Tarihi Çukurhan artık turizme hizmet edecek

Güncelleme Tarihi:

Tarihi Çukurhan artık turizme hizmet edecek
Oluşturulma Tarihi: Ocak 09, 2007 00:00

Başkent’in önemli ancak önemli olduğu ölçüde ihmal edilmiş tarihi mekanı Çukurhan’ı "restore et-işlet-devret" modeliyle 29 yıllığına kiralayan Koç Grubu, hanı butik otel olarak restore ederek turizme kazandıracak.

Vakıflar Genel Müdürü Yusuf Beyazıt A.A muhabirine yaptığı açıklamada, Çengelhan’dan sonra yıkılmak üzere olan Çukurhan’ın da restore edilmesi konusunda Koç Grubuyla anlaştıklarını bildirdi. Beyazıt, "Çukurhan, ihaleye çıkılarak 29 yıllığına kiralandı. Bu sayede hem Ankara Kalesi’ndeki bir tarihi taşınmazımızı ayağa kaldıracağız hem de kira geliri elde edeceğiz" dedi.

BİN 111’İ RESTORE EDİLDİ Yurt genelinde 18 bin 500 korunması gereken taşınmaz kültür varlığına (vakıf abide eseri) sahip olduklarını anlatan Beyazıt, son üç yılda bu kültür varlıklarından bin 111’inin genel müdürlük tarafından restore edilerek ayağa kaldırıldığını, 70 vakıf abide eserinin de özel sektör tarafından onarılmasını sağladıklarını söyledi.

ÖZEL SEKTÖRDE İLK Beyazıt, Ankara’da özel sektör eliyle ilk olarak Çengelhan’ın Koç Grubu tarafından
/images/100/0x0/55eb5be5f018fbb8f8bc0c35
restore edilmesinin sağlandığını, son olarak da yıkılmak üzere olan Çukurhan’ın restore et-işlet-devret modeliyle geri kazanılması için Koç Grubu ile anlaştıklarını kaydetti. Butik otel olarak kullanılması düşünülen hanın, restorasyon çalışmalarına kısa süre içinde başlanacağını bildiren Beyazıt, "Çukurhan, ihaleye çıkılarak 29 yıllığına kiralandı. Bu sayede hem Ankara Kalesi’ndeki bir tarihi taşınmazımızı ayağa kaldıracağız hem de kira geliri elde edeceğiz" dedi.

Restore edilen diğer yapılar

Beyazıt, başkentte restore ettirdikleri tarihi yapıların Çengelhan ve Çukurhan’la sınırlı olmadığını ifade ederek, şöyle konuştu:

"Ankara’da onarılması gereken birçok tarihi eserimiz var. Bunlardan, Hamamönü’nde bulunan Zeynel Abidin Camii ve türbesini restore ederek ibadete açtık. Rüstem Nail Mescidi, Beypazarı Suluhan, Hacı Bayram Veli Camii, Zincirli Camii, Nasuh Paşa Camii, Yenikent Eski Bucuk Köyü Camii, Çiçeklioğlu Camii ve Hoca Hundi Mescidi’nin onarım ve restorasyonları önemli ölçüde tamamlandı.

Merkez Sultan Alaaddin Camii, Ayaş’a bağlı Sinanlı Beldesi’ndeki Ulu Camii, Hoca Hundi Mescidi ve Çiçeklioğlu Camii’nin restorasyon projeleri hazırlandı. Arslanhane Camii, Telli Hacı Halil Camii, Ağaçoğlu Camii, Hacı Musa Camii, Saraç Sinan Camii, Şeyh İzzettin Camii, Balaban Mescidi gibi tarihi eserler de bu yılın onarım ve restorasyon programı kapsamına alındı. Kurşunlu ve Zincirli camileri ile Karanlık Mescid, Ali Ahi Şerafettin Türbesi, Hallacı Mahmut Mescidi’nin de aralarında bulunduğu 19 eski eser için de restorasyon ve onarım projeleri hazırlayacağız."

İş adamı Vehbi Koç’un ticari hayata ilk adımını attığı Çengelhan’ı, önceki yıllarda Vakıflar Genel Müdürlüğü’nden kiralayarak müzeye dönüştüren Koç Grubu, birkaç ay önce de Ankara Kalesi’ndeki saat kulesini restore ettirmişti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!