Türk erkekleri tüp bağlatmıyor

Güncelleme Tarihi:

Türk erkekleri tüp bağlatmıyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 31, 2006 00:00

Türk Jinekoloji Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Bülent Tıraş, Türkiye'de tüp bağlatma yönteminin erkeklerde yüzde 1 iken Amerika'da yüzde 25 olduğunu açıkladı.

SAĞLIK Bakanı Recep Akdağ'ın eşinin tüplerini bağlatmasıyla gündeme gelen, "Tüp bağlatma" yöntemi ile doğum kontrolüne, ABD'de ilk tercih, Türkiye'de ise son tercih olarak başvurulduğu belirlendi. ABD'de "tüp bağlatma" oranı yüzde 25. Türkiye'de ise kadınlarda yüzde 1'in altında. Erkekler, eşleri için bu yönteme başvururken, sperm kanallarını bağlatmaya yanaşmıyorlar. Türkiye'de erkeklerde bu yönteme başvurma oranı yüzde 0.1'in de altında.

TÜP BAĞLATANA TÜP BEBEK

Türk Jinekoloji Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Bülent Tıraş, Akdağ'ın eşi gibi tüplerini bağlatan kadınların tekrar hamile kalmak istemeleri halinde, ameliyatla tüplerini açtırarak ya da tüp bebek yöntemi ile yeniden çocuk sahibi olabilecekleri bildirildi. Tıraş Ankara Hürriyet'e, "Bu çiftlerde diğer hastalıklar nedeniyle yapılan tüp bebeklere göre başarı oranı çok daha yüksek" dedi.

SPİRAL KULLANILIYOR

Tıraş'ın verdiği bilgiye göre, Türkiye'de doğum kontrolünde en fazla rahim içi araç kullanılıyor. Oranı 25. İkinci sırada kondom var ve oranı yüzde 18. Üçüncü sırada doğum kontrol ilaçları yeralıyor oranları yüzde 6-7. Tüp bağlatma ise son sırada ve oranı yüzde 1'in altında.

ABD’de tüp bağlatılıyor

Tıraş, ABD bu rakamların Türkiye'nin tam tersi olduğunu söyledi. ABD'de tüp bağlatma yüzde 25'le ilk sırada. İkinci sırada doğum kontrol hapları kullanılıyor ve oranı yüzde 20. Üçüncü sırada kondom var ve oranı yüzde 15. Spiral kullanımı ABD sadece yüzde 1-2. Prof Tıraş, "Spiral iki ülkede çok yaygın kullanılıyor. Bizdeki kullanımından yüksek tek ülke var. Rusya" dedi.

Cinsel güç azalacak endişesi

Prof. Dr. Bülent Tıraş, Türk erkeklerinin, cinsel güçlerinin azalacağı düşüncesiyle sperm kanallarını bağlatma yöntemine "gönüllü" olmadıklarını söyledi. Tıraş, "Erkekler sperm kanalları bağlandığı zaman hem üreme potansiyellerinin elden gideceğini hem de cinsel güçlerinde azalma olacağını düşünüyorlar. Ama tıbbi olarak böyle birşey sözkonusu değil" dedi. Tıraş, Türkiye'de hekimlerin bu yönetimi tavsiye etmediklerini de söyledi.

Doğum kontrol yöntemi rakamları

YÖNTEM %TÜRKİYE %ABD

1-TÜP BAĞLATMA1 25

2-HAP6-720

3-KONDOM 18 15

4-SPİRAL251-2
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!