Tarihe ışık tutan müzeler

Güncelleme Tarihi:

Tarihe ışık tutan müzeler
Oluşturulma Tarihi: Ekim 19, 2013 01:06

Başkent, sahip olduğu müzelerle tarihin birçok dönemine ışık tutuyor.

Haberin Devamı

Bayram tatilinde kent dışına çıkmayan Başkentlilerin ziyaret edebilecekleri müzeler şöyle:

ANADOLU MEDENİYETLERİ MÜZESİ

YILDA 400 BİN ZİYARETÇİ

Türkiye’nin en önemli müzeleri arasında yer alan Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Anadolu’nun binlerce yıllık tarihini içinde barındırıyor. 1997’de 68 müze arasında ‘Avrupa’da Yılın Müzesi’ unvanını alan müze, adına yaraşır biçimde, medeniyetleri buluşturuyor. Koleksiyondaki Paleolitik çağdan günümüze kronolojik sıra ile sergilenen buluntular, ziyaretçileri zamanda yolculuğa çıkarıyor. Her yıl yaklaşık 400 bin ziyaretçiyi ağırlayan Anadolu Medeniyetler Müzesi, sunduğu eserlerle tarihe ışık tutuyor. Alt katı geçtiğimiz yıl baştan aşağı yenilenen, farklı bir sunumla eserlerin sergilendiği bölümde, Juliopolis dönemine ait çok sayıda yeni buluntu sergilenmeye başladı.

Haberin Devamı

RESİM HEYKEL MÜZESİ

PLASTİK SANATLAR KÜTÜPHANESİ


1927’de inşa edilen Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi, Atatürk’ün talimatı üzerine mimar Arif Hikmet Koyunoğlu tarafından tasarlandı. 1980 yılında yenilenerek hizmete giren müze binası, Cumhuriyet dönemi Türk mimarisi örneklerinden. Müzede 19. yüzyıl başından günümüze kadar Türk resim sanatı ve yaklaşık 100 yıllık geçmişi olan Türk plastik sanatının seçkin örnekleri yer alıyor. Müzede her geçen gün zenginleşen plastik sanatlar kütüphanesinin yanı sıra amatör ve profesyonel sanatçıların çalışabileceği resim, heykel ve seramik atölyeleri var. Ayrıca çeşitli opera eserlerinin sahnelendiği Operet Sahnesi de, müze bünyesinde yer alıyor.

ETNOĞRAFYA MÜZESİ

ATATÜRK’ÜN NAAŞINA EV SAHİPLİĞİ YAPTI

Etnoğrafya Müzesi, Resim ve Heykel Müzesi’nin hemen yanında bulunuyor. Müze, Atatürk’ün naaşına Anıtkabir’e nakledildiği 1953 yılına kadar ev sahipliği yaptı. Bu kısım halen Atatürk’ün anısına hürmeten sembolik bir kabir şeklinde korunuyor. Müzenin önünde duran bronz Atatürk heykeli, 1927 yılında Milli Eğitim Bakanlığı’nca İtalyan heykeltıraş P. Cononica’ya yaptırıldı. Müzede maden eserler, dokuma giysi, silah ve ağaç işçiliği sergileniyor.

Haberin Devamı

CUMHURİYET MÜZESİ


BALMUMU HEYKELLERLE MECLİS OTURUMU

30 Ekim1981 yılında Cumhuriyet Müzesi olarak ziyarete açılan bina, ilk olarak Cumhuriyet Halk Fırkası binası olarak tasarlandı. Ancak, I. Büyük Millet Meclisi binasının yetersiz olması ve Türkiye meclisinin ihtiyaçlarını karşılayamaması nedeniyle binada değişiklik yapılarak II. Türkiye Millet Meclisi olarak kullanıldı. Ulus’ta bulunan müzede, özgün eşyaları ile meclis toplantı salonu, Atatürk ilke ve inkılaplarının anlatıldığı odalar, ilk üç cumhurbaşkanı Atatürk, İsmet İnönü, Celal Bayar dönemlerini yansıtan belgeler, fotoğraflar ile bazı şahsi eşyalar sergileniyor. Mustafa Kemal Atatürk’ün 15-20 Ekim 1927 tarihinde okuduğu Büyük Nutuk’tan bir bölüm, balmumu heykellerle meclis oturumu canlandırılıyor.

Haberin Devamı

KURTULUŞ SAVAŞI MÜZESİ


100. YAŞ RESTORASYONU

Mustafa Kemal Atatürk’ün doğumunun 100. yılı kutlamaları çerçevesinde restorasyon ve teşhir tanzim çalışmaları yapılarak 23 Nisan 1981’de Kurtuluş Savaşı Müzesi olarak yeniden açılan bina, 23 Nisan 1920 ile 15 Ekim 1924 tarihleri arasında I. Türkiye Büyük Millet Meclisi olarak kullanıldı. Daha sonra Cumhuriyet Halk Fırkası Genel Merkezi ve Hukuk Mektebi olarak işlevini sürdürdü. Ankara Ulus Meydanı’nda bulunan bina; koridor, Riyaset Divanı, Bakanlar Kurulu Odası, Encümen Odası (Komisyon Odası), Dinlenme Odası, Şer’iye Encümeni Odası, İdare odaları, Meclis Toplantı Salonu, Mescit, Reis Odası (Meclis Başkanı Odası), fotoğrafhane, eser depoları ve sergi salonu olarak kullanılan alt katın yer aldığı bölümlerden oluşuyor.

Haberin Devamı

ULUCANLAR CEZAEVİ MÜZESİ

İDAMLARA TANIKLIK ETTİ

Adı isyanlar, ünlü siyasiler, gazeteciler, yazarlarla anılan Türkiye’nin en önemli cezaevlerinden Ulucanlar Cezaevi, 2006 yılında kapatılarak Altındağ Belediyesi tarafından müze haline dönüştürüldü. 2011 yılında restore edilip müze olarak ziyarete açıldı. 81 yıl boyunca birçok darbe dönemlerine, idamlara, acılara tanık olan bu soğuk duvarlar ziyaretçilere Türk Siyasi Hayatından kesitler sunuyor. Ulucanlar Cezaevi’nin yapılış tarihi, Cumhuriyetin ilk yıllarına dayanıyor. 1925 yılında inşa edilen cezaevinin geçmişi, Türk siyasi hayatından kesitler sunuyor.


MİLLİ MÜCADELE ATATÜRK KONUTU VE DEMİRYOLLARI MÜZESİ

Haberin Devamı

GAR İÇİNDEKİ TARİH

Ankara Gar binası içinde yer alan müze, Atatürk, 27 Aralık 1919 tarihinde Ankara’ya gelince kendisine tahsis edildi. 1920 ve 1922 tarihleri arasında çok önemli kararlara tanıklık eden bina, bu olayları ölümsüzleştirmek amacıyla yeniden düzenlenerek 1964 yılında müze olarak hizmete açıldı.

TCDD AÇIK HAVA BUHARLI LOKOMOTİF MÜZESİ

BUHARLI YOLCULUK

Ankara’da seyir zevki en yüksek müzelerden biri de gar alanında bulunuyor. Açık Hava Buharlı Lokomotif Müzesi, izleyenleri geçmişten günümüze bir yolculuğa çıkarıyor. Gar alanında 16 bin metrekarelik bir alanda açılan müzede, 10 adet hizmet dışı buharlı lokomotif bulunuyor. Lokomotifler 1912, 1924, 1932, 1942, 1943 ve 1948 yıllarına ait Alman, İngiliz, Amerikan ve İsveç yapımı.


ÇENGELHAN RAHMİ KOÇ MÜZESİ


TARİH İÇİNDEKİ TARİH

Ankara Kalesi’nin girişindeki Çengelhan Rahmi M. Koç Müzesi, Ankara’nın ilk sanayi müzesi. Ulaşım, sanayi ve iletişim tarihine adanmış müzenin koleksiyonunda, Ankara ve Mustafa Kemal Atatürk ile ilgili objelere de yer veriliyor. Müzede, minyatür modellerin yanı sıra sandal ve otomobil gibi birebir ölçülerde eserler de görülebilir. Müzenin yer aldığı han, 1522 yılında yaptırıldı. Kanuni Sultan Süleyman’ın damadı Damat Rüstem Paşa’nın vakfına bağlı olduğu bilinen Çengelhan, Ankara’nın hanlar bölgesinde özgünlüğünü bugüne kadar koruyabilen ender yapılardan. Dönemin en büyük dört hanından biri olan Çengelhan, Koç Holding’in kurucusu Vehbi Koç’un iş yaşantısına başladığı yıllarda kullandığı bir dükkana da ev sahipliği yapıyor. Müzede toplam 32 odada denizcilikten karayolu taşımacılığına, havacılıktan, tıbba kadar pek çok sanayi kolunun geçmişini gözler önüne seren 4000’den fazla obje ile ziyaretçilerini karşılıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!