman kazanmış olursunuz.

False