Tüketicilerden ASKi fiyat uygulamaları ile ilgili çifte harekat

Güncelleme Tarihi:

Tüketicilerden ASKi fiyat uygulamaları ile ilgili çifte harekat
Oluşturulma Tarihi: Mart 22, 2009 00:00

İki önemli tüketici kuruluşu ASKİ’nin su konusundaki uygulamalarıyla ilgili iki önemli çıkış yaptı. Tüketici Hakları Derneği (THD), Ankaralılara kartlı su sayaç kullanma zorunluluğuna ilişkin kararın iptali için dava açtı. Tüketiçi Hakları Derneği Federasyonu ise Mülkiye Müfettişleri’nin 2002-05 denetim raporlarını açıklayarak "Türkiye’de en pahalı su Ankara’da" iddiasında bulundu.

THD Genel Başkanı Turhan Çakar, Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi’nin (ASKİ), kartlı su sayacı uygulaması nedeniyle Ankara’da 250 bin dolayında abonenin 60 milyon TL zarara uğratıldığını savundu.

Çakar, ASKİ Yönetim Kurulu’nun 2005 yılının Mayıs ayında aldığı kararla; tüm yeni binalardaki abonelere, bir yıl içinde birden fazla arıza yapan mekanik sayaç abonelerine ve kaçak su kullandığı tespit edilen abonelere, 200 lirası sayaç, 100 lirası da montaj bedeli olmak üzere 300 lira karşılığında ön ödemeli kartlı su sayacı takılması zorunluluğu getirdiğini hatırlattı.

THD adına ASKİ Yönetim Kurulu’nun söz konusu kararının yürütmesinin durdurulması ve iptali için Ankara Nöbetçi İdare Mahkemesi’nde dava açan Çakar, burada yaptığı açıklamada, ASKİ’nin 25-30 lira tutarındaki mekanik sayaç yerine 300 lira karşılığında ön ödemeli kartlı su sayacı zorunluluğu getirmesinin tüketicilerin temel gereksinimlerinin karşılanması ve ekonomik çıkarlarının korunması hakkına aykırı bir uygulama olduğunu belirtti.

Anayasa’ya da aykırı

Kartlı sayaç uygulamasıyla hizmet verilmeden önce su bedelinin alındığına işaret eden Çakar, bu uygulamanın tüketici haklarına, Anayasaya, kamu yararına ve kamu hizmetinin süreklilik ilkesine de aykırı olduğunu ifade etti.

Çakar, 2007 yılının Temmuz ayında Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Ölçüler ve Standartlar Genel Müdürlüğü tarafından İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü’ne yazılan yazıda da "suyun insan hayatı için vazgeçilmez bir unsur olduğu, şartlar ne olursa olsun kontörün bitmesi gerekçesiyle hiçbir koşulda suyun kesilemeyeceği hem bu nedenle hem de tüketicilere büyük külfet getirmesi nedeniyle kartlı su sayacı zorunluluğunun kaldırılmasının istendiğini" bildirdi.

Ankara’da 250 bin dolayında aboneye zorunlu olarak kartlı su sayacı kullandırıldığını belirten Çakar, şöyle konuştu:

"Çok daha ucuz olan mekanik sayaçlar yerine kartlı su sayacı kullandırılması zorunluluğu nedeniyle abonelerden 60 milyon lira fazladan bir bedel alınmış ve tüketiciler zarara uğratılmışlardır. Bu nedenle, kamu yararı ve hizmet gerekleriyle, başta tüketici hakları olmak üzere hukuka aykırı olan, ASKİ’nin tüketicilere zorunlu olarak dayattığı kartlı su sayacına ilişkin Yönetim Kurulu kararının ilgili bentlerinin yürütmelerinin ayrı ayrı durdurulması ve iptali için Ankara Nöbetçi İdare Mahkemesi Başkanlığında dava açtık."

Çetin: ASKİ’nin içi boşaltıldı

TÜKETİCİ
Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Başkanı Ali Çetin, "ASKİ’yi denetleyen İçişleri Bakanlığı Mülkiye Müfettişleri’nin 2002, 2003, 2004 ve 2005 yıllarında yaptığı denetim raporlarında ASKİ’nin içinin nasıl boşaltıldığı açıkça yer almaktadır" dedi.

TÜDEF ile ASKİ Su ve Kanal Çalışanları Derneği adına yaptığı açıklamada, ASKİ’yi denetleyen İçişleri Bakanlığı müfettişlerinin 2002-05 yılları denetim raporlarının bir örneğinin tüketiciler tarafından federasyona ulaştırıldığını söyledi. Çetin, raporda, "yatırım yapmak yerine, paraların başka yerlere harcandığı", "Büyükşehir Belediyesi’nin kaçak su kullandığı", "harcamaların usulsüz olduğu", "su maliyetinin suyla ilgisi olmayan harcamalardan kaynaklandığı", "zimmet çıkarılan yöneticiler olduğu" ve "ihale usulsüzlükleri" yapıldığına ilişkin tespitler bulunduğunu savundu.

Kaçak su kullanımı

Büyükşehir adına kayıtlı abonelerin su tahakkuklarının yapılmadığını da savunan Çetin, "Bu kurumların su giderlerinden muaf olduğuna dair yasal düzenleme bulunmadığını, Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı kurumların kaçak su kullandığını" öne sürdü. Su tarifeleri belirleme yetkisinin Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından ASKİ Yönetim Kurulu’na devredildiğini, bu yetki devrinin yasal olmadığını öne süren Çetin, şu görüşleri dile getirdi:

"Yasal olmayan yetki devri ile tarifeler TÜİK-TEFE artışına göre ayarlanıyor. TEFE’nin eksi çıktığı dönemlerde tarife değişmemiştir. Su tarifeleri maliyet bazlı yapılmamıştır. Su birim maliyetlerinin dikkate alınmadığı incelenmiştir. Su maliyetleri bir önceki yıla göre yüzde 37 düştü. Su fiyatları ise düşürülmesi gerekirken yüzde 19 ile yüzde 93 oranında artmıştır. Artıştan da anlaşılacağı üzere Türkiye’de ki en pahalı su Ankara’da satılıyor."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!