Talas'ın pilot bölge olduğu projeler Türkiye'ye örnek oluyor

Güncelleme Tarihi:

Talasın pilot bölge olduğu projeler Türkiyeye örnek oluyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 09, 2016 19:41

Talas'ın pilot bölge olduğu projeler Türkiye'ye örnek oluyor

Haberin Devamı

KAYSERİ, (DHA) - TALAS Belediyesinin pilot bölge olduğu Çevre ve Şehircilik Bakanlığının Bulut Kent Bilgi Sistemi ve Türkiye Belediyeler Birliğinin (TBB) Belediye Yönetim Bilgi Sistemi (BELBİS) projeleri Kayseri’deki ilçe belediyelerin temsilcilerine anlatıldı.

Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonundaki toplantıya, Talas Belediye Başkanı Mustafa Palancıoğlu’nun yanı sıra, Coğrafi Bilgi Sistemi Genel Müdürü Bekir Tüzel, Uygulama ve Koordinasyon Daire Başkanı Süleyman Salih Birkan, TBB Genel Sekreter Yardımcısı Recep Şahin, Hacılar Belediye Başkanı Doğan Ekici, Sarıoğlan Belediye Başkanı Ali Osman Yıldız, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Sibel Livdumlu ve ilçe belediyelerinin temsilcileri katıldı. Toplantıda konuşan Talas Belediye Başkanı Mustafa Palancıoğlu, “Bizim iki verimiz var. Biri sözel ve diğeri sayısal veri. Bir parselin ada, pafta numarası, yüzölçümü, kaç metrekare olduğu gibi veriler Türkiye Belediyeler Birliğinin geliştirdiği sistem BELBİS’e girildiğinde o ada, parselin kime ait olduğunu, vergisinin ödenip ödenmediğini görebiliyoruz” dedi.

Talas ilçesindeki bütün binaları sınıflandırarak kontrollerinin gerçekleştirildiğini belirten Başkan Palancıoğlu, “Geçmişe dönük araştırmayla emlak vergilerinin ödenmesini kontrol ettik. Bu sayede tahakkuk yüzde 70 oranda arttı. Tahsilâtta ise en az yüzde 50 artış oldu. Belediyemizde son iki yıl içinde yazılım ve emlak taramayla birlikte vergi gelirindeki artık 9 milyon TL oldu. Talas Belediyesinin bütçesi 50-60 milyon TL civarında olduğu düşünülürse yüzde 17-18 artış iyi bir oran demek” diye konuştu.

Başkan Palancıoğlu sözlerini şu şekilde sürdürdü; “Çalışmalarımızın diğer ayağında ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığının yaptığı Bulut Kent Bilgi Sistemiyle biraz daha zaman alacak olan parsellerin sözel ve sayısal sonuçlarının grafik verilerini göstermesini sağladık. Yani ada parsel girildiğinde yeri, uydu görüntüsü ve grafik verilerinin tamamını gösteriliyor. Bakanlığın ve Türkiye Belediyeler Birliğinin iyi işbirliğiyle iki sisteme biz adapte olma imkanı yakaladık. Bir tuşla emlak vergisini sorgulayabilirken, aynı zamanda da Bulut Kent Bilgi Sistemiyle de o gayrimenkulün bütün grafik verilerini görebiliyoruz. Dolayısıyla verginin arazideki hangi parsele ait olduğunu grafik olarak görerek çıktısını alma imkanına sahip olabiliyoruz. Belediyeler bu sistemlere geçmesiyle büyük oranda maddi olarak kazanç elde edecekler.”

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!