Trakya Üniversitesi'nde kakava kutlaması

Güncelleme Tarihi:

Trakya Üniversitesinde kakava kutlaması
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 03, 2018 17:42

Trakya Üniversitesi'nde kakava kutlaması

Haberin Devamı

eDİRNE,(DHA)- TRAKYA Üniversitesi'nde baharın gelişi yakılan ateş ve öğrencilerin oyunlarıyla kutlandı.

Roman Dili ve Kültürü Araştırmaları Enstitüsü tarafından düzenlenen etkinliğe Enstitü Müdürü Dr. Özcan Aygün, Roman dernek ve federasyon temsilcilerinin yanı sıra Babaeski'den gelen öğrenci grubu da katıldı. Toplu olarak gerçekleştirilen geleneksel ateşin yakılmasının ardından Babaeski'den gelen öğrenciler davul ve zurna eşliğinde oyun havaları oynadı. Öğrencilere Enstitü Müdürü Dr. Aygün ve katılımcılar da oyunlarıyla eşlik etti.

Enstitü Müdürü Dr. Özcan Aygün, 5-6 Mayıs etkinliklerinin hafta sonu Edirne Belediyesi tarafından yapılacağı için erkene aldıklarını ifade ederek, "Kakava-Hıdrellez etkinliklerinin aynı tarihlere denk geldiği dönemi kapsayan 5-6 Mayıs etkinlikleri kapsamında bugün ateşimizi yaktık. Belediye'nin haftasonu etkinlikler olduğu için 2 gün öncesinden kutluyoruz. Bu kutlamayı yaparken aramızda Roman federasyon ve sivil toplum örgütlerinin başkanları olmak üzere çok değerli katılımcılarımız var. Birarada olmaktan dolayı gururlu ve mutluyuz” dedi.

Kakava ve Hıdrellez heyecanını yaşatmanın en büyük amaçları olduğunun altını çizen Aygün, "Bu heyecanı gelecek kuşaklara da tanıtıp onların da yaşatmasını sağlamak istiyoruz. Onlara tevdi ettiğimiz görev de aynı zamanda bu. Bu açıdan bakıldığında Hıdrellez ve Kakava etkinlikleri Edirne’mize turizminden, tarihine kadar çok zengin katkı sağlayacaktır. Bunu her Edirneli 'Edirne bizim sevdamız' diyerek asli görev olarak bilmeli ve bu şenlikleri yarınlara taşımalı" diye konuştu.

Edirne Roman Eğitim Gönüllüleri Derneği Başkanı Turan Şallı da etkinliğe katkıda bulunmanın önemine dikkat çekerek, "Toplumda duyarlılığın daha da arttırılması gerekiyor. Kakava ve Hıdrellez'i anlatmak gerekirse bu bir mevsimsel bahardır ve bu mevsimsel baharlar kapsamında da bu günler Romanlar'a özgü farklı bir dokudur, heyecandır, güzelliktir. Doğanın yeşermesi, tabiatın canlanması Romanlar olduğu kadar diğer toplumlarda da her zaman heyecan ve merak uyandırmıştır. Romanlar açısından baktığımızdaysa işin, aşın olduğu ve mevsimsel şartlardan dolayı daha rahat iş olanaklarına kavuşabilecekleri bir dönemdir. Romanlar için bu bir kültür ve gelenektir. Bu kültürün yaşatılması için en büyük katkıyı ve çabayı gösteren ilimizdeki Romanlardır" ifadelerini kullandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!