Dns Ayarları Değiştirme 2022 - Programlı Ve Programsız Dns Nasıl Değiştirilir Ve Güncel Dns Listesi (Windows & Mac)

Güncelleme Tarihi:

Dns Ayarları Değiştirme 2022 - Programlı Ve Programsız Dns Nasıl Değiştirilir Ve Güncel Dns Listesi (Windows & Mac)
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 30, 2022 19:13

Bilgisayar kullanıcıları tarafından en fazla araştırılmakta olan ayarlardan birisinin de DNS ayarlarının nasıl değiştirileceği olarak bilinmektedir. Özellikle DNS ayarlarının değiştirilmesi hem programlı hem de programsız bir şekilde mümkün olabilmektedir. Bu yüzden DNS ayarlarının ne şekilde değiştirilebileceğine dair bilgi edinerek rahatlıkla değiştirebilirsiniz. DNS ayarları değiştirme 2022 nasıl yapılır? Programlı ve programsız dns nasıl değiştirilir ve güncel dns listesi (Windows & Mac) nedir detayları ile derledik.

Haberin Devamı

DNS ayarlarının değiştirilmesi için uygulanabilecek olan çeşitli yöntemler bulunduğunu söylemek mümkündür. DNS ifadesi “Domain Name System” kelimesinin kısaltması olarak da bilinmektedir. Kelimenin Türkçe karşılığının ise “alan isimlendirme sistemi olduğunu söylemek mümkündür. DNS sunucuları, her bir IP adresine karşılık gelen alan adı olarak da bilinmektedir.

DNS Ayarları Değiştirme 2022

IP adreslerinin gündelik hayatta kullanımı ve hatırlanması pek mümkün olmadı için bunun yerine kolaylık sağlayacak olan domain isimlendirme sistemi kullanılmaktadır. DNS ayarlarının değiştirilmesi ise tüm işletim sistemlerinde farklılık gösterebilmektedir.

Windows 10 DNS ayarlarını değiştirmek için;

Ekranın sağ alt kısmında bulunan ağ simgesine sağ tıklamanız gerekmektedir. Açılan seçeneklerde ise “Ağ ve İnternet Ayarları”nı seçmeniz gerekir. Açılan ekranda “Bağdaştırıcı seçeneklerini değiştir” menüsü seçilmelidir. “Ağ Bağlantıları” sekmesi açıldıktan sonra kendi ağınızı buluğ sağ tıklayarak özellikleri seçmeniz gerekir. Hemen ardından “İnternet Protokolü Sürüm 4 (TCP/IPv4)” üzerine basılmalıdır. Özellikler seçeneğine basılmalıdır. Aşağıdaki DNS sunucu adreslerini kullan” seçeneğinin işaretlenerek DNS adreslerinin yazılması gerekir. Yazıldıktan sonra ise tamam butonuna basarak kaydedebilirsiniz.

Haberin Devamı

IOS DNS ayarlarının değiştirilmesi için;

Ayarlar menüsüne girerek Wi-Fi bölümünün açılması gerekmektedir. Bağlı olduğunuz Wi-Fi bağlantısının yanında bulunan “i” ikonunun seçilmesi gerektiğini söylemek de mümkündür. DHCP sekmesi altında bulunan DNS bölümüne basarak istediğiniz sunucuları yazmanız gerekmektedir. Birincil ve ikincil DNS sunucuları yazılırken arada boşluk bırakılmaz. Bunun yerine virgül konulması gerekir. Diğer işletim sistemlerinden farklı olarak İOS tarafından domain yazmak için iki farklı kutu sunulmuyor. Arasına virgül konularak her ikisi de aynı yere yazılmalıdır.

MacOS DNS ayarlarını değiştirmek için;

MacOS platformunda Domain Name Server değiştirme işlemi oldukça kolay bir şekilde gerçekleştirilmektedir. “Sistem Tercihleri” seçeneğine basarak Ağ menüsüne girmeniz gerekmektedir. Bağlantı yaptığınız bağdaştırıcıyı sol taraftan seçerek sağ altta bulunan “İleri Düzey” butonunun işaretlenmesi gerekmektedir. Açılan ekranda DNS menüsüne tıklamanız ve listeyi temizlemeniz gerekmektedir. Hemen ardından birincil ve ikincil adreslerinizi eklemeniz ve kaydetmeniz gerekmektedir.

Haberin Devamı

Android DNS ayarlarını değiştirmek için;

Ayarlar menüsünün açılması gerekmektedir. Hemen ardından kablosuz bağlantı menüsüne girilmesi gerekir. Bağlı olduğunuz kablosuz ağa basılı tutmanız gerekir. Hemen ardından “Ağı Değiştir” seçeneğine basılmalıdır. Çıkan listede ise “Gelişmiş ayarları göster” seçeneğinin işaretlenmesi gerekmektedir. Açılan yeni menüde ise “Statik” seçeneğinin seçilmesi gerekmektedir. Açılan ekranda DNS 1 ve DNS 2 sunucuları için istediğiniz adreslerin yazılması gerekmektedir. Son olarak ise kaydederek çıkmanız gerekmektedir.

Programlı ve Programsız DNS Nasıl Değiştirilir ve Güncel DNS Listesi (Windows & Mac)

Güncel DNS adresleri;

Google: 8.8.8.8 – 8.8.4.4

Haberin Devamı

AdGuard DNS: 94.140.14.14 – 94.140.15.15

Quad9: 9.9.9.9 – 149.112.112.112

CleanBrowsing: 185.228.168.9 – 185.228.169.9

OpenDNS Home: 208.67.222.222 – 208.67.220.220

Cloudflare: 1.1.1.1 – 1.0.0.1

olarak ifade edilebilir. Güncel olarak kullanılmakta olan DNS adresleri bu şekilde bilinmektedir. Kullanmak istediğiniz DNS adresini kopyalayarak cihazınızda DNS ayarları bölümüne yapıştırabilirsiniz. Kolay bir şekilde DNS ayarlarının değiştirilmesi anlatılan şekilde mümkün olmaktadır. Verilen DNS adresleri tüm işletim sistemlerinde kullanılabilmektedir. IOS işletim sisteminde DNS ayarlarının değiştirilme işlemi sırasında kutuya arasında boşluk bırakılmadan ve virgül konularak yazılması gerekmektedir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!