GeriSeyahat Triglavski’nin iki güzeli
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Triglavski’nin iki güzeli

Triglavski’nin iki güzeli

Çoğu Akdeniz ülkesi temmuz sıcaklarında bunalırken Adriyatik’in kuzey ucundaki Slovenya yüksek dağları, puslu gölleri, uçsuz bucaksız ormanlarıyla serin ve huzurlu bir tatil vaat ediyor. Gezgin müzikçi okurumuz Attila Atasoy, geçen hafta ülkenin Avusturya sınırındaki bağlarıyla meşhur Maribor kentini, güneybatısındaki Triglavski Milli Parkı’nı gezdi. Bled’in gölüne, kalesine hayran kaldı. İzlenimlerini yazdı.

Slovenya derli toplu, bakımlı, temiz, güvenli, ucuz, yemyeşil bir ülke... 1991’de bağımsızlığını ilan etmiş. 2004’ten bu yana Avrupa Birliği üyesi. Yüzölçümü Trakya kadar. Nüfusu ise sadece 2 milyon. Avusturya’nın güneyinde, İtalya’nın doğusunda, Macaristan’ın güneybatısında ve tabii ki Hırvatistan’ın kuzey batısında...
Bu Orta Avrupa ülkesi dağları, bağları, gölleriyle doğaseverlerlerin, sporcu gezginlerin beşiği olmuş. Kayaktan su sporlarına, tırmanış etkinliklerinden yamaç paraşütü, bisiklet ve motor aktivitelerine kadar bütün isteklere ve yarışmalara ev sahipliği yapıyor. Adriyatik kıyısında birbirinden güzel kentleri var. Fakat mutlaka görülmesi gereken yerler iç bölgelerde: Kuzeybatıdaki bağlarıyla meşhur Maribor, güneybatıya doğru dünyaca ünlü Postojna ve Skocjan mağaraları, milyonlarca turist çeken Triglavski Milli Parkı, büyülü Bled ve Bohinj gölleri havzası...
 
DAMAT 52 METRELİK KULEYE KUCAĞINDA GELİNLE ÇIKIYOR

İtalya sınırı yakınlarında, buzul çağında Julian Alpleri’nin eteklerinde oluşmuş küçük bir göl Bled. Uzunluğu 2.1, genişliği 1.3 kilometre. En derin yeri 30 metre. Ama işlevi boyutlarından büyük. Eğlence, kongre, golf, gazino deyince Avrupa’da ilk akla gelen yerlerden. Büyülü güzelliği ve huzuru iliklerinize kadar hissediyorsunuz. İçindeki küçük adada evliliklerin kutsanması için damadın gelini kucaklayıp 99 basamak çıkardığı bir kilise kulesi var. Bu ritüel halen sürmekte. 52 metre yüksekten gölün, adanın panoramik manzarası görülmeye değer. 15’inci yüzyılda yapılan Cerkev Marijinega Vnebovzetja Kilisesi’ne pretna isimli geleneksel kayıklarla gidiliyor. 10 bin nüfuslu Bled kasabasının halkı bu tarihi kiliseye ve tepedeki kaleye kendilerini adamış görünüyor. Haksız sayılmazlar, tarihi kale şimdilerde kültür beşiği olmuş.

İMPARATORUN GÖRKEMLİ HEDİYESİ

Bled Kalesi’ni 1004 yılında Alman İmparatoru 2’nci Henrik, Brixen Piskoposu Albuin için yaptırmış. Adı üstünde, imparator hediyesi, bu nedenle çok görkemli. Yalçın kayalıklardan büyülü Bled’i göz hapsinde tutan kale 1700 yıllarında barok tarzında yenilenmiş. 1948’de savaşın hışmına uğramış, tahrip edilmiş. 1961’de mimar Ton Bitenc tarafından restore edilmiş. Şimdilerde müze. Yaz aylarında sergilere, konserlere mekan oluyor.
 
BOHİNJ VE VİNTGAR KANYONU

Ülkenin önemli kanyonlarından Vintgar da Triglavski Parkı’nda. Vintgar, akarsu ve şelaleriyle doğa yürüyüşçülerinin vahası, Bohinj Gölü ise su sporları açısından bir cennet.
İtalya’dan Slovenya’ya uzanan Julian Alpleri’nin Triglavski’deki doruğu 2684 metrelik zirvesiyle ülkenin en yüksek noktası. Avusturya Alpleri’nden doğan Sava ve Drava nehirleri de bu bölgeden geçiyor. Ülkenin orta ve doğusundaki ovaları bu nehirler suluyor.

KISA KISA

* Başkent Ljubljana ve kuzeybatıdaki Maribor kentinde uluslararası havaalanı mevcut. Başkent Ljubljana’ya İstanbul’dan Adria Airlines ile çok ucuza uçabilirsiniz.
* Ljubljana’dan tüm şehirlere otobüs servisi var. En uzak şehir karayoluyla iki saat. Başkentten tur almasanız da ülkeyi kendiniz keşfedebilirsiniz. Mesela bir saatte ulaşabileceğiniz Postojna Mağaraları için bilet ücreti 7,5 Euro.
* Ünlü Sloven mimar Plecnik’in neoklasik tarzda yeniden inşa ettiği başkent 26 bin nüfuslu. Taksi kentin en uzak noktasına 5 Euro’ya gidiyor. Binmeden fiyatı konuşmakta yarar var.
* Maribor, bu yıl Avrupa Kültür Başkenti sıfatını taşıyor, gelecek yıl ise Avrupa Gençlik Başkenti olacak.
* Hiçbir yerde bahşiş zorunluluğu yok. Su isteseniz fişini getiriyorlar.
* Halkı dürüst ve yardımsever.
* Güneybatıdaki 46 kilometrelik Adriyatik sahilinde otantik Piran, İzola, Koper kentleri görülmesi gerekli yerler. Bir de Portoroz. Ve tabii dağlardan sonra sahil çok sıcak.
* Ülkenin para birimi Euro.
* Etli, sebzeli, tatlı, pide ve simitlerin 70 çeşidini, kaçamak (zganci) isimli yerel yemeği, potica isimli tatlısını mutlaka tadın.
* Bağlarıyla meşhur Slovenya’nın en ucuz, kaliteli içkisi şarap.
* Bled’in güneyindeki Kranj bölgesi, karstik oluşumlarıyla meşhur. Buradaki kireçtaşlı mağaralar UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde.

False