EXE dosyası nedir ve nasıl açılır? EXE dosyası açma işlemi ve program önerisi

Güncelleme Tarihi:

EXE dosyası nedir ve nasıl açılır EXE dosyası açma işlemi ve program önerisi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 21, 2021 04:24

Bilgisayar dünyasında özellikle de Windows işletim sistemine sahip olan dosyalarda karşılaşılan dosyaların uzantıları .exe şeklindedir. .exe uzantılı dosyalar Windows işletim sistemlerinde kullanılabilirler. Peki EXE dosyası nedir ve nasıl açılır? EXE dosyası açma işlemi ve program önerisi hakkında bilgiler nelerdir? EXE dosyası hakkında bilgileri tüm detayları ile derledik.

Haberin Devamı

Windows işletim sistemlerinde bulunan .exe uzantılı dosyalar uygulama dosyalarıdır. Executable kelimesinden gelen bu dosyanın açılımı ise uygulanabilir, çalıştırılabilir şeklindedir.

 Exe Dosyası Nedir?

 Exe dosyaları, Windows işletim sistemlerindeki uygulama dosyalarının kısa adları olarak karşımıza çıkarlar. Bilgisayarlarda kullanılan her dosyanın türüne göre özelleşen bir uzantısı bulunur. Bu uzantılar dosyaların hangi türde olduğunu ve nasıl çalıştırılacağını da değiştiren sistemlerdir.

 Windows bilgisayarlarda bir programın kurulumunu yapmak için öncelikle o program kurulumuna izin veren dosyanın bilgisayarda mevcut halde bulunması gerekir. İşte Windows bilgisayarlarda program kurulumuna izin evren dosyaların uzantıları .exe şeklinde olur. Exe uzantılı dosyalar Windows işletim sistemlerine farklı programların yüklenmesini ve kurulmasını sağlarlar.

Haberin Devamı

 Exe Dosyası Nasıl Açılır?

 Çalıştırılabilir dosyalar olarak da tanımlanan .exe uzantılı dosyaları açmak için bilgisayarlarda farklı yöntemler uygulanabilir. Genellike Windows işletim sistemine sahip bilgisayarlarda karşımıza çıkan bu dosyalar bazen farklı işletim sistemlerinde de çalıştırılmak durumunda kalabilirler.

 Windows bilgisayarlarına özel bir dosya olan .exe uzantılı dosyaları Windows sistemlerde açmak son derece kolay bir işlemdir. Bu dosyaları MacOS işletim sistemlerinde açmak ise Windows'a göre biraz daha karmaşık ve kompleks bir hale gelmektedir.

 Exe Dosyası Açma İşlemi ve Program Önerisi

 Exe dosyalarını Windows işletim sistemine sahip bilgisayarlarda açmak için .exe uzantılı dosya üzerine çift tıklayın. Üzerine çift tıklanan .exe dosyaları Windows sistemlerde hemen çalıştırılacaktır.

 .exe uzantılı dosyaları MacOS sistemlerde açma işlemi Windows'taki gibi direkt gerçekleşememektedir. Çünkü .exe uzantılı dosyalar MacOS sistemlerle uyumlu çalışmazlar. Bu durumda da MacOS sistemlere .exe uzantılı dosyayı açmak için çeşitli programların indirilmesi gerekir. Xcode uygulaması MacOS sistemlerde. exe uzantılı dosyaları açmak için en sık kullanılan programlardan birisidir. Android cihazlarda .exe uzantılı dosyaları açma işlemini yapmak için ise AFreeBox adında bir uygulama kullanılabilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!