TİSK’ten kendi işini kurmak isteyenlere destek talebi

Güncelleme Tarihi:

TİSK’ten kendi işini kurmak isteyenlere destek talebi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 23, 2009 00:00

Ulusal İstihdam Stratejisi Çalıştayı’na katılan Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu, işsizlikle mücadele ve istihdamın arttırılması için işverenlere, işsizlere, kendi işini kurmak isteyenlere destek verilmesini istedi.

Türkİye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), işsizlikle mücadele ve istihdamın arttırılması için işverenlere, işsizlere, kendi işini kurmak isteyenlere destek verilmesini istedi.

Üç aşamalı rapor

TİSK, Ulusal İstihdam Stratejisi Çalıştayı’na, “İşsizlikle Mücadele: Ülke Uygulamaları ve Türkiye İçin Öneriler” başlıklı bir rapor sundu. Raporda, küresel krizin dünya iş gücü piyasaları üzerinde yarattığı etkiler ve ülkelerin işsizlikle mücadele konusunda aldıkları önlemlere yer verildi.
Küresel krizle birlikte Türkiye’de alınan önlemlere de işaret edilen raporda, diğer ülkelerin tecrübeleri ışığında işsizlikle mücadele ve istihdamın arttırılması konusunda Türkiye için çeşitli önerilerde bulunuldu. Raporda, kriz sonrasında sağlıklı işleyen ve rekabet gücü yüksek bir iş gücü piyasası oluşmasına katkı sağlanması amacıyla şu önerilerde bulunuldu: “Uzun süreli işsizleri veya gençleri işe alan işverenlere işe alma teşvik ödemesi verilmeli. Ailevi sorumlulukları olan işçileri veya gençleri işe alan işverenlere nakit ödeme yapılmalı.
Uzun süreli işsizliğin önüne geçilmesi için düşük gelirli işlerde çalışmayı kabul edenlerin bazı harcamaları karşılanmalı. Özellikle KOBİ’lerde çalışan kadın ve gençlere yönelik ücret sübvansiyonları sağlanmaya başlanılmalı.

İstihdam için fon kurulsun

İşsiz istihdam eden işletmelerin ilave ekipman ihtiyacına yönelik mali destek verilmeli. İstihdamı koruyabilmek amacıyla bir fon kurularak, ekonominin lokomotifi sektörlerde istihdamı finanse etmek için kullanılmalı. İşçi ve işveren işsizlik sigortası katkı paylarında indirim yapılmalı.
Ekonomik toparlanma sürecinde hızlı biçimde istihdam yaratılması ve sürecin desteklenmesi amacıyla 2010 yılında 1 yıl süreyle Sosyal Güvenlik Kurumu’na yapılan işveren prim ödemeleri durdurulmalı. Kendi hesabına çalışmak için iş kuran gençlerin ve yaşlıların sosyal sigorta primlerinde indirim sağlanmalı. Zor durumdaki işletmelerin sosyal güvenlik primleri ve vergi ödemeleri ertelenmeli. Part-time çalışma, iş paylaşımı gibi esnek çalışma biçimleri teşvik edilmeli. Kendi işini kuran işsizlere ve çalışanlara başlangıç hibesi verilmeli.
Türkiye İstihdam Stratejisi bir an önce oluşturulup yürürlüğe konulmalı. Sanayinin ithalata bağımlılığı azaltılmalı. Özel sektörün tüm kuruluşları ile hükümet arasında güven ilişkisi geliştirilmeli, özel sektörle hükümet ekonomide işbirliği yapmalı.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!