Türk Eczacıları Birliği Başkanı Çolak:

Güncelleme Tarihi:

Türk Eczacıları Birliği Başkanı Çolak:
Oluşturulma Tarihi: Aralık 05, 2014 17:05

- "Türkiye'de sağlıkta dönüşüm politikası ve bu dönüş içerisinde ilaç fiyat politikası da söz konusudur. Bu ilaç fiyat politikası Türkiye'de zaman zaman bazı ilaçların bulunmamasına neden olabilmekte bunların başında kanser ilaçları bunlardan bazıları"

Haberin Devamı

VAN (AA) - Türk Eczacıları Birliği Genel Başkanı Erdoğan Çolak, eczacılığın farklı sektörlere doğru kaydığını belirterek, "Türkiye'de sağlıkta dönüşüm politikası ve bu dönüş içerisinde ilaç fiyat politikası da söz konusudur. Bu ilaç fiyat politikası Türkiye'de zaman zaman bazı ilaçların bulunmamasına neden olabilmekte bunların başında kanser ilaçları bunlardan bazıları" dedi.

Van 38. Bölge Eczacı Odası tarafından bir otelde düzenlenen değerlendirme ve bilgilendirme toplantısında konuşan Çolak, eczacıların gündemindeki en önemli konunun yaşadıkları ekonomik sıkıntılar olduğunu söyledi.

Bu durumun kendilerini gelecek açısından kaygılandırdığını belirten Çolak, yaşanan bu süreci anlayabilmek ve aşabilmek için dünyadaki konjonktüre değişimlerin Türkiye'de yansımalarını ve mesleğe etkilerinin iyi değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

Haberin Devamı

İlacın hastanın da inisiyatif koyamadığı özel bir alan ve stratejik bir ürün olduğuna dikkati çeken Çolak, "İlaçların marketlere taşınması olgusu bizim yasanın çıkmasından önce bu dönüşüm sürecinde yaşadığımız olguları tepki gösterdiğimiz süreçte o zamanın başbakanının gündeme getirdiği bir şeydi" diye konuştu.

- "Sağlık ve ilaç harcamaları artıyor"

Çolak, dünyada sağlık ve ilaç harcamalarının her türlü baskıya rağmen olabildiğince arttığına dikkati çekerek, Avrupa Birliği'nde ilaca kişi başına 300 dolar, Türkiye'de 140, ABD'de ise 760 dolar harcandığını söyledi.

Sağlığa, ABD'de yüzde 16, AB'de yüzde 9, Türkiye'de ise yüzde 6 bütçe ayrıldığın belirten Çolak, "Tüm bunları değerlendirdiğimizde Türkiye'nin sağlık ve ilaç alanına yatırdığı paranın çok da fazla olmadığını görürüz ama bunun dışında kendi fonksiyonlarımızın da olması gerektiğini, iğneyi yetkililere batırırken kendimize de batırmamız gerektiğinin farkına varmamız gerekiyor. Onun için bu noktada çok yoğun çaba harcamamız gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Çolak, katsayı ilaçlarında zaman zaman sıkıntılar yaşandığını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Türkiye'de olmayan ilaçları Türk Eczacıları Birliği getiriyor. Bunun içinde kanser ilaçları da var. Türkiye'de sağlıkta dönüşüm ve dönüşümün içerisinde ilaç fiyat politikası söz konusu. Bu ilaç fiyat politikası Türkiye'de zaman zaman bazı ilaçların bulunmamasına neden olabiliyor. Kanser ilaçları da bunlardan bazılarıdır. Bulunmadığı zaman firmayla ya yeni bir anlaşmaya gidiyor ya da Türk Eczacıları Birliği'nden bunların getirilmesi oluyor. Getirmediğimiz süreç içesinde bu tür sıkıntılar zaman zaman gündeme geliyor. Şu anda ciddi bir sorun yok. Eczacılık fakülteleri açılıyor, bu bizim tasvip ettiğimiz bir şey değil. Eczane sayımız yeterli. Önemli olan özelikle sağlık alanında kaliteli iş gücü yaratmak olgusudur. Çünkü sağlık alanı özel bir alan ve ilaç da çok özel bir üründür."

Haberin Devamı

İlacı dozu ayarlanmış zehire benzeten Çolak, "Demek ki bunu az kullandığınızda bir faydası olmayan, gereğinden fazla kullandığınızda bir komplikasyona açık bir ürün. O zaman bunu eczacıyla vermek lazımdır" şeklinde konuştu.

Toplantı daha sonra basına kapalı devam etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!