Tabip Odası "Anemili Hastaya Yaklaşım" konulu seminer düzenledi

Güncelleme Tarihi:

Tabip Odası Anemili Hastaya Yaklaşım konulu seminer düzenledi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 28, 2016 16:13

Tabip Odası "Anemili Hastaya Yaklaşım" konulu seminer düzenledi

Haberin Devamı

KAYSERİ, (DHA) - KAYSERİ Tabip Odası tarafından aile hekimleri ve acil servis çalışanlarına yönelik düzenlenen “Anemili Hastaya Yaklaşım” konulu eğitim seminerine konuşmacı olarak katılan Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Muzaffer Keklik, "İleri yaşlarda demir eksikliğinin nedeni kanser olabilir" dedi.

Geriatri Merkezi'nde düzenlenen seminere Kayseri Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Muzaffer Keklik konuşmacı olarak katıldı. Doç. Dr. Muzaffer Keklik, anemi hastalığıyla ilgili bilgiler verdi. Keklik, "Anemi yani halk arasında bilinen adıyla “Kansızlık” hastalığı olanlardan ileri yaş gurubunda demir eksikliğinin nedeni kanser olabilir” dedi.

Aneminin hemoglobin değerinin, kişinin yaş ve cinsiyetine göre normal değerlerin altında olduğunu belirten Keklik, "Dünya Sağlık Örgütü’nün önerisine göre erişkin erkekte Hb değeri 13, kadında 12 ve gebelerde 11 g/dl'nin altında olmasına anemi denir. Tüm dünyada aneminin en sık nedeni demir eksikliğidir. Demir eksikliği olanlarda halsizlik, baş dönmesi, saç dökülmesi görülmektedir. Bu şikayetlerle başvuran hastalarda ileri tetkikler olarak, demir göstergeleri ve vitamin B12 ile folik asit değerleri istenmelidir. Çünkü bazı hastalarda kombine anemi dediğimiz vitamin B12 ve folik asit eksikliği, demir eksikliğine eşlik edebilir. Tetkikler sonucunda demir eksikliği saptanırsa, sebebini araştırmak üzere hastalar tekrar değerlendirilmelidir" ifadelerini kullandı.

Hastalığın önemine değinen Keklik, "Tedavisine başlanan hastalar mutlaka 1 ay sonra kontrole çağrılmalıdır. Çünkü tedaviye yetersiz yanıt veya uyumsuzluk, tahammülsüzlük durumu olabilir. Bu durumda yeniden tetkik edilerek, gerektiğinde başka tedaviye geçiş düşünülebilir”

FOTOĞRAFLI

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!