Tank, iki belediyeyi birbirine düşürdü

Güncelleme Tarihi:

Tank, iki belediyeyi birbirine düşürdü
Oluşturulma Tarihi: Aralık 10, 2014 15:53

Mersin'in Silifke ilçesindeki Kıbrıs Şehitliğinde sergilenen tankın bakımsız olduğu gerekçesiyle Garnizon Komutanlığı ile yapılan protokol sonrası Toroslar Belediyesi tarafından ilçede yapılan bir parka yerleştirilmek için götürülmesi iki belediyeyi birbirine düşürdü.

Haberin Devamı

Silifke Belediye Başkanı Mustafa Turgut, tank ve bazı askeri malzemelerin götürüldüğü gibi geri getirilmesini isterken, Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna ise tankı Silikfe Belediyesi'ne vermeye hazır olduklarını ancak bunun gerekli yazışmalar sonunda TSK'nın talebi ile olabileceğini kaydetti.

Kıbrıs Barış Harekatı’ndan kalan ve Gülnar Karayolu üzerindeki Kıbrıs Şehitliğinde sergilenen tank ve kayzerin Toroslar Belediyesi tarafından bakımsız olduğu gerekçesiyle TSK ile yapılan protokol sonrası TIR'larla taşınarak Mersin'deki Rauf Raif Denktaş Parkı ve Açık Hava Müzesi’ne getirilmesi iki belediyeyi birbirine düşürdü. Daha önce yaptığı açıklamalarla birbirbirlerine tepki gösteren Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna ile Silifke Belediye Başkanı Mustafa Turgut bu defa Mersin Büyükşehir Belediye Meclisinde birbirlerini suçladı. İkili arasındaki gerginlik Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz'ın araya girmesi ile fazla büyümeden önlendi.

Haberin Devamı

1974 Kıbrıs Barış Harekatı sonrasında Silifke’de bir şehitlik yapıldığını ifade eden Turgut, 454 şehidi temsil eden Kıbrıs Şehitliği girişine ise 1976 yılında Kıbrıs’tan getirilen bir tank yerleştirildiğini hatırlattı. Parktaki tank ile diğer top, tüfek gibi malzemelerin ilçenin mülki amiri kaymakamın ve kendisinin haberi olmadan alındığını iddia eden Turgut, "Toroslar Belediyesi tarafından yazışmalar yapıldığını öğrendik. Kaymakamın, belediye başkanının haberi olmadan ve bir anda oldu bittiyle oradaki tanklar, tüfekler, toplar toplanıp Toroslar Belediyesi’ne götürülmüş. Biz kaymakamımızla beraber Vali Bey ve Sayın Garnizon Komutanı ile görüştük. En sonunda dün bu sorunu çözeceklerini söylediler." dedi.

Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna ise 1976 yılından beri Silifke’de sergilenen tank ve kayzerin, kaderine terk edilmiş bir vaziyette olduğunu kaydetti. 1974 Kıbrıs Barış Harekatı’nda Rumlardan ele geçirilen tank ve kayzerin Toroslar ilçesine getiriliş hikayesini anlatan Başkan Tuna, şunları söyledi: "Bu malzemeler; 1976 yılında Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından Silifke’de bulunan Kıbrıs Şehitliğine getirilmiş. Daha sonra bu alan Milli Parklar Genel Müdürlüğü himayesinden çıkarak, ormanlık bir yer olması nedeniyle Orman Bölge Müdürlüğü uhdesine girmiştir. Ancak emtialar, Orman Bölge Müdürlüğü envanter kayıtlarında olmaması nedeniyle boşlukta kalmış. Hatta Orman Bölge Müdürlüğü Silifke Orman İşletme Müdürlüğü yetkilileri tarafından bu alana 4 bin TL’lik bir bakım masrafı yapılmış. Bu masrafı yapan kişiye de kendi sorumluluk alanında olmayan bir konuya masraf etmekten dolayı, müfettişler tarafından zimmet çıkarılmış ve görevli arkadaşımız ağır ceza mahkemesinde yargılanmış. Yaklaşık 6 ay önce de Orman Bölge Müdürlüğü bu alana bakamadığı gerekçesiyle iç mekanda bulunan tabanca, tüfek ve mermi gibi malzemeleri Deniz Müzesi’ne devretmiş."

Haberin Devamı

Deniz Müzesi Müdürlüğünün de açık hava müzesi projeleri olmaları nedeniyle tank ve diğer araçları alabileceklerini söylediğini ifade eden Tuna, "Bunun üzerine Garnizon Komutanlığı ile gerekli yazışmalar yapıldı. Garnizon Komutanlığı onay almak için Mersin Valiliğine, bilgisi olması içinde Orman Bölge Müdürlüğüne yazı yazarak malzemeleri bize teslim etti." dedi.

Turgut’un, olayın üzerinden günler geçmesinin ardından halkın tepkisi ile karşılaşması nedeniyle siyasi kaygılar içerisine girdiğini vurgulayan Başkan Tuna, "Silifkeliler kaygılanmasın biz o malzemeleri yerinde sahip çıkacağımız için aldık. Bu işin sorumlusuyuz ve emanetçisiyiz. Eğer Silifke Belediyesi sahip çıkacaksa bizim yaptığımız gibi TSK ile gerekli yazışmalarını yapsın. TSK bizden bu malzemeleri talep ederse geri vermeye hazırız." şeklinde konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!