GeriSeyahat Tarçın ve karanfil kokulu Karayip adası
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Tarçın ve karanfil kokulu Karayip adası

Tarçın ve karanfil kokulu Karayip adası

Karayiplerin en yeşil, en güzel adalarından Grenada’ya gittiğimde şubat ayının 7’siydi. Herkes sarı, yeşil ve kırmızı renklere bürünmüştü. 1974’te İngilizlerden bağımsızlıklarını kazanan Grenadalılar için bu öyle önemli bir gün ki, gururla kutlamalar yapıyor ve büyük eğlenceler düzenliyorlar. Turistler ise kendilerini bir renk cümbüşü içinde buluyor.

Grand Anse Plajı, Grant Etang Ulusal Parkı, gizli kalmış koylar, bembeyaz kumlu plajlar, yemyeşil bir doğa ve baharatın envai çeşidi... Grenada, dünyada kilometre başına en fazla baharatın yetiştirildiği yer. Zencefil, kakao, karanfil, tarçın yer köşede yetişiyor. Sabundan parfüme, içkiden dondurmaya baharatlar günlük hayatın önemli bir parçası. Dünya muskat ihtiyacının üçte birini bu ada karşılıyor. Ocaktan mayısa kadar adada kuru mevim, sonrasında yağışlı. Ortalama sıcaklık 27 derece, rüzgarlar nemi azaltıyor.
Grenada’yı ilk olarak 1498’de Kristof Kolomb denizden görmüş. Conception Adası adını verip yoluna devam etmiş. Zamanla Arawak yerlilerinin yerini Karayipliler almış. 1650’de Fransızlar adayı ele geçirip şeker üretim merkezine dönüştürmüş. 1763’teki Versailles Antlaşması’yla İngiliz sömürgelerine katılmış. 1974’te bağımsızlığına kavuştuğunda Grenada, Atlantik Okyanusu’nun batısındaki en küçük ülkelerindenmiş. 1979’daki darbede Marksistler iktidarı ele geçirince Küba’yla dost olmuş adalılar. Bundan rahatsız olan ABD, bölgedeki diğer Karayip devletlerinin de desteğiyle 1983’te adayı işgal etti, iktidar değişti. Eylül 2004’de Grenada’yı vuran Ivan Kasırgası ciddi hasara yol açtı. Turizm ve tarım çok olumsuz etkilenmiş ama günümüzde İvan’dan geriye hiçbir iz kalmamış.

ŞEYTANLAR SOKAĞA DÖKÜLÜYOR

George’s, Karayipler’deki en güzel başkent. Limanı çok güzel. Dik ve dar sokaklardaki sömürge günlerinden kalma evler başkente apayrı bir güzellik katıyor. 18. yüzyıldan kalma pembe Anglikan Kilisesi, Market Square’deki pazarda, rengarenk kıyafetleriyle ürünlerini satan kadınlar, Fransızların inşa ettiği ve Fort George olarak geçen kale St. George’s’a farklı bir hava getiriyor. Limanın Carenage isimli sahil kesimi çok hoş. 18. yüzyıldan kalma bu bölgede yürüyüş yapılıyor, kafelerinde yaşama şahitlik ediliyor. Nutmeg adanın romunu deneyip hamburgerin ya da deniz ürünlerinin tadına bakabileceğiniz adreslerden biri. Grenada National Museum’da (Tel: 473 440 37 25) Grenada tarihiyle ile ilgili eserleri görebilirsiniz. Richmond Tepesi’ne çıkarsanız 1791’de tamamlanan Fort Frederick’e ulaşırsınız. Bu kaleden aşağıdaki limanın manzarası muhteşem. Adanın kuzeyindeki River Antoine Rom Fabrikası (Tel: 473 442 71 09) dünyanın en eski rom damıtma tesislerine sahip. Ücretsiz olarak gezip 1850’lere yolculuk yapıyorsunuz. Grenada’nın doğu sahilindeki Grenville adanın ikinci büyük şehri. Yolunuz bu şehre bir cumartesi günü düşerse yerel pazara mutlaka uğrayın. Renkler, baharat kokuları, ortam çok gerçeküstü geliyor. 90 bin kişinin yaşadığı adada ağustosun ikinci hafta sonunda karnaval yapılıyor. Geçitler, müzik ve dansla renklenen karnaval sırasında, metal aletleri çalan orkestralar ve kalipso grupları Queen’s Park’ta konser veriyor. Şeytan kılığına girenler ortalıkta dolaşıyor.

BÜYÜLEYİCİ YAĞMUR ORMANI
/images/100/0x0/55ea8254f018fbb8f8849b5e

Grant Etang Ulusal Parkı, Karayipler’deki en güzel yağmur ormanlarından biri. İçinden dereler akan parkta yürüyüş yolları ve manzara noktaları var. Sönmüş bir volkanın krateri olan Grand Etang Gölü’nün etrafını yürüyerek altmış dakikada dolaşabilirsiniz. Bol miktarda kuş ve Mona maymunu göreceksiniz. Telfar Bedeau (Tel 473 442 62 00) parkın bilinmeyen bölgelerine, panaromik noktalarına yürüyüş turları düzenliyor. Adanın en yüksek dağı 840 metrelik St. Catherine. Levera Ulusal Parkı doğa yürüyüşleri için diğer alternatif ve çok güzel. Şehir merkezinden 15 dakika uzaklıktaki Annandale Şelaleleri’nde doğayla bütünleşeceksiniz. 15 metreden dökülen şelalede, orman içinde akan nehirde yüzmek mümkün.
344 kilometrekarelik Grenada’da 45 plaj var. En güzelleri güneybatı bölümünde. Üç kilometre uzunluğundaki Grand Anse Plajı’nı tavsiye ederim. Korunaklı bir koyda, kumu bembeyaz, palmiyelerle çevrili. Seyyar satıcılar mercan takılar satıyor. Grand Anse’nin iki kilometre güneyinde, onun kadar güzel, daha tenha Morne Rouge Körfezi Plajı var. Şnorkelciler için ideal adres. Pink Gin, La Sagesse ve Levera plajları adadaki diğer popüler plajlardan. Dalmayı sevenlere Grenada’da çok sayıda alternatif var. Aquanuts (www.aquanutsgrenada.com) ve Dive Grenada (www.divegranada.com) dalış turları düzenliyor. Ada yakınında batıkları bu sayede keşfedebilirsiniz. Alışveriş meraklılarının adresi The Grand Anse Shopping Centre.
Balık avlamayı sevenler Grenada’ya kasımla mart arası geliyor. Ocakta balık tutma turnuvası yapılıyor. Grenada Golf Country Club (Tel: 473 444 41 28) ise golf tutkunlarının favori adresi. Rhum Runner ve Rhum Runner II tekneleriyle yapılan turlara katılmak için 473 440 43 86 numaralı telefonu arayabilirsiniz. Ocaktaki Port Louis Grenada Sailing Festival (www.grenadasailingfestival.com ) dahil olmak üzere adada senede üç farklı tekne yarışı yapılıyor. Yat ve yelkenli kiralamak için tercih edebileceğiniz şirketlerden biri Horizon Yacht Charters (www.horizonyachtcharters.com)
Adanın bayrağındaki kırmızı mertlik, sarı bilgelik ve sıcaklık sembolü, yeşil ise ülkenin yemyeşil olmasını ifade ediyor. Grenada’ya yolunuz düşerse çok memnun kalacaksınız, çünkü Grenadalılar çok dost canlısı. Misafirperverlik adeta genlerine işlemiş.

NEREDE YENİR, KALINIR?

· Rhodes Calabash Hotel: Londralı şef Gary Rhodes’un restoranı adanın en prestijli mekanı. Ortam çok sıcak, adanın baharatlarıyla oluşturulan yaratıcı mönü ağırlıklı olarak deniz ürünlerinden oluşuyor. Rezervasyon gerekiyor. (Tel: 473 444 43 34)
· Aquarium Beach Club: Magazine Beach’te, plajın üstünde, yeşilliğin içinde bir restoran. Deniz ürünleri ve uluslararası mutfağın karmasını sunuyor. İngiliz ve Alman sahiplerinin dekorasyondaki etkisini hemen hissediyorsunuz. (Tel: 473 444 14 10)
· Deyna’s Tasty Food: Bu küçük restoranda muhakkak yengeç ve tititri balığını tadın. Bayan Deyna günün diğer spesiyalitelerini kara tahtaya yazıyor. (Tel: 473 442 93 30)

NEREDE EĞLENİLİR?

· Fantezia 2001: Adanın en güzel gece kulübü Morne Rouge Beach’te. Müzik, dekor, ses sistemi ve ışık gayet başarılı. Cumartesi geceleri şov programı düzenleniyor. (Tel: 473 444 22 88)
· Club Banana: Marinadaki diskoda cuma ve cumartesi geceleri eğlence doruğa çıkıyor. Adanın en iyi gece adreslerinden. (Tel: 473 444 46 62)

False